Chiune Sugihara, diplomatul japonez care a salvat mii de evrei. Expoziţie documentară, la ARCUB

Data:

spot_img

Chiune Sugihara este un diplomat japonez care a salvat mii de evrei. Ambasada Japoniei în România invită publicul la Expoziţia documentară dedicată salvatorului care a activat în țara noastră în perioada celui de-al Doilea Război Mondial

Expoziţia va fi deschisă în perioada 5 – 14 octombrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, sala Cafenea, şi va putea fi vizitată de marţi până duminică, orele 12:00 – 20:00. Luni, expoziţia este închisă. Accesul vizitatorilor este gratuit.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României – Arhivele Diplomatice şi al Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Chiune Sugihara, „Schindler al Japoniei”

Potrivit Ambasadei Japoniei, expoziţia documentează şederea în România, în 1941-1944, a diplomatului Chiune Sugihara (1900-1986). Anterior, în timp ce se aflase la post în Lituania, el salvase mii de evrei acordându-le vize de Japonia.

În 1984, a fost declarat Drept între Popoare; aceasta este o distincţie acordată de Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim non-evreilor care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei.

Media internaţională l-a numit pe Sugihara „Schindler al Japoniei”.

(Sursa foto: Ambasada Japoniei în România / Facebook)

„A fost unul dintre eroii tăcuţi care au salvat mii de vieţi în Europa, dar îmi imaginez că nu i-a fost uşor să facă acest lucru, având în vedere circumstanţele de atunci”, a spus ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda. „Sunt atât de mulţi diplomaţi japonezi celebri pe care îi admir.

Cel pe care îl admir cel mai mult este Chiune Sugihara. De ce? Pentru că a făcut ceea ce trebuie să facă un diplomat: a luat o decizie corectă, a luat o decizie umanitară într-o situaţie extrem de dificilă”, a adăugat ambasadorul Ueda.

Citește și: 35 de parlamentari vor să ușureze accesul românilor la arme de foc. Modificări periculoase

„Chiar şi astăzi, lumea nu este complet vindecată de rănile trecutului şi nici complet ferită de pericolele care în trecut au dus la orori precum războaiele mondiale şi Holocaustul.

Antisemitismul, extremismul, xenofobia, rasismul trebuie combătute cu toată convingerea. Trebuie să onorăm adevăraţii eroi, precum diplomatul japonez care a emis „Vize pentru viaţă””, a spus ambasadorul.

(Sursa foto: Ambasada Japoniei în România / Facebook)

„Timp de aproape patruzeci de ani, faptele lui Chiune Sugihara nu au fost cunoscute. (…) Dar, la sfârşitul vieţii sale, faptele sale au fost recunoscute. Acesta este un mesaj pentru noi toţi: faptele bune vor fi cunoscute”, a spus Prim-Rabinul Comunităţii Evreieşti din România, Rafael Shaffer.

Citește și: Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea unui institut al Academiei Române. Cătălin Avramescu, noul director

Andrei Ţărnea, director general pentru Comunicare şi Diplomaţie Publică în cadrul MAE, a subliniat importanţa acţiunii şi înscrierea sa în cadrul mai larg al evenimentelor care au loc pentru marcarea Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România (9 octombrie).

Rememorând rolul ideologiei totalitare şi antisemitismului în tragedia Holocaustului, a adus un omagiu victimelor şi celor care şi-au riscat propria viaţă pentru salvarea semenilor lor.

A reiterat angajamentul de promovare a incluziunii, egalităţii, toleranţei şi respectului pentru diversitate şi demnitatea umană, ca principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice şi rolul pe care îl are în acest sens educaţia privind Holocaustul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ambasada Japoniei în România / Facebook)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...