Cercul început cu Iliescu se va închide cu Geoană?

Data:

spot_img

Cercul început cu Iliescu se va închide cu Geoană? Numărul 2 în NATO pare în acest moment, prin comparație cu ceilalți competitori, că are datele cele mai bune în startul pentru cursa prezidențială. Dar cine-i numără voturile?

Poate că în România nu mai funcționează vechea zicală stalinistă „nu contează cine votează, contează cine numără”, dar continuă să fie riscant pentru un candidat să nu aibă oameni peste tot în secțiile de votare, așa cum vor avea PSD, PNL, USR.

Citește și: Plantații de canabis, descoperite în Pucioasa. Șapte persoane sunt cercetate pentru trafic de droguri VIDEO

Pe ce pariază Mircea Geoană

Mircea Geoană pariază pe independența lui politică, mai ales că potrivit unor cercetări sociologice, 55% dintre români ar prefera un președinte din afara partidelor (INSCOP, februarie 2024). De altfel în cartea lui manifest, lansată anul trecut, Geoană își expune clar viziunea populistă:

„În acțiunile sale, principalul aliat al președintelui nu trebuie să fie un partid sau coaliția aflată temporar la guvernare, ci poporul însuși”. Această convingere de extracție peronistă sugerează că el, dacă va fi viitorul președinte, și-ar dori să lucreze direct cu poporul, nu cu partidele sau guvernul.

Citește și: „Palate” de sute de mp, sechestrate de Fisc. Costă 30.000 euro ambele, dar nu le vrea nimeni

Și fiindcă pentru popor nu contează culoarea politică, din cele 240 de pagini ale cărții nu ne putem da seama de orientarea lui ideologică. S-ar putea să fi rămas social-democrat așa cum sugerează la un moment dat când îl citează pe Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene care i-ar fi spus că va avea succes dacă va ști să-și formuleze un program atractiv „în același timp pentru minte, inimă și stomac”.

Totodată, e posibil să se fi mutat spre un „centru radical, situat deasupra pendulului stânga-dreapta” și e de părere că ar putea face și el în România ceea ce a făcut Emmanuel Macron în Franța. (Mircea Geoană, Bătălia pentru viitorul României, Editura Litera, București, 2023)

Geoană are cele mai mari șanse

Într-un studiu calitativ făcut de sociologul Barbu Mateescu, în contextul actual, Geoană are cele mai mari șanse, fiindcă imaginea sa de înfrânt din 2009, cu toate poveștile negative din acea perioadă a devenit irelevantă, iar alegătorii chiar cred că el s-a schimbat foarte mult.

Articolul integral, în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...