Cetatea lui Vlad Țepeș, urșii și turiștii: Cum modernizează Argeșul Cetatea Poenari, fortăreață din secolul al XIV-lea

Data:

spot_img

Cetatea Poenari, fortăreața din Argeș a domnitorului Vlad Țepeș aflată în patrimoniu național, urmează să fie conservată și consolidată în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni, dublat de construirea din fonduri locale a unui lift sau funicular pentru a-i proteja pe turiști de urși. Proiectul vizează creșterea cu 10% a numărului celor care vor să viziteze cetatea construită în secolul al XIV-lea.

La doar câțiva kilometri de Căpățâneni, pe Cheile Argeșului, lângă Centrala Hidroelectrică Vidraru, se ridică Cetatea Poenari. E construită pe stânci, la capătul a 1.480 de trepte greu de urcat, într-o sălbăticie alterată doar de incendiul produs în primăvara acestui an.

Bătrâna construcție ar fi locul în care, potrivit legendei, Vlad Țepeș s-a retras din calea turcilor după ce a potcovit caii „de-a-ndoaselea”, păcălind dușmanul cu urmele lăsate de animale.

Edificiul, confirmat drept reședința secundară a domnitorului, ridicată ca fortăreață în calea otomanilor pe amplasamentul unui vechi edificiu atribuit lui Negru Vodă, este un loc cu potențial turistic impresionat ce merită conservat, în opinia istoricilor și muzeografilor din Argeș.

Sursa foto Shutterstock – Jana Janina

Consolidarea edificiului, subiect de dezbateri locale în ultimii ani, e pe punctul de a deveni realitate după ce pe 14 martie 2018 CJ Argeș și ADR Sud Muntenia au semnat contractul de finanțare pentru „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”. Este vorba despre un proiect cu bani europeni cofinanțat de UAT Județul Argeș (beneficiar), prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Perioada de implementare a proiectului este de 26 de luni, începând cu data de 14 martie 2018 și până la data de 13 mai 2020. Proiectul are un buget de 10,7 milioane de lei, din care 9,6 milioane de lei asistență financiară nerambursabilă (8,3 milioane de lei valoarea cofinanțării Uniunii Europene din FEDR și 1,2 milioane de lei valoarea finanțării de la bugetul de stat) și 196.890 lei cofinanțarea beneficiarului.

Ce și-a propus proiectul

Obiectivul general al proiectului este impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea și consolidarea patrimoniului Cetății Poenari – Argeș, respectând principiile dezvoltării durabile. Obiectivele specific sunt: îmbunătățirea infrastructurii Cetății Poenari Argeș prin conservarea și consolidarea obiectivului turistic (monument istoric de categorie A), precum și „creșterea gradului de expunere a Cetății Poenari Argeș după finalizarea lucrărilor de intervenții, prin digitalizarea acestuia”.

„Practic, în cadrul acestui proiect se derulează lucrări de reabilitare structurală și arhitecturală, conservare și consolidare ce vizează reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală ale unor structuri istorice, pe baza rezultatelor studiilor arheologice și istorico-arhitecturale, prin marcarea intervențiilor, consolidarea elementelor constructive cu grad ridicat de risc de degradare și prăbușire, acoperirea donjonului cu un acoperiș transparent pentru a opri acțiunea apelor meteorice și a zăpezii asupra interiorului acestuia și realizarea unei porțiuni interioare din lemn a planșeului unuia dintre etaje pentru ilustrarea mai clară a dispoziției etajelor în cadrul turnului”, declară Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, instituție din subordinea Consiliului Județean, care administrează cetatea. 

Sursa foto Shutterstock – Calin Stan

Proiectul va reface zidul defensiv construit între turnurile fortăreței, o porțiune din drumul de strajă, dar și o pasarelă din lemn din zona intrării în turn pentru a putea fi utilizat și spațiul dintre zidurile de piatră în vederea expunerii unor replici ce pot ilustra parțial viața din Cetate.

În același timp, specialiștii vor stopa infiltrațiile de apă în ziduri și vor reabilita vechea cisternă de care depindea alimentarea cu apă a cetății.

Turiștii, terifiați de urși

Una dintre problemele mari în calea proiectului a fost prezența tot mai frecventă în zonă a urșilor, în special pe scările ce duc spre cetate, fapt ce a făcut din fortăreața lui Țepeș un obiectiv nesigur pentru vizitatori.

În vara anului trecut, o ursoaică și cei trei pui ai săi au băgat spaima în turiștii care urcau spre cetate. Fortăreața a fost închisă publicului timp de câteva săptămâni, generând pierderi semnificative pentru Muzeul Județean Argeș. Atunci urșii au fost capturați și relocați la Aninoasa, însă problema a rămas nerezolvată, fiindcă în zonă mai sunt înregistrați alți 36 de urși.

