Cine controlează televiziunile. Petele din CV-urile membrilor CNA | Campanie Integritate pe bune

Data:

spot_img

Derapajele televiziunilor din România rămân de prea multe ori nesancționate de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), o instituție cu rol de reglementare, dar care mai degrabă a rămas, la rândul său, un simplu spectator. Un paznic leneș, care privește cum se fură din fabrică sub ochii lui și mai intervine doar când se trezește puțin într-o două reprize grele de somn.

Lipsa de reacție a CNA nu e întâmplătoare. Problema fundamentală a aceste instituții este că inclusiv membrii săi au probleme de integritate și de compatibilitate, plus nenumărate pete în CV.

Integritate pe bune, o inițiativă susținută de voluntari, începe o campanie publică de interogare a biografiilor membrilor actuali ai Consiliului Național al Audivizualului.

Primul episod, publicat în exclusivitate de PressHUB, îl vizează pe Valentin Jucan, care a devenit membru al CNA la propunerea PNL.

Lider al studenților înainte de a fi student

Valentin Jucan este la al doilea mandat în Consiliul Național al Audiovizualului, după o carieră care sfidează logica și bunul-simț.

A urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, reușind să fie și vicepreședinte al unei organizații studențești cu 8 luni înainte de a deveni student. Bănuim că asta n-are nicio legătură cu tatăl său, profesor și ulterior decan la aceeași facultate.

Valentin Jucan a fost și redactor al departamentului cultural al unui post de radio și, din anul trei de facultate, consilier al prefectului județului Cluj. După ce a terminat cu facultatea de muzică, a făcut un master în domeniul juridic la Cluj și în paralel s-a angajat la Biroul Permanent al Senatului. 

Distanța dintre locul de muncă și facultate e de 450 de kilometri, dar detaliile de genul ăsta nu contează pentru politicianul român. Ulterior a mai bifat trei cursuri, inclusiv unul de „Introducere în securitatea națională” la celebra Universitate Națională de Apărare „Carol I”.

Citește și: Radiografia unui scandal care se repetă. Angela Gheorghiu vs Angela Gheorghiu

Teodor Meleșcanu și Elena Udrea, șefii lui Valentin Jucan

Între 2007 și 2012, a fost consilier sau director la: Direcția pentru Afaceri Europene a Senatului, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

I-au fost șefi, între alții, Teodor Meleșcanu și Elena Udrea, recent condamnată în dosarul „Gala Bute”. Întrucât nu îl recomandă nimic pentru asta, a fost propus la CNA în 2012 de către Partidul Democral Liberal (fostul PDL, care a fuzionat ulterior cu PNL). 

De altfel, cea mai stridentă caracteristică a carierei domnului Jucan e trecerea succesivă de la un post pentru care nu are niciun fel de pregătire sau experiență la altul pentru care are și mai puțină.

Activitatea lui din primul mandat la CNA e discutabilă, dar ce e foarte clar e că și-a dat demisia în 2018, la scurt timp după ce Ziar de Cluj l-a arătat primind un card cadou din partea unui om de afaceri. 

Bineînțeles, asta nu avea legătură cu licența radio primită de același om de afaceri cu puțin timp înainte.

După o mică pauză între 2018 și 2021, timp în care a fost purtător de cuvânt la Consiliul Județean Cluj, Valentin Jucan a revenit la CNA în mai 2021, la propunerea PNL.

La CNA, ar trebui să vegheze la respectarea unor minime norme de decență în audiovizualul românesc și să sancționeze abaterile și derapajele din TV și radio.

De altfel, domnul Jucan e specialist în abateri și derapaje, reușind să adune în carieră 8 poziții pentru care nu avea niciun fel de pregătire.

Noi am numărat și 18 posibile incidente de integritate din declarațiile sale de avere și interese, care adesea lipsesc sau sunt completate cu un dispreț incredibil chiar și pentru un politician român.

Valentin Jucan pare să fi trăit mai toată viața la limita sărăciei: de exemplu, a declarat că în 2008 nu a avut niciun fel de venit, nu a avut proprietăți sau conturi.

Bineînțeles, Agenția Națională de Integritate (ANI) nu l-a deranjat vreodată, pentru că merge pe încredere, nu-i așa?.

RA-APPS însă a reușit să îl evacueze după mai multe luni în care a ocupat fără drept o locuință de protocol din sectorul 2. Locuință pentru care a uitat să achite chiria și alte obligații, fiind într-un final condamnat în 2014 la plata a aproape 180.000 de lei. Nu e clar dacă suma a fost recuperată.

Cu un asemenea personaj la CNA, propaganda și avalanșa de dejecții de la unele posturi TV poate continua nestingherită.

Valentin Jucan a refuzat să răspundă la întrebări

Integritate pe bune i-a cerut membrului CNA să răspundă la mai multe întrebări privind neclaritățile din CV-ul domniei sale. Până la data publicării acestui articol, acesta nu a răspuns.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Integritate pe bune
Integritate pe bune
Integritate pe bune este un grup de voluntari care încearcă să facă informațiile publice despre politicieni cât mai accesibile și mai transparente. Încearcă să fie un „ANI pe bune". Publică portretul tuturor parlamentarilor români și dau acces la întreaga bază de date cu informațiile care stau la baza acestor portrete. Informațiile includ toate CV-urile existente, declarațiile de avere, declarațiile de interese, date despre firmele unde aceștia au fost sau sunt acționari, precum și studiile acestora. De asemenea, au inițiat o campanie de analiză a CV-urilor membrilor CNA.
4 COMENTARII
  1. […] ​Cine controlează televiziunile. Petele din CV-urile membrilor CNA. Derapajele televiziunilor din România rămân de prea multe ori nesancționate de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), o instituție cu rol de reglementare, dar care mai degrabă a rămas, la rândul său, un simplu spectator, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related