Rusia vrea să readucă România în sfera ei de influență, Bucureștiul speră că americanii nu vor permite repetarea istoriei, dar tot mai mulți diplomați europeni vorbesc despre un alt fel de München 1938 în 2025.
Șeful cancelariei prezidențiale Cristian Diaconescu a declarat pentru Antena 3 că rușii au cerut la negocierile cu americanii din Arabia Saudită o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România. Washingtonul ar fi refuzat, dar oficialul de la Cotroceni a mărturisit că Bucureștiul „nu are garanții” că solicitarea Moscovei va fi respinsă definitiv.
Există, cu alte cuvinte, pericolul întoarcerii într-o zonă gri? Sau e mai degrabă vorba de eventualitatea retragerii americanilor din estul Europei? Moscova a spus săptămâna trecută că sunt în vigoare încă cererile ei din 2021, ca statele din estul și nordul continentului să nu mai aibă pe teritoriul lor arme și trupe NATO.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a răspuns imediat că „agresorul nu-și poate alege meniul” iar șefa diplomației finlandeze, Elina Valtonen, le-a reamintit europenilor că ei, finlandezii, știu bine caracterul rușilor, că „Putin nu are nicio intenție să-și oprească planul expansionist” iar „Rusia trebuie să se întoarcă în granițele sale cu presiuni militare și economice credibile”.
Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a reluat la RFI avertismentul premierului polonez, Donald Tusk, „niciodată din nou” cu referire la vechiul Acord de la München din 1938 și a vorbit despre „posibilitatea repetării în întregime, dar mai ales parțiale” sau „altfel” a acelorași metafore sau modele istorice.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Administrația Prezidențială)