Cetatea dacică Piroboridava prinde viață cu bani europeni

Data:

spot_img

Cetatea dacică Piroboridava prinde viață cu bani europeni. Situl arheologic de la Piroboridava (Poiana) este pe cale să-și recapete locul care i se cuvine pe „harta cetăților” de pe vechiul teritoriul al Daciei. Consiliul Județean Galați va lua în discuție vineri, 22 decembrie, aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind un amplu proiect, evaluat la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro – n.r.) de restaurare și punere în valoare a acestui loc atât de important pentru istoria gălățeană.

Situl antic de la Poiana, pe care s-a aflat cetatea dacică Piroboridava, este, fără îndoială, una dintre cele mai prețioase moșteniri din vremea geto-dacilor aflate în patrimoniul istoric al județului Galați. Situl arheologic este înscris pe lista Monumentelor Istorice din România, aici fiind identificate cinci niveluri de locuire ce se întind pe o durată de mai bine de un mileniu – din Epoca Bronzului până în secolul al III-lea d.Hr. Aici au fost făcute și importante descoperiri arheologice, precum cele care atestă legăturile culturale și comerciale ale dacilor liberi cu lumea romană și lumea elenistică.

Citește și Un fost judecător pe lista ofițerilor de Securitate care au primit arme și muniție în decembrie ’89 la Timișoara

„Din păcate, până în prezent, în ciuda acestei istorii bogate, Piroboridava nu a fost pusă în valoare așa cum ar merita. Prin acest proiect lansat de Consiliul Județean ne propunem să reparăm această ”nedreptate”. Dacă ne gândim la cadrul mai amplu al istoriei județului Galați – cu castrul roman de la Tirighina, cu Valul lui Traian și Valul lui Athanaric – cred că nu sunt foarte multe zone din țară care să se bucure de o istorie atât de vastă. Piroboridava este un obiectiv important al identității istorice gălățene și vrem ca ea să ocupe un loc de cinste, așa cum i se cuvine”, ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Toate drumurile duc la Piroboridava

În fapt, consilierii județeni vor aproba indicatorii tehnico-economici rezultaţi din Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) privind realizarea obiectivului de investiţie „Restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Piroboridava. Etapa I – Conservare-consolidare taluzuri sit arheologic și Etapa II – Conservare-restaurare vestigii arheologice, muzeu de sit, parc cu tematică arheologică”. Valoarea totală a investiției este evaluată la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro – n.r.), din care partea de lucrări este estimată la 36,14 milioane de lei. După cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului, situl arheologic de la Piroboridava se poate constitui într-un punct de atracție al turismului cultural, inclusiv prin interconectarea cu alte obiective arheologice învecinate – antice, medievale sau de epocă modernă.

Citește și Un lider de sindicat spune că a ieșit cu 1 kg de cocaină din portul Constanța fără să fie controlat

„La nivelul zonei de sud-est a țării, Piroboridava ar putea articula o rețea de vizitare a siturilor arheologice getice așezate la est de Carpați (Zargidava-Brad, Tarnasidava-Răcătau, Petrodava-Piatra Neamț). La scară mai largă, alte inițiative ale autorităților locale, precum derularea proiectului de conservare-restaurare și valorificare a sitului arheologic de la Tirighina-Barboși din Galați, deschid perspective importante în sensul valorificării acestor resurse culturale la nivel național”, se arată în proiectul de hotărâre. Prima etapă a proiectului va presupune o serie de lucrări de asigurare a stabilității amplasamentului și stoparea unor eventuale alunecări de teren. Sunt prevăzute lucrări de protecție a pantelor împotriva eroziunii, drenuri de colectare și evacuare a apelor pluviale etc. Mai multe puteți citi în Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...