Eugen Carasevici și Florin Zugun, doi cercetători ieșeni, specialiști în imunologie, au explicat pe larg de ce putem avea încredere în vaccinul anti-COVID, de ce este necesar să începem cât mai repede vaccinarea, dar și care sunt o parte dintre teoriile false care se răspândesc în toate mediile de comunicare. „Oamenii nu au avut viziunea reală a presiunii teribile pe care această întâmplare a exercitat-o asupra sistemului sanitar. În primul rând din cauza acestui val de infecție virală și a cazurilor grave – pentru că totuși 20% din cazuri ajung la spital, iar 5% sunt forme grave, ceea ce nu este puțin – face ca celelalte patologii majore să fie marginalizare, neglijate”, a explicat profesorul Eugen Carasevici, fondatorul centrului de cercetare Transcend și cercetător științific în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași.
Specialiștii imunologi susțin că în momentul de față vaccinul anti COVID-19 este extrem de necesar, având în vedere că rata de infectare este foarte mare și chiar dacă încercăm să îi protejăm pe cei vulnerabili, virusul va ajunge în cele din urmă și la aceștia. „Întâmplător, virusurile care sunt cumplit de agresive, chiar mai agresive decât acesta, realizează – din simplul motiv că o astfel de amenințare e notificată de oamenii din jur – o rată efectivă de propagare mult mai mică. A fost cazul Ebola, iar în final s-a autolimitat infecția. Virusurile care au o rată de transmitere intermediară, ca acesta, ajung să fie mai eificente din punctul lor de vedere al propagării. Unii infectați nu își dau seama de asta în timp ce alții ajung mai repede în spital”, a explicat Florin Zugun, cercetător ieșean.
„Cred că lumea nu a sesizat amploarea acestei pandemii și unde poate ajunge”
De aceea, nu trebuie să ne mire sau să ne îngrijoreze rapiditatea cu care a fost creat acest vaccin, ambii cercetători dând asigurări că toate vaccinurile care se află în evidența Organizației Mondiale a Sănătății sunt sigure și trec prin teste stricte înainte de a fi puse pe piață. Pe lângă faptul că a contat urgența situației pandemiei, acum a contat și tehnologia existentă, însă cel mai important este că nu s-a pornit de la zero, contând epidemiile cu virusuri de tip corona existente din 2003 încoace – SARS 1 sau MERS.
„Din 2003 și până acum a trecut ceva timp, toate au pus laboratoarele la lucru, exista un background în acest sens. După aceea a existat experiența cu Ebola, care este o patologie extrem de agresivă – virusul nu se răspândește fiindcă își omoară gazdele repede și vaccinul trebuia să aibă o foarte rapidă activitate de protecție încât s-a lucrat și în acest sens”, a precizat Eugen Carasevici. De asemenea, cercetătorul Florin Zugun a explicat că deși nu știm exact cât va dura imunitatea obținută în urma vaccinării, bazându-ne pe dovezile existente în cercetarea științifică va fi „mai mult de un an”.
Cercetătorii ieșeni cred cu certitudine că vaccinurile sunt sigure, iar acest lucru trebuie comunicat cât mai mult mai ales în contextul în care există o serie de teorii false care se răspândesc inclusiv în rândul celor care lucreză în domeniul sanitar. „În primul rând cred că lumea nu a sesizat amploarea acestei pandemii și unde poate ajunge. Extrem de multă lume declară că nu va utiliza vaccinurile, mai ales cele ARN mesager, pentru că sunt colportoare de coduri, să le spun, dușmănoase. Trebuie neapărat să explicăm cât mai clar”, a precizat Eugen Carasevici, cercetător științific în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași. Acesta mai amintește și de comparația existentă în spațiul public, între pandemia de coronavirus și gripa spaniolă din 1918 care ar fi fost cauzată de vaccinare. „Nu a existat nicio vaccinare în 1918, a existat doar carantină, cu mască, s-au închis școlile, teatrele. Se abuzează foarte mult de istorii contrafăcute, vaccinul antigripal a apărut în 1942, deci mult mai târziu. Cei care se împotrivesc cu înverșunare și poartă discuții înflăcărate se referă la pandemia de gripă care a durat trei ani, cu trei valuri și spun că acele 50 – 100 de milioane de morți ar fi cauzate nu de viursul gripal, ci de vaccinare”, a completat cercetătorul Eugen Carasevici.
Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.