Cerere tot mai mare pentru buncăre și camere de panică, din partea cetățenilor, a serviciilor de pompieri și a consiliilor locale din Germania, în contextul în care în țară sunt doar 579 de buncăre, încă desemnate ca adăposturi publice.
Poate că nu există o modalitate mai bună de a evalua gradul de îngrijorare al cetățenilor unei țări decât prin numărul comenzilor legate de construirea de camere de panică și buncăre private.
Afacerile au mers îngrijorător de bine pentru BSSD Defence, compania din Berlin care construiește „sisteme de camere de protecție” pentru entități private, comerciale și militare.
Pe lângă o gamă de echipamente de securitate pentru locuințe, compania oferă de la „camere de panică pop-up” pentru aproximativ 20.000 de euro, până la buncăre la scară largă pentru aproape 200.000 de euro.
Mario Piejde, directorul tehnic al BSSD, a declarat că, în ultimii ani, compania a primit mai multe cereri din partea cetățenilor, a serviciilor de pompieri și a consiliilor locale, o creștere care a început în timpul pandemiei COVID-19 și apoi a fost stimulată din nou când Rusia și-a lansat invazia la scara largă a Ucrainei în 2022.
Îngrijorarea pare să fi pătruns în cercurile politice. La o recenta conferință a miniștrilor de interne, desfășurată la Potsdam la începutul lunii iunie, Ministerul Federal de Interne a prezentat omologilor săi de stat un „raport de situație privind dezvoltarea unui concept modern de adăpost” pentru populația germană.
Cerere mare pentru buncăre, după ce sistemul de adăposturi a fost abandonat
Acest raport a apărut la trei luni după ce Asociația Germană a Orașelor și Municipalităților, care reprezintă cele 14.000 de consilii locale din țară, a solicitat guvernului federal să învestească 10 miliarde de euro în următorii 10 ani în protecția civilă – și să folosească această sumă pentru a reînvia cele 2.000 de buncăre ale țării din perioada Războiului Rece.
Citește și Ludovic Orban: „o candidatură a mea la alegerile prezidenţiale este o candidatură normală, naturală”atul instituțiilor publice
Aceasta nu ar fi o întreprindere ușoară. Oficiul Federal de Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre (BBK) a declarat pentru DW că doar 579 dintre aceste buncăre sunt încă desemnate ca adăposturi publice, iar acestea ar avea spatiu pentru aproximativ 478.000 de persoane (sau 0,56% din populația Germaniei).
Și chiar și aceste buncăre nu sunt „nici funcționale, nici pregătite pentru utilizare”, după ce sistemul anterior de adăposturi a fost abandonat în 2007.
Continuarea în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Aktual24)