Cine a fost Mihai Caraman, spionul Moscovei reactivat de Iliescu. Dezvăluirile lui Pacepa | Aktual24

Data:

spot_img

Moartea generalului Mihai Caraman, urmată de înmormântarea sa cu mari onoruri din partea membrilor comunității de informații românești și în aplauzele a numeroase persoane publice, inclusiv a unei părți a presei, a făcut vizibilă, pentru câteva zile, natura structurilor de putere care conduc azi România.

Ocazional, legăturile strânse ale acestor structuri cu Securitatea comunistă de dinainte de 1989 și rădăcinile lor rusești par să iasă la iveală, pentru ca apoi să dispară iar în catacombe, de unde „au grijă de destinul țării“.

Știm că generalul Caraman (11 noiembrie 1928 – 25 iulie 2024) a fost zugrăvit în emisiuni, postări pe rețelele de socializare și cuvântări drept „un mare patriot“, un „om care și-a slujit țara fără să facă politică“ și „un reper de profesionalism și talent“ pentru serviciile românești de informații. Dincolo de aceste elogii exista însă și critici. Multe dintre acestea au fost formulate de fostul său șef din DIE, generalul Ion Mihai Pacepa. Măcar pentru că readuc în memorie multe evenimente uitate sau romanțate, merită ascultate și acestea.

Citește și: Pe ce cheltuie partidele milioanele primite de la bugetul de stat

Caraman rămâne singurul ofițer de informații roman decorat de KGB pentru merite deosebite în lupta împotriva NATO și a țărilor democratice. Tras pe linie moartă de Ceaușescu, care afirma că e omul rușilor, a fost reactivat de Ion Iliescu imediat după 1990, cu misiunea de a construi „noul“ serviciu „democratic“ de informații externe al României. Așa a apărut SIE.

Plasarea unui om al rușilor în fruntea serviciilor de informații externe românești după Revoluție a fost un șoc pentru Occident, care a înțeles brusc, în primăvara lui 1990, că la București se schimbase doar șeful, în timp ce vechiul regim comunist supraviețuise deghizat.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Rafila cere demisia conducerii spitalului Sf. Pantelimon în timp ce patru medici și asistente sunt audiați de Serviciul Omoruri. În aprilie nu a descoperit vreo neregulă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cutremur cu magnitudinea 5,2 în zona seismică Vrancea, județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul hibrid, anunță ministrul Educației, Ligia Deca

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul...

Situația rămâne critică în județul Galați. Intervenții în zeci de localități | Viața Liberă

Situația rămâne critică în județul Galați. Autoritățile intervin în...