Explicarea industriei energetice românești și europene nu se poate face fără a cunoaște istorie și geografie, pe scurt geopolitică. Geopolitica energetică este și subiectului podcastului ZINERGY, primul podcast video realizat de Cosmin Păcuraru, expert în securitatea și geopolitica energiei, sub egida Presshub.
„O discutie lejeră pe probleme serioase”
Invitatul primului episod este Vasile Simileanu, directorul Revistei Geopolitica, doctor în geografie cu o teza pe geopolitică.
Primul episod descifrează istoria energitică recentă a Europei, mai ales Centrale și de Est, începând cu relațiile economice dintre URSS și Germania Federală, trecând prin căderea comunismului și apariția conflictelor înghețate în zonele în care se află rezerve energetice sau pe lângă care trec trasee energetice alternative celor rusești.
Alte subiecte:
- Cum a monopolizat Federația Rusă furnizarea energiei pentru țările Uniunii Europene?
- Cum si de ce s-a ajuns la Green Deal?
- Cum se explică monopolul Chinei, pentru moment, asupra metalelor și pământurilor rare? „China nu are nevoie de o Rusie competitoare”, mai ales în BRICS – punctează Vasile Simileanu.
- Ce înseamnă un posibil aranjament între Ucraina și Statele Unite asupra metalelor și pământurilor rare deținute de Ucraina.
- Unde se lovesc interesele Chinei și Statelor Unite când vine vorba de Canalul Panama, și de ce este noul președinte american Donald Trump interesat de Groenlanda?
- Nu sunt uitate noile legături geopolitice în Europa, criza energetică din Republica Moldova și poziția României în ecuația geopolitică a energiei europene.
Emisiunea se poate viziona AICI.