Cine dă garanții României? Și de ce a fost Bolojan la Paris? | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Rusia vrea să readucă România în sfera ei de influență, Bucureștiul speră că americanii nu vor permite repetarea istoriei, dar tot mai mulți diplomați europeni vorbesc despre un alt fel de München 1938 în 2025.

Șeful cancelariei prezidențiale Cristian Diaconescu a declarat pentru Antena 3 că rușii au cerut la negocierile cu americanii din Arabia Saudită o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România. Washingtonul ar fi refuzat, dar oficialul de la Cotroceni a mărturisit că Bucureștiul „nu are garanții” că solicitarea Moscovei va fi respinsă definitiv.

Există, cu alte cuvinte, pericolul întoarcerii într-o zonă gri? Sau e mai degrabă vorba de eventualitatea retragerii americanilor din estul Europei? Moscova a spus săptămâna trecută că sunt în vigoare încă cererile ei din 2021, ca statele din estul și nordul continentului să nu mai aibă pe teritoriul lor arme și trupe NATO.

Citește și: Interese private, informații clasificate: Cum a fost rasă în secret o fâșie din Pădurea Băneasa

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a răspuns imediat că „agresorul nu-și poate alege meniul” iar șefa diplomației finlandeze, Elina Valtonen, le-a reamintit europenilor că ei, finlandezii, știu bine caracterul rușilor, că „Putin nu are nicio intenție să-și oprească planul expansionist” iar „Rusia trebuie să se întoarcă în granițele sale cu presiuni militare și economice credibile”.

Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a reluat la RFI avertismentul premierului polonez, Donald Tusk, „niciodată din nou” cu referire la vechiul Acord de la München din 1938 și a vorbit despre „posibilitatea repetării în întregime, dar mai ales parțiale” sau „altfel” a acelorași metafore sau modele istorice.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Cine e pasagerul misterios care a călătorit cu Ciolacu și Grindeanu în avionul privat închiriat de Nordis

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Administrația Prezidențială)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related