La Arad există un adevărat scandal legat de raportarea tardivă a unor decese puse pe seama coronavirusului. Au existat cazuri de decese anunțate oficial cu mai bine de o lună întârziere.
Am mai relatat despre acest subiect Cine e de vină că au fost „ascunși” morții la Arad? , când am arătat că Direcția de Sănătate Publică și medicii de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad aruncă vina unii pe alții. La vremea respectivă, noul director al DSP Arad, Horea Timiș, anunța o anchetă la spital.
„La ora actuală se derulează o anchetă de către Inspecția Sanitară de Stat la Spitalul Județean Arad. Aceste decese au apărut datorită sincronizării bazelor de date de la Direcția de Sănătate cu cele care au fost la INSP și cu bazele de date ale Spitalului Județean și au apărut decese neraportate. Acuma analizăm care au fost cauzele neraportării acestor decese conform metodologiei de raportare a INSP. Metodologia spune foarte simplu, cauzele de deces se raportează imediat și telefonic”, a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.
Senatorul USR Arad, dr. Adrian Wiener, coordonator al Spitalului TBC, devenit spital dedicat COVID-19 la Arad, a explicat punctul de vedere al medicilor. Dr. Wiener aruncă vina pe dorința celor de la DSP de a acumula capital de imagine pe seama medicilor de la Spitalul Județean. Mai mult, coordonatorul Spitalului TBC, devenit spital dedicat boilolnavilor COVID -19, acuză DSP de lipsă de colegialitate.
„Este un bulling instituțional efectiv. Toate aceste cazuri au fost raportate. Desigur, probabil unele dintre ele, foarte puține, nerespectând întocmai procedura de a anunța imediat, telefonic, pacienții, unii dintre ei decedând pe secțiile de Terapie Intensivă, informații despre ai ajungând pe secții și la medicii de gardă cu o oarecare inerție. Dar în format electronic și statistic au fost transmise de luni de zile, deci informația se regăsește la DSP.
Desigur, ei poate nu au reușit să o reconstituie din mailuri dar au fost făcute actualizări constante și raportări constante.
E vorba despre un singur pacient pe care nu-l găsesc dar s-au grăbit să iasă în presă să denigreze cadrele medicale și spitalul că nu și-au făcut datoria într-o perioadă în care era un haos generalizat în ceea ce privește guvernanța acestei epidemii, inclusiv din partea decidenților și a DSP-urilor, e de notorietate imposibilitatea de a testa cazuri efectiv suspecte din cauza limitărilor acestei metodologii sau a încăpățânării unor birocrați.
Eu cred că e o formă de administrație defensivă, sau o formă de a-și construi imagine publică efectiv, nu știu în ce scop, pe spatele cadrelor medicale și a spitalului.
Este o campanie de denigrare a spitalului, a cadrelor medicale care sunt în prima linie de luptă cu COVID-ul. Nimic altceva. Din partea unor birocrați care probabil au alte obiective, să dea bine în fața șefilor sau nu știu”, a declarat dr. Adrian Wiener. Acesta a acuzat că se orchestrează o campanie de denigrare a medicilor.
Scandalul deceselor ascunse (raportarea întârziată săptămâni de zile echivalează cu ascunderea lor la momentul producerii decesului) s-a lăsat cu sancțiuni. DSP a propus, împreună cu conducerea Prefecturii Arad, demiterea managerului Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad.
Ministerul Sănătății a decis suspendarea ec. Carmen Lucuța. „Ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a fost suspendată astăzi din funcție, prin Ordin de Ministru. Începând de astăzi, ec. Florina Ionescu, director financiar-contabil în cadrul SCJU Arad a fost numită, prin Ordin de Ministru manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pe perioada situației de urgență instituită în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004 cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă transmis în 8 mai de SCJU Arad. De asemenea, un medic din spital a fost amendat cu 5000 lei de către DSP Arad, pentru că nu ar fi raportat la timp decese puse pe seama COVID-19.
Scandalul raportărilor tardive de la Arad se suprapune pe un adevărat haos al raportărilor la nivel național. Aproape zilnic, în buletinele informative făcute publice de INSP, apar corecții ale unor decese raportate anterior, fiind vorba fie de dublări de raportări, fie de descoperiri de cazuri vechi, neraportate la timp și în alte județe din țară în afara Aradului.
Cele două sancțiuni aplicate la Arad par a fi doar o slabă tentativă de a găsi țapi ispășitori într-un mecanism global care dă tot mai des rateuri. Și cum este vorba despre un canal oficial de informare publică, aceste gafe sporesc sentimentul de nesiguranță al celor care ajung să folosească informația și, în loc să prezinte o situație clară și fără dubii, dau naștere la speculații.
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.