Chiriașii blocurilor sociale din Focșani așteaptă fondurile europene pentru renovarea „ghetoului”

Data:

spot_img

Locatarii blocurilor de nefamiliști din Focșani, câteva sute de oameni, își duc zilele în condiții insalubre în imobilele închiriate de Primăria Focșani drept locuințe sociale, după ce le-a preluat de la Consiliul Județean Vrancea. Blocurile situate pe strada Revoluției nu au fost reabilitate în întregime niciodată după anii 1990, condițiile de locuit degradându-se constant. Băile, printre altele, sunt reale surse de infecție. Singura speranță a oamenilor care stau aici, bătrâni, familii cu numeroși copii, dar și tineri, sunt fondurile europene. Mai exact, un proiect de aproape 5 milioane de euro, promis de Primărie, menit să reabiliteze și renoveze această pată pe obrazul orașului.

  • Blocurile sunt extrem de degradate, municipalitatea dă vina pe chiriași pentru daune.
  • Instrumentul prin care Primăria Focșani vrea să atragă fonduri UE este Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC).
  • Pentru reabilitarea și modernizarea blocurilor din strada Revoluției nr. 16 și nr. 17 se așteaptă o finanțare de 1,6 milioane euro.
  • Proiectul prevede și modernizarea unei creșe, construirea a trei grădinițe de cartier, extinderea sistemului de iluminat stradal pe mai multe străzi și construirea a două locuri de joacă.

Blocurile nu sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire

Dacă înainte de Revoluția din 1989 și în primii ani de după 1990 puteai intra în aceste imobile fără să îți fie teamă că te îmbolnăvești ori că riști să te accidentezi, ulterior situația s-a degradat rapid. Administrația județeană și cea municipală au eșuat în a menține curate și funcționale spațiile comune din aceste blocuri.

Imobilele au fost în repetate rânduri deconectate de la rețeaua de electricitate din cauza datoriilor de miliarde de lei vechi ale locatarilor, dar și de la apă caldă și căldură, operatorul în sistem centralizat ENET luând decizia de a tăia conductele din același motiv. Pentru un timp, atât Consiliul Județean, cât și Primăria Focșani au achitat din bani publici datoriile locatarilor pe care cele două instituții i-au acceptat acolo fără contracte, însă în ultimii ani controalele Curții de Conturi i-au obligat pe edili să recupereze banii de la chiriași. Așa s-a ajuns ca Primăria Focșani să aibă deschise acțiuni în instanță, pentru a recupera din debite, și să-i evacueze pe rău-platnici.

Ce a rămas în urmă în aceste imobile este greu de imaginat. În garsonierele din care chiriașii au fost evacuați nu se poate locui, unele nu au geamuri la ferestre, parchetul este mâncat de umezeală, instalațiile electrice sunt avariate, pe pereți sunt vizibile urmele incendiilor și exploziilor de la surse de încălzire improvizate și nesigure.

Condiții insalubre pentru care se plătește chirie la Primăria Focșani

În aceste imobile trăiesc sute de persoane, în unele locuințe trăind familii și cu câte zece copii. Chiria lunară percepută de Primărie este în jur de 50 de lei, însă locatarii se plâng de faptul că ar plăti facturi exorbitante la apă rece și electricitate și că, pentru curentul electric, nu ar avea toți contracte cu societatea de furnizare, fiind taxați la Primăria Focșani.

Cei mai „înstăriți” dintre chiriași au reușit să obțină acordul Primăriei pentru a-și construi băi în garsoniere, întrucât băile la comun pur și simplu nu pot fi folosite din cauza mizeriei ori a instalațiilor defecte.

Am intrat și noi într-unul din „blocurile-ghetou” pe care Primăria Focșani se laudă că le va reabilita cu bani europeni, iar realitatea de acolo este cruntă. Băile au pereții negri de la incendii anterioare și igrasie, nu mai au chiuvete sau lavoare, au instalații depășite de vreme și devastate de miile de oameni care au trecut pe acolo. De dușuri sau toalete nici nu poate fi vorba, dacă nu vrei să te îmbolnăvești. În camere, condițiile sunt similare. Chiriașii care abia primiseră repartiții ne-au spus că în garsoniere nu se putea locui, așa că s-au împrumutat pentru a zugrăvi și a monta parchet.

