Când ai o criză sanitară și o criză economică e limpede că mai lipsește ceva. De-aia ieșea lumea în stradă cu nemulțumiri.

Și într-adevăr lipsea “o criza politică majoră” – pe care a oferit-o vicepremierul Barna. Cum se ajunge rapid la o criză politică majoră? Pornind de la un personaj minor.

Mai exact: după ce Vlad Voiculescu a fost demis de la Sănătate împreună cu Andreea Moldovan, mâna sa dreaptă – care semnase și publicase (fără știrea premierului) modificarea criteriilor de carantinare băgând astfel capitala în carantină pe ușa din dos, Barna a anunțat că USR-PLUS i-au retras sprijinul politic premierului.

Cazul e frecvent: când n-ai bani și esti bolnav, te părăsește și nevasta. Respectiv aliatul: ”vrem să guvernăm fără Cîțu”. Oricum guvernau fără el. USR PLUS ca și UDMR și PNL și-au declarat autonomiile teritoriale pe ministerele lor privatizându-și guvernarea. Auzind de criză, Ciolacu a cerut imediat alegeri anticipate. Super!

Anul trecut au ținut-o Iohannis și PNL cu anticipatele până a dat pandemia peste noi, acum a luat-o Ciolacu iar cu anticipatele. N-are minte nici cât Șoșoacă. Orban era liniștit: “singura soluție de guvernare e coaliția actuală” iar “guvernarea e mai importantă decât o persoană”. Depinde.

Pentru Barna, premierul e persona non grata în timp ce “Vlad nu e perfect, nu e diamant” dar “ e cea mai bună opțiune și a deranjat multă lume”. Demiterea lui VV a fost regretată de Bulai și Năsui (USR) care au considerat că “mafia din Sănătate“ l-a executat pe Vlad fiindcă a lovit-o (Vlad Țepeș, nu alta!) năprasnic.

De-aia o doare în cot. Și iubita lui VV a deplâns “momentul fatidic” al demiterii “într-o zi ploioasă” – plângea și cerul după el! – și “înainte de Paște”. De fapt era înainte de 1 Mai. A doua zi miniștrii USR au participat la ședința de guvern după care Cîțu a declarat că “guvernarea continuă, coaliția merge mai departe”. Deja a mers prea departe.

Cîțu a fost numit “zombie politic” de ministrul Drulă. Dar nu s-au certat. La plecare VV a informat că a avut “un mandat de 113 zile cu ciocniri de mentalități”, că a moștenit “un sistem sanitar în colaps” dar foarte agresiv: ”dacă-l deranjezi, te elimină” întrucât “țara asta n-a ieșit din epoca epoleților și a specialilor”.

Adevărat. Altfel nu ajungea VV ministru descoperind, abia după 100 de zile, raportări mai puține ale morților de COVID. Fără cifre, fără probe.”Dacă nu eram demis nu ieșeam în public” a recunoscut temerarul. Dimpotrivă, statea, “investiga” și rămânea (vorba manelistului) “un șmecher de catifea”.

Cîțu n-a vrut să comenteze opiniile personale ale cuiva ajuns în opoziție dar l-a somat pe Barna să spună ce știa despre descoperirile macabre ale lui VV. I-am spus ieri, a replicat Barna. Atunci aflase și el (era prima oară în România). La restul întrebarilor Cîțu a răspuns cu vaccinarea și cu economia: atingem 5 mil. de vaccinări și deschidem economia deși ”suntem printre puținele țări cu economia deschisă”.

E-nchisă sau deschisă? Până la ce oră? Și criza politică e deschisă – inclusiv în USR PLUS care au candidați diferiți pentru ministerul Sănătății. Pentru a câștiga Cioloș amenință că trece în opoziție. Deja e cam trecut.

Pentru șefa Senatului Anca Dragu (PLUS) “cel mai performant guvern a fost guvernul Năstase”. Dragu de el, Dragu de PSD! Cu tot dragul ciao Anca! PLUS trei trandafiri. Cîțu susține însă că “fiecare zi de vaccinare ne apropie de normalitate”.

Și cum o recunoaște? Că de când nu s-a văzut, multă vreme a trecut.

Acest articol a fost publicat mai întâi în Revista 22

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.