Chitila, oraș satelit al Bucureștiului, aspirator de fonduri europene

Data:

spot_img

Despre Chitila, oraș-satelit al Bucureștiului situat la doar 9 km distanță de centrul capitalei, se poate spune că este un „aspirator” de fonduri europene, după ce a obținut finanțare pentru nu mai puțin de 20 de proiecte: 11 depuse între 2007 și 2013 și alte nouă, în perioada de programare 2014-2020.

Numele orașului provine de la un vechi termen bulgar, „Kitilă” adică „locul de peste apă”. Este vorba, geografic, despre Valea pârâului Mangul, inclusă în lista ariilor natural protejate, care va fi pusă în valoare odată cu realizarea unui parc de aproximativ 6,17 hectare, cel mai complex proiect verde al oraşului Chitila. Acest spațiu va fi amenajat cu fonduri europene, în perioada de programare 2014-2020. Valoarea totală: 11,836,907,99 lei, eligibili în proporție de 100%.

Ce alte proiecte au fost depuse în actuala perioadă de programare în afara amenajării Văii Mangului:

  • Creșterea eficienței energetice a zece blocuri de locuințe din oraș – 437 de gospodării și scăderea estimată a gazelor cu efect de seră în urma implementării actiunilor de intervenții pentru aceste blocuri.
  • Construirea unei școli pentru clasele I-VIII (inclusiv clasa pregătitoare), cu o capacitate de minimum 648 persoane, plus dotarea cu echipamente și materiale didactice a infrastructurii educaționale nou construite și creșterea accesului și participării la educația de calitate a 68 de copii care fac parte din grupurile vulnerabile, aflați în risc de părăsire timpurie a școlii și excluziune socială.
  • Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii sistemului de iluminat (cu cerere de finanțare în curs de evaluare tehnico-financiară) prin investiții în reîntregirea și modernizarea sistemului existent cât și în crearea de noi rețele de iluminat public.

Alte cinci proiecte (în curs de evaluare tehnico-financiară) au ca scop crearea unui sistem de transport public, eficient, ecologic și modern care să asigure o acoperire la nivel local/ zonal și care să determine reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea accesibilității modurilor de transport prietenoase cu mediul:

  • Achiziția a 36 de autobuze electrice, plus sisteme conexe, precum cele de informare a călătorilor și cele de siguranță și securitate.
  • Înnoirea transportului public.
  • Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Chtila-Mogoșoaia.
  • Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Chitila-Mogoșoaia-Băneasa.
  • Linie de transport public cu emisii zero pe ruta Străulești-Mogoșoaia-Buftea.

Citește care au fost cele 11 proiecte pe RFI România!


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Mirela Dădăcuș
Mirela Dădăcușhttp://rfi.ro
Mirela Dădăcuș activează în mass-media din 2001. Timp de zece ani, a fost jurnalist specializat pe domeniul Sănătății. A fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul și Jurnalul Național. În perioada 2011-2017, a fost redactor și editor la televiziunile Realitatea TV, B1Tv și Digi24. Din februarie 2018, este redactor la Radio France Internationale România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.