Oamenii recunosc că multe din stricăciuni sunt produse chiar de chiriași, dar susțin că Primăria Focșani nu a făcut nicio reparație de zeci de ani și nici nu le răspunde la solicitări pentru a susține parțial reparațiile. Ajutor ar fi venit, limitat, de la Filiala de Cruce Roșie, care a ajutat la scoaterea la lumină a câtorva camere și la zugrăvirea holurilor. Nu îndeajuns însă, după cum se plâng oamenii.

Cu plapuma pe post de fereastră în timpul iernii

Pusă în fața imaginilor șocante din aceste imobile, Primăria Focșani dă vina pentru stricăciuni și gunoaie exclusiv pe chiriași și susține că, numai în 2018, ar fi plătit reparații de aproape 27.000 lei pentru imobilele de pe strada Revoluției. Edilii nu spun însă exact pe ce au fost cheltuiți acești bani, pentru că spațiile comune arată deplorabil, acoperișurile au infiltrații de la ploi și zăpezi, iar în loc de geamuri, la ferestre sunt montate placaje sau plăpumi.

„Trebuie spus faptul că gunoaiele existente, precum și stricăciunile provocate imobilului se «datorează» exclusiv unora dintre locatari. Iar aici trebuie amintit și că Primăria a desfășurat acțiuni de igienizare în mai multe rânduri în această zonă. Politica dusă în ultimii doi ani a fost de evacuare rând pe rând a tuturor persoanelor certate cu bunul simț civic, iar în prezent Primăria Municipiului Focșani mai are pe rolul instanțelor de judecată doar opt dosare, cu precizarea că, în perioada 2017-2019, numărul evacuărilor s-a ridicat la 19 numai pentru cele două imobile”, a transmis Biroul de presă al Primăriei Focșani.

În încercarea de a cosmetiza situația care nu-i face cinste, Primăria a trimis presei niște fotografii făcute în niște camere renovate.

Banii europeni ar putea salva „ghetoul” de la demolare

În condițiile în care primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă (PSD), s-a declarat înfrânt în încercarea sa de a lămuri situația unui alt imobil cu locuințe sociale, G2 din cartierul Bahne, și a decis demolarea blocului, chiriașii de pe strada Revoluției nu mai cred în promisiunile administrației locale care anunță că încearcă să reabiliteze zona cu bani europeni, nu mai puțin de 5 milioane de euro.

Municipalitatea a apelat la Comisia Europeană, la un program de finanțare în vederea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate din cartierele Sud si Bahne. Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) este noul instrument de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014‐2020 în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale, la nivel urban, prin stimularea implicării comunităților în dezvoltarea locală, prin formarea unui parteneriat local și implementarea unor strategii integrate de dezvoltare locală.

1,6 milioane euro pentru blocurile de nefamiliști

Pentru reabilitarea și modernizarea blocurilor din strada Revoluției nr. 16 și nr. 17 se așteaptă finanțare de 1,6 milioane euro. De asemenea, prin acest program amplu de revitalizare a cartierului, autoritățile vor să modernizeze și o creșă cu 300.000 euro, trei grădinițe de cartier, cu 1,3 milioane euro, să extindă sistemul de iluminat stradal pe mai multe străzi, cu jumătate de million de euro, să facă un loc de joacă pentru copiii locatarilor din blocurile sociale, cu 150.000 euro, un altul în cartier, pentru aceeași sumă, și să înființeze un Centru Multifuncțional pentru activități educative, culturale, recreative și sociale în Zona Urbană Marginalizată Sud, cu o valoare de 800.000 euro.

Anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a admis programul spre finanțare, iar la începutul acestui an „au fost întocmite propunerile de buget în vederea asigurării elaborării Documentațiilor tehnico-economice și a Cererilor de finanțare pentru implementarea proiectelor, urmând ca acestea să fie depuse imediat după lansarea apelurilor de proiecte de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administratiei Publice”, după cum dau asigurări cei din Primărie.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.