Ieri, după proba la Limba și literatura română, s-au agitat părinții pentru că subiectul a avut un exercițiu considerat de aceștia confuz. Este vorba de furnizarea unui sinonim pentru expresia „de bună seamă” folosită într-un text.
Există și o petiție cu peste 41.900 de semnături care cere ca la corectarea lucrărilor baremul să aibă în vedere și alte variante.
În petiție se menționează că subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul foarte interpretabil. Vă cerem să luați în considerare și alte variante, precum “de bună voie”, “evident”, “de asemenea”, “totodată” și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea “de bună seamă”. Vezi petiția aici.
Citește și Directorul care a avut salariul mai mare decât al ministrului Boloş
Am făcut un exercițiu cu CHAT GPT, cum a rezolvat subiectul?
„Bădiță Gheorghe dragă și preaiubite verișoare Anetă și Elenuță – scria el părintelui Creangă în stil înlăcrimat – mă aflu acum puțin mai binișor, dar tot îmi tremură carnea pe mine și sunt trist și descurajat din această pricină.” Din trebuința de a se agăța de ceva în viață devenise mai afectuos […]. Se pare că din 1887, de când își luase rămas-bun de la locurile copilăriei și plânsese […], Creangă nu mai mersese pe la Târgu-Neamț. Nici peste vară nu se mai duse la Slănic, zicând că nu poate și necerând la vreme nici bilet de băi gratuit, fără de care nu-nțelegea să se urnească, deși abecedarul lui stă să iasă în cea de a douăzeci și una ediție, fiind el totodată institutor cu patru gradații, debitant* de tutun și proprietar asociat de tipografie. În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”, scrie Săptămâna Online.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!