Cine e românul care a contribuit la crearea gândacilor-roboți, ce pot salva victimele cutremurelor de sub ruine

Data:

spot_img

Mihail Sichitiu, profesor și cercetător la North Carolina University, a contribuit decisiv la proiectul „bioboților”. Este vorba despre gândacii transformați în roboți vii ce pot fi folosiți pentru găsirea victimelor cutremurelor, sub tone de moloz și dărâmături. Sichitiu este implicat și într-un alt proiect de amploare, cu drone.

Nu e nici scenariu SF, nu e nici „număr de dresură” pentru insecte, ci este un proiect științific derulat în Statele Unite ale Americii, care ar putea salva pe viitor nenumărate vieți. E vorba despre un proiect inedit în care românul Mihail Sichitiu a avut un rol important.

Citește și: O femeie ofițer din penitenciarul Mărgineni și-a dat demisia după ce s-a îndrăgostit de un deținut, cel mai periculos traficant de droguri din București

Sichitiu este bucureștean, e absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din Capitală și tot aici a urmat un master, după care a plecat în Statele Unite ale Americii. Acolo, și-a făcut doctoratul la Universitatea Notre Dame, iar ulterior s-a mutat în Carolina de Nord, unde este profesor și cercetător.

Cum sunt „dresați” gândacii

Insectele sunt ghidate cu ajutorul unei telecomenzi care îi poate ghida printre dărâmături și munții de moloz provocați de dezastre.

„Noi am făcut o telecomandă pentru gândaci, apoi am cuplat niște electrozi la antene și în coadă, iar așa putem să-i ghidăm să meargă în față, să meargă în spate, să facă stânga sau să facă dreapta. Am încercat să îl ghidăm și am reușit să-l menținem pe o anumită traiectorie.

L-am pus să facă cercuri, să facă pătrate, să meargă în linie dreapta. Un gândac, când dă cu antena din dreapta de un obstacol, face stânga. Atunci nervul din antena din dreapta zice «vezi că ai dat de ceva». Noi tăiem antena și punem un electrod care să atingă nervul respectiv și băgăm un curent foarte foarte mic care îi «zice» gândacului «vezi că ai dat de ceva pe dreapta». Și trebuie să facă stânga. Deci