China a pus ochii pe carnea de porc din UE. O mișcare cu efecte politice

Data:

spot_img

După cum era de așteptat, China răspunde la decizia europeană de a impune tarife majorate pentru mașinile electrice chinezești. Dar nu producătorii germani de automobile sunt cei vizați, așa cum, poate, era de așteptat. Beijingul îi vizează pe fermierii europeni, lansând o investigație cu privire la modul cum este importată carnea de porc din UE.

Mișcarea chinezilor pare cât se poate de inspirată, lovind direct cele trei țări din UE care au fost recent cele mai dure față de China – Franța, Spania și Țările de Jos. Aceasta din urmă a restricționat exporturile către China de tehlologie ultrasensibilă pentru fabricarea cipurilor.

Potrivit experților condultați de Politico, cele trei țări sunt exact exportatorii mari de carne de porc în China și au cu toții propriile păcate în ochii Beijingului.

Belgia și Austria, care s-au situat pe poziții neutre, ar putea avea de suferit mai puțin, câtă vreme volumele lor sunt relativ scăzute.

În acest timp, Germania, care a căutat să limiteze amploarea tarifelor pentru mașinile electrice, nu este afectată, având în vedere că exporturile sale de carne de porc sunt deja înghețate de focare localizate de pestă porcină africană. În schimb, afectată va fi Danemarca, unul dintre giganții industriei cărnii de porc.

Ministerul Comerțului de la Beijing nu a menționat tarifele pentru vehiculele electrice atunci când a anunțat investigația antidumping cu privire la cărnea de porc din UE, dar mișcarea este văzută pe scară largă ca un răspuns la măsurile europene.

UE a dat termen părții chineze să-și revadă politicile de subvenționare a mașinilor electrice până la începutul lunii iulie, când ar fi programate să intre în vigoare noile tarife.

Citește și: Românii nu se tem de rujeolă, o boală extrem de contagioasă și mortală

Iar China vede în investigația privind carnea de porc o importantă pârghie de negociere cu Bruxelles-ul.

Aceasta, câtă vreme UE asigură mai mult de jumătate din carnea de porc importată de China, în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari, conform publicației de specialitate Pig Progress.

De partea sa, Comisia Europeană nu se arată deloc  îngrijorată de investigația anunțată de China.

Un purtător de cuvând a specificat că Bruxelles-ul va urmări procedura cu intensitate, pentru a verifica dacă se desfășoară în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului. UE își subvenționează, într-adevăr, sectorul agricol cu ​​multe miliarde de euro pe an, dar Comisia precizează că această politică este strict în conformitate cu regulile și reglementările OMC.

Carnea de porc din UE. O potențială „bombă” politică

Cu toate acestea, o măsură punitivă luată de Beijing ar putea avea efecte politice importante în Europa și probabil liderii chinezi mizează pe aceasta. Ei știu că orice mișcare îndreptată împotriva agricultorilor europeni adâncește diviziunile politice și sociale din cadrul blocului și îi pune în dificultate pe decidenți.

Fermierii reprezintă o categorie sensibilă și nu se dau înapoi de la a-și susține vehement nemulțumirile în stradă, dându-le de furcă politicienilor.

Europa a fost zguduită la începutul acestui an de protestele fermierilor și mișcarea lor de protest a dat peste cap scena politică din Țările de Jos.

Citește și: Posibila miză în cazul rejudecării lui Iorgulescu: prescrierea. Soluția ICCJ nelegală

Iar provocările s-ar putea să nu se oprească aici. În ianuarie, Ministerul Comerțului chinez a deschis o anchetă antidumping asupra brandy-urilor europene, inclusiv coniac francez, în urma unei plângeri din partea profesioniștilor chinezi din alcool.

Această procedură a fost, de asemenea, considerată de observatori drept un act de răzbunare față de ancheta europeană privind subvențiile pentru mașinile electrice produse în China.

Este și aceasta o fațetă a unui război comercial care pare a fi de-abia la început.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...