Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) va desfășura exerciții militare „importante” cu muniție reală în apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului, în perioada 4 august – 7 august (ora 12:00, ora Beijingului), relatează agenția de știri Xinhua.
Din motive de siguranță, navele și aeronavele relevante nu ar trebui să intre în zonele și spațiile aeriene de deasupra mării în această perioadă, mai notează sursa citată.
De asemenea, Xihnua a prezentat și coordonatele, alături de o hartă cu regiunile unde armata chineză va desfășura exerciții militare.
Citește și: A nu datora nimic României. Cazul Angela Gheorghiu
Ministerul chinez de Externe a condamnat marți vizita în China a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, afirmând că aceasta dăunează grav păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, relatează Reuters.
Într-un comunicat emis după sosirea lui Pelosi la Taipei, marți seara, ministerul chinez de Externe a transmis că vizita oficialului american „afectează grav fundamentele politice ale relațiilor dintre China și SUA” și a precizat că a înaintat un protest ferm Statelor Unite.
Prima vizită americană în Taiwan, în 25 de ani
Nancy Pelosi a transmis un mesaj, pe Twitter, în care arată că această vizită este prima vizită oficială în Taiwan a unui președinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în ultimii 25 de ani.
„Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.
Face parte din călătoria noastră mai amplă în Indo-Pacific – inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică. Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație.
Vizita noastră este una dintre mai multe delegații ale Congresului în Taiwan – și nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”, se arată în mesajul liderei americane.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Rusia si-a atacat fratii mai mici acum China vrea sa faca la fel . De ce nu ataca SUA daca ii tin puterile .