5 judecători anchetați din ordinul lui Netejoru scapă de verificări, după ce CSM a respins acțiunea Inspecției Judiciare

Data:

spot_img

Secția pentru Judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorilor Călin Dragoş Alin – judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, Gioroceanu Alina Mihaela – judecător în cadrul Tribunalului Olt, Dănileţ Cristi Vasilică – judecător suspendat în cadrul Tribunalului Cluj, Codreanu Anca – judecător în cadrul Tribunalului Braşov şi Grecu Laurenţiu – judecător în cadrul Tribunalului Mehedinţi pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) și b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiată.

Cele două articole menționate fac referire la manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

Acțiunea disciplinară a fost deschisă de fostul șef al IJ, Lucian Netejoru. În aprilie 2021 acesta a propus CSM suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin, Laurențiu Marius și Alina Mihaela Gioroceanu, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ. IJ spunea atunci că s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

Citește și: INTERVIU Ce se va schimba în Italia și în UE după ce Giorgia Meloni devine prim-ministru

Răzbunarea fostului șef al IJ

Doi dintre cei trei judecători au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), instanță care trebuie să se pronunțe pe legalitatea înființării Secției Speciale, a legalității desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare și pe obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV).

Decizia Secția pentru Judecători în materie disciplinară nu este definitivă. Instituția, prin noul șef, Roxana Ioana Petcu, poate face recurs la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”, lucruri care nu a fost pe placul lui Netejoru.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.

Citește și: EXCLUSIV. Întreaga povestea a unei descoperiri care a făcut senzație. Vechile cărți din Mediaș

Sesizările la CJUE

Dragoș Călin, judecător la Curtea de Apel București și președinte al asociației Forumul Judecătorilor din România, (FJR) a conceput sesizările la CJUE în cauzele din Romania vizând Inspecția Judiciară și înființarea Secției de Investigare a Magistraților.

Alina Gioroceanu este cea care a admis cererea Forumul Judecătorilor din România și a sesizat CJUE, care trebuie să spună dacă România e obligată să respecte recomandările din Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) al Comisiei Europene.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...