Cercetătorii ieșeni au descoperit urme de metale grele în țesuturile porumbeilor. Ce spune aceasta despre calitatea aerului din oraș | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Cercetătorii ieșeni au descoperit urme de metale grele în țesuturile porumbeilor. Ce spune aceasta despre calitatea aerului din oraș.

În ciuda faptului că porumbeii nu sunt văzuți cu ochi buni de o mare parte dintre orășeni, un grup de cercetători ieșeni a demonstrat că prezența porumbeilor și a ciorilor în Iași poate fi utilă.

Găinațul îndărătnic de pe carcasa mașinilor, de pe pervazuri și de pe străzi îi face pe mulți oameni să uite de plăcerea plimbărilor printre stolurile de porumbei din Piața Unirii sau de încântarea de pe chipul copiilor când zeci de astfel de înaripate își iau brusc zborul în preajma lor.

Cercetătorii, în schimb, au recoltat de pe străzile din Iași cadavrele câtorva păsări din acele două specii și le-au studiat pentru a detecta prezența metalelor grele în organismul acestora și pentru a demonstra astfel ce impact are un mediu toxic asupra organismelor din Iași.

Cercetătorii ieșeni au descoperit în țesuturile păsărilor prezența unor metale grele

Vestea rea e că cercetătorii ieșeni au descoperit în țesuturile celor două specii de păsări prezența unor metale grele precum cadmiul (Cd), cobaltul (Co), cromul (Cr), cuprul (Cu), nichelul (Ni) și plumbul (Pb). Iar acest lucru a demonstrat, în studiul intitulat „Bioacumularea metalelor grele la porumbei sălbatici și ciori din mediul urban al orașului Iași”, că porumbeii și ciorile locale pot deveni indicatori prețioși pentru gradul de poluare a mediului din Iași.

Citește și: Statele Unite impun sancțiuni împotriva RT și afiliaților săi pentru implicarea în operațiuni de destabilizare și influențare a alegerilor, inclusiv în Republica Moldova

Vestea bună este că valorile obținute în urma analizării concentrațiilor de metale grele din cadavrele de porumbei și ciori le-au sugerat cercetătorilor că păsările nu au fost expuse în mediul lor de viață la niveluri ridicate de metale grele.

Totuși, spune Diana Iacob, expunerea cronică la metale grele poate duce la acumularea acestora în organisme, cu consecințe grave atât pentru păsări, cât și pentru oameni și ar putea avea un impact major asupra sănătății pe termen lung.

Citește și: Povestea Transfăgărăşanului – drumul prin munte pe care geniştii l-au construit în patru ani şi jumătate

„În cadrul acestui studiu au fost detectate concentrații ale acestor metale grele în organele (ficat, rinichi, plămân, inimă), mușchii și oasele păsărilor analizate”, spune Diana Iacob, doctorand la Școala Doctorală de Geoștiințe din cadrul Facultății de Geografie și Geologie a universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ Couleur)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vinul în 2025: provocări și prețuri. Planurile cramei Gramma Iași | Ziarul de Iași

Vinul în 2025: provocări, prețuri și planurile cramei Gramma...

Autostrada Sibiu – Pitești. Când încep lucrările la lotul Boița – Cornetu | Argeșul Online

Autostrada Sibiu – Pitești. Asocierea dintre firmele turcești Mapa...