Sursa foto Shutterstock – Darek Kocurek

Hotelierii din zonă s-au arătat atunci indignați de închiderea cetății, considerată o lovitură dată pensiunilor și hotelurilor din zona Arefu în plin sezon turistic. 

„Zona turistică este extrem de afectată. Fără niciun fel de exagerare, am primit telefoane de la mai multe pensiuni din asociația noastră turistică care ne-au semnalat că foarte mulți turiști, inclusiv străini, au fost indignați că au venit să viziteze Cetatea Poenari și n-au putut să urce acolo. (…) Pur și simplu, am senzația că cineva nu vrea ca zona asta turistică să se dezvolte. Și eu sunt foarte indignat, mai ales că au fost o grămadă de fonduri europene pentru genul ăsta de activități. Puteau să facă și ei un teleferic, un cablu, ca să înlesnească accesul la cetate, pentru că, repet, este foarte, foarte cunoscută și foarte mulți turiști vor să urce acolo”, declara anul trecut omul de afaceri Dumitru Grecu, proprietarul unui hotel din zonă.

El arăta la acel moment că indiferent de proiectele cu fonduri UE de care va beneficia cetatea, fără rezolvarea problemei accesului în siguranță la fortăreață, numărul vizitatorilor nu va crește. 

Așa că, în primăvara acestui an, odată cu semnarea contractului de finanțare pentru „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”, Consiliul Județean Argeș a anunțat un alt proiect, susținut cu efort bugetar propriu, care vizează construirea unei noi căi de acces către fortăreața lui Țepeș.

„Este vorba de construirea unui lift, funicular sau telecabină către Cetatea Poenari, în funcție de soluțiile oferite de specialiști. Investiția ar urma să fie realizată din fondurile bugetului județean și are drept scop accesul mai facil la cetate și implicit creșterea numărului de turiști. Prin realizarea acestui proiect se dorește dublarea numărului de turiști care vizitează Cetatea Poenari, numărul acestora fiind acum de 80.000 pe an”, a precizat președintele CJ Argeș, Dan Manu.

La puțin timp după anunț, Cetatea Poenari a fost din nou închisă în timpul sezonului turistic după incendiul de vegetație produs în cursul lunii mai 2018 pe versantul obiectivului. Asta după ce două familii de turiști care încropiseră un picnic în apropiere au fost surprinse de o ursoaică ieșită din pădure împreună cu cei doi pui.

Îngroziți, oamenii au încercat să se ascundă în spatele mașinii personale. Șansa lor a fost că prin zonă a trecut un autocar în care se aflau elevi veniți în tabăra „Aventura în Natură” din localitatea Arefu, situată la baza șoselei Transfăgărășan. Îngrijitori de la tabără și profesorii însoțitori au coborât, au făcut zgomot și au aruncat cu mâncare către ursoaică, reușind să-i distragă atenția până când turiștii au urcat în autocar. 

Odată închisă Cetatea, Muzeul Județean a înregistrat din nou pierderi substanțiale, mii de turiști care-și propuseseră să viziteze Cetatea lui Țepeș fiind nevoiți să facă vara aceasta cale întoarsă. Acest lucru a deteminat autoritățile județene să încropească o măsură specială pe timpul verii pentru repunerea cetății lui Țepeș în circuitele turistice: urcarea la cetate s-a făcut din acel moment doar în grupuri însoțite de jandarmi.

 „În 2018 au avut loc două evenimente care au dus la restricționarea accesului: incendiul de vegetație și apariția unor exemplare de urs. S-au făcut toate demersurile pentru rezolvarea acestei probleme într-un timp cât mai scurt și am reușit să stabilim redeschiderea, reluarea accesului la cetate, condiționat: de două ori pe zi, la ora 10 și la ora 15, prin formarea de grupuri organizate însoțite de angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi”, a explicat Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, instituție de care aparține Cetatea Poenari.

Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari este cel de-al patrulea contract cu finanțare europeană semnat în primăvara acestui an de Consiliul Județean Argeș.

Unul din celelalte trei proiecte vizează restaurarea Muzeului Județean Argeș – fosta clădire a Prefecturii. Valoarea acestui contract depășește 21 de milioane de lei, iar durata de implementare este de 44 de luni. Investiția constă în reabilitarea și consolidarea clădirii, precum și înlocuirea instalațiilor electrice și termice. Clădirea va recăpăta astfel strălucirea de altădată, clădirea fostei Prefecturi a județului fiind, de altfel, monument istoric.

Un alt contract vizează Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, galerie ce va fi restaurată, conservată și digitizată cu fonduri Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de peste 4,3 milioane euro.

Acestora li se adaugă contractul de modernizare a DJ 504, Popești – Izvoru – Recea – Cornățel – Vulpești (până în DN 65A), în valoare de circa 18 milioane de euro.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Jurnal de Argeș în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Cristina Stancu
Cristina Stancu
Cristina Stancu are 18 ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.