CIA descoperă noi metode să recruteze spioni ruși dezamăgiți de regimul Putin

Data:

spot_img

CIA are o abordare nouă pentru recrutarea de spioni ruși, printr-o campanie pe rețelele sociale. Agenția speculează nemulțumirea din Rusia, amplificată de corupția internă și de războiul din Ucraina.

În mod tradițional, spionajul implica operațiuni complexe și cu caracter secret. Totuși, o analiză a site-ului The Cipher Brief prezintă detalii cum, recent, CIA (Agenția Centrală de Informații din SUA) folosește o serie de videoclipuri produse profesional, publice, care țintesc rușii dezamăgiți de situația actuală din țara lor. Materialele au ca scop încurajarea cooperării cu serviciile americane.

Cum a pornit inițiativa

Campania a început în mai 2022 și de atunci serviciul secret american a produs trei videoclipuri care, nu numai că oferă o modalitate de a contacta CIA, dar evocă și un apel emoționant pentru cei frustrați de climatul politic și economic din Rusia.

Până acum doi ani, entuziasmul CIA-ului pentru o astfel de inițiativă era aproape inexistent, adică recrutarea de spioni ruși, fără prezența fizică a vreunui oficial american în Rusia.

Citește și: De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei?

Strategia actuală este motivată de ideea că situația geopolitică actuală prezintă o oportunitate de recrutare „o dată în generație”. Potrivit directorului CIA, William Burns, războiul din Ucraina a sporit semnificativ nemulțumirea în rândul rușilor, ducând la o creștere a potențialilor recruți.

Totodată, canalele diplomatice tradiționale au fost constrânse din cauza expulzării diplomaților ruși din SUA și a celor americani din Rusia. În acest mediu, platformele digitale oferă o modalitate alternativă de a ajunge la potențialii colaboratori ruși.

Răspunsul la această inițiativă a fost divers, iar indivizi ruși, din diverse medii, s-au arătat interesați de inițiativa CIA. Astfel, este indicată o preocupare mai largă, dincolo de spionajul tradițional. Capacitatea CIA de a inova și adapta este, deci, esențială pentru a aduna informații într-o lume online tot mai complexă și ostilă, conform The Cipher Brief reporting.

Recrutări în era digitală

Campania reflectă o dinamică geopolitică tot mai largă. Utilizarea rețelelor sociale pentru spionaj reprezintă o schimbare semnificativă față de metodele tradiționale, reflectând evoluția operațiunilor de informații în era digitală.

Eforturile CIA sunt văzute ca încercări de contracarare a propagandei și spionajului rusesc, folosind aceleași instrumente pentru a recruta spioni.

Videoclipurile oferă instrucțiuni detaliate despre cum să fie CIA contactat, în siguranță, de rezidenții ruși prin dark web. Campania îi are în vizor pe cei din sectoare cheie precum informații, tehnologie, finanțe și armată.

Oficiali CIA au afirmat că verifică cu minuțiozitate profilurile iar, când consideră că este timpul, contactează rezidentul rus. Procedura poate dura săptămâni sau luni întregi.

Citește și: Alegeri SUA. Michelle Obama: Trump se folosește de comentarii misogine și rasiste ca substitut pentru idei și soluții reale

Campania s-a dovedit un succes, iar aceasta poate fi măsurată prin numărul mare de vizualizări și prin gradul de extindere generat. Videoclipurile au și 2 milioane de accesări pe mai multe platforme, inclusiv Facebook, Instagram și Telegram, o platformă populară în Rusia.

Deși CIA a fost precaută în ceea ce privește discutarea publică a rezultatelor recrutărilor, agenția a recunoscut că acestea au depășit așteptările, potrivit The Cipher Brief Reporting.

Platformele tradiționale devin instrumente de recrutare

Un exemplu, de videoclip recent, este postat pe platforma Youtube a CIA-ului, unde se sugerează un scenariu fictiv legat de cum un cetățean rus poate fi recrutat în agenția de informații americană.

Astfel, în videoclip, un cetățean rus se adresează CIA, exprimându-și dezamăgirea față de corupția din Rusia. În clip, personajul reflectează asupra sacrificiului tatălui său, care a murit la 35 de ani. Totodată, cetățeanul evocă momentul unei ceremonii de Ziua Victoriei din copilărie (sărbătoare care comemorează victoria Rusiei asupra Germaniei naziste, în 1945).

Rezidentul rus, după ce meditează asupra sărbătorii naționale, realizează că nu mai simte același impuls de a servi patria. El critică conducerea coruptă, susținând că adevăratul inamic al Rusiei nu este extern, ci intern. Mai mult decât atât, acesta îndeamnă la responsabilitate și la denunțarea corupției, prin contactarea sigură și anonimă a CIA-ului.

„Cu cât situația din Rusia este mai gravă, cu atât este mai probabil să reușim să recrutăm spioni”, a declarat fostul șef de stație CIA, Dan Hoffman, pentru The Cipher Brief Reporting.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Analytics India Magazine

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related