Beijingul a majorat, vineri, tarifele pentru importurile din SUA la 125%, ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a crește taxele la produsele chinezești la 145%, escaladând un război comercial care riscă să răstoarne lanțurile globale de aprovizionare, scrie Reuters.
Majorarea vine după ce Casa Albă a continuat să pună presiune asupra celei de-a doua economii din lume, în timp ce a suspendat majoritatea taxelor „reciproce” impuse altor zeci de țări.
„Impunerea de tarife anormal de mari din partea SUA asupra Chinei încalcă grav regulile internaționale și economice de comerț, legile economice fundamentale și bunul simț și reprezintă o formă complet unilaterală de intimidare și coerciție”, a declarat Ministerul chinez al Finanțelor într-un comunicat, scrie Reuters.
Potrivit BBC, oficialii chinezi au folosit constant un limbaj dur pentru a-și exprima opoziția față de noile tarife impuse de Donald Trump, care au escaladat într-un mod extraordinar pentru Beijing.
Când președintele SUA a anunțat pentru prima dată schema sa globală de taxe pentru importuri, rata Chinei era de 34% – un nivel ridicat, dar cu siguranță nu cea mai grav afectat.
Beijingul a ripostat cu o taxă de 34% asupra produselor americane, ceea ce a declanșat un război comercial „la schimb”. SUA au răspuns prin majorarea tarifelor la un total de 104%, iar China și-a ridicat propriile tarife la 84%. SUA au ripostat din nou, iar în prezent, tarifele americane pentru produsele chinezești sunt de 125%.
Însă, tarifele SUA pentru Beijing ar putea crește și mai mult, ajungând până la 145% pentru anumite produse, din cauza unei taxe preexistente impuse asupra companiilor care produc fentanil. Ultima majorare, care a venit din partea Beijingului miercuri, a fost însoțită de comentarii din partea ministerului de finanțe al Chinei, care a descris acțiunile Casei Albe ca „tiranie comercială” în mass-media de stat.
Beijingul „se opune ferm și nu va accepta niciodată astfel de practici hegemonice și de intimidare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Lin Jian, în fața presei. Ministerul comerțului fusese anterior de părere că taxa suplimentară impusă de SUA este „o greșeală peste o greșeală”, spunând că nu va accepta niciodată „natura de șantaj” a SUA, scrie BBC.
La rândul său, președintele SUA a acuzat China de lipsă de respect și de „furarea” Statelor Unite.
Democrații solicită investigații privind posibila manipulare a pieței de acțiuni de către Trump
Democrații din Congres au pus sub semnul întrebării dacă președintele Donald Trump și aliații săi ar fi acționat incorect în urma declarației sale de miercuri, când a spus că „este un moment excelent pentru a cumpăra” acțiuni, relatează Sky News.
Comentariul a fost făcut cu puțin timp înainte de a anunța că va reduce unele dintre noile sale taxe vamale – o măsură care a provocat o creștere a piețelor financiare. Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, a declarat că democrații „trebuie să afle adevărul despre posibila manipulare a pieței de acțiuni care se desfășoară în fața poporului american”. Acesta a mai adăugat: „Ce cunoștințe anterioare, dacă există, au avut membrii Conferinței Republicane din Cameră despre decizia lui Trump de a suspenda taxele iresponsabile pe care le-a impus?”.

Jeffries a spus că mai mulți membri ai Congresului vor „cere cu fermitate răspunsuri și transparență”.
Casa Albă a negat că Trump ar fi implicat în manipularea pieței și i-a acuzat pe democrați că „joacă jocuri politice”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: pexels.com / karolina-grabowska)