Despre Chitila, oraș-satelit al Bucureștiului situat la doar 9 km distanță de centrul capitalei, se poate spune că este un „aspirator” de fonduri europene, după ce a obținut finanțare pentru nu mai puțin de 20 de proiecte: 11 depuse între 2007 și 2013 și alte nouă, în perioada de programare 2014-2020.
Numele orașului provine de la un vechi termen bulgar, „Kitilă” adică „locul de peste apă”. Este vorba, geografic, despre Valea pârâului Mangul, inclusă în lista ariilor natural protejate, care va fi pusă în valoare odată cu realizarea unui parc de aproximativ 6,17 hectare, cel mai complex proiect verde al oraşului Chitila. Acest spațiu va fi amenajat cu fonduri europene, în perioada de programare 2014-2020. Valoarea totală: 11,836,907,99 lei, eligibili în proporție de 100%.
Ce alte proiecte au fost depuse în actuala perioadă de programare în afara amenajării Văii Mangului:
- Creșterea eficienței energetice a zece blocuri de locuințe din oraș – 437 de gospodării și scăderea estimată a gazelor cu efect de seră în urma implementării actiunilor de intervenții pentru aceste blocuri.
- Construirea unei școli pentru clasele I-VIII (inclusiv clasa pregătitoare), cu o capacitate de minimum 648 persoane, plus dotarea cu echipamente și materiale didactice a infrastructurii educaționale nou construite și creșterea accesului și participării la educația de calitate a 68 de copii care fac parte din grupurile vulnerabile, aflați în risc de părăsire timpurie a școlii și excluziune socială.
- Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii sistemului de iluminat (cu cerere de finanțare în curs de evaluare tehnico-financiară) prin investiții în reîntregirea și modernizarea sistemului existent cât și în crearea de noi rețele de iluminat public.
Alte cinci proiecte (în curs de evaluare tehnico-financiară) au ca scop crearea unui sistem de transport public, eficient, ecologic și modern care să asigure o acoperire la nivel local/ zonal și care să determine reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea accesibilității modurilor de transport prietenoase cu mediul:
- Achiziția a 36 de autobuze electrice, plus sisteme conexe, precum cele de informare a călătorilor și cele de siguranță și securitate.
- Înnoirea transportului public.
- Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Chtila-Mogoșoaia.
- Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Chitila-Mogoșoaia-Băneasa.
- Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Străulești-Mogoșoaia-Buftea.
Citește care au fost cele 11 proiecte pe RFI România!
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.