China și Rusia destabilizează alegerile? CCR ajută haosul? | Analiză Deutsche Welle

Data:

spot_img

Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor. Conform CSAT au fost atacuri cibernetice asupra infrastructurii care procesează datele electorale iar Rusia ar vrea să influențeze agenda politică autohtonă.

China și Rusia au jucat tare atât în campania electorală, cât și în timpul votului, sugerează Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). E de neînțeles însă cum de serviciile secrete au anunțat atât de târziu decidenții politici asupra imixtiunilor străine în țară. Cine răspunde pentru această întârziere în raportarea implicării Moscovei și Beijingului în defavoarea ecuației democratice?

CSAT a acuzat compania chineză care deține TikTok de dublu limbaj pornind de la faptul că, deși a asigurat autoritățile române că aplică legislația electorală autohtonă, rețeaua TikTok doar l-a favorizat pe candidatul extremist Călin Georgescu. Oare directorul SRI a explicat în CSAT de ce nu a oprit acest derapaj?

Citește și: BREAKING CSAT: Au existat atacuri cibernetice pentru a influența alegerilor prezidențiale. CSAT susține că un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe TikTok, dar nu dă numele lui Călin Georgescu

Explicația Consiliului Suprem de Apărare a Țării vine târziu: TikTok nu l-a marcat pe Georgescu drept candidat, așa că nu i-a cerut să-și marcheze clipurile drept materiale electorale. De aceea, precizează mai departe CSAT, vizibilitatea lui „a crescut semnificativ” în raport cu ceilalți competitori care „au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale” iar conținutul promovat de aceștia „a fost filtrat masiv”, micșorându-le exponențial vizibilitatea.

Informațiile prezentate în cadrul CSAT au scos la iveală existența atacurilor cibernetice „cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și au confirmat că România „a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă”. Datele serviciilor secrete prezentate în ședința de azi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării scot la iveală interesul Moscovei pentru „influențarea agendei publice” în societatea românească și pentru afectarea coeziunii sociale.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: BEC: Voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi renumărate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: GINA STEFAN / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rise Project: Cum a făcut Călin Georgescu primul milion cu gruparea Mazăre din Constanța

Critic constant al Occidentului, candidatul la președinție Călin Georgescu...

TikTok: Nu am găsit dovezi ale unei operaţiuni de influenţă ascunsă legate de alegerile prezidenţiale din România

Majoritatea candidaţilor la alegerile prezidenţiale din România şi-au stabilit...

BEC: Voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi renumărate

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea preşedintelui României a...

STS, după ședința CSAT: Nu au fost identificate vulnerabilităţi în timpul procesului electoral

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a transmis joi că...