luni, 29 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateChina, în era ”diplomației vaccinurilor”. Wang: ”Nu acceptăm acuzaţii nefondate, nici să...

China, în era ”diplomației vaccinurilor”. Wang: ”Nu acceptăm acuzaţii nefondate, nici să fim calomniaţi sau să ni se afecteze interesele”

Beijingul a prezentat duminică „liniile roşii”, pe care Washingtonul nu trebuie să le încalce dacă îşi doresc o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, şi a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să ia unele măsuri şi să evite crearea de „noi obstacole”, scrie Agerpres.

Condiţiile puse de Beijing includ obligaţia ca Washingtonul să înceteze să mai „defăimeze” China cu atacuri calificate duminică de ministrul de externe chinez Wang Yi drept „răutăcioase şi complet nejustificate”, într-o conferinţă de presă organizată în paralel cu reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP, legislativul chinez). Din punctul de vedere al Beijingului, SUA trebuie să revină asupra nedreptăţilor pe care le-a comis împotriva Chinei în mandatul republicanului Donald Trump, iar prima sarcină a lui Biden este să decidă anularea „restricţiilor nerezonabile” impuse de predecesorul său, o aluzie la taxele vamale aplicate de fostul lider de la Casa Albă asupra produselor chinezeşti.

„Nu acceptăm acuzaţii nefondate, nici să fim calomniaţi sau să ni se afecteze interesele (…) Statele Unite s-au amestecat în afacerile multor ţări în numele democraţiei şi de multe ori au provocat conflicte”, a subliniat șeful diplomației chineze.

De asemenea, acesta a pledat pentru o „coexistenţă paşnică” între cele două puteri, dar a reiterat că ambele trebuie să se angajeze „să nu se amestece în treburile interne ale celeilalte”, în replică la o întrebare privind posibilele critici ale Washingtonului ca urmare a reformei electorale în Hong Kong avută în vedere de China. În acest context, șeful diplomaţiei chineze a menţionat că respectiva reformă este „absolut necesară pentru a garanta stabilitatea Hong Kongului” şi „un viitor mai luminos” pentru regiune. Referitor la situaţia drepturilor omului în cazul minorităţii uigure din regiunea Xinjiang (vestul Chinei), care face şi ea obiectul criticilor din partea Washingtonului, Wang a subliniat că „acuzaţiile de genocid nu au niciun sens şi se bazează pe zvonuri diseminate din răutate”.

Un alt punct de fricţiune este Taiwanul, care se autoguvernează din 1949, dar este revendicat de Beijing, notează EFE. „Ne aşteptăm ca administraţia Biden să se îndepărteze în mod evident de practicile periculoase ale predecesorului său. Nu vom face concesii”, a avertizat Wang. „China va face tot ce ţine de ea pentru a-şi apăra interesele”, a subliniat Wang, în aşteptarea următoarelor decizii ale lui Biden, care a promis o abordare diferită faţă de cea adoptată de Trump, deşi pentru moment administraţia sa nu pare a se grăbi să pună capăt conflictelor pe care le are cu Beijingul, notează EFE.

Pe de altă parte, Wang a menţionat că prioritatea mandatului său pentru anul 2021 este „de a colabora cu restul lumii pentru a pune capăt pandemiei” de coronavirus şi a insistat că ţara sa nu cere nimic în schimbul distribuirii în alte state a vaccinurilor sale anti-COVID-19.Dimpotrivă, China „îşi respectă cu vârf şi îndesat” angajamentul de a face din vaccinuri un bun accesibil, în special în ţările în curs de dezvoltare, a spus Wang, care a subliniat că peste 60 de ţări au autorizat deja folosirea vaccinurilor chinezeşti.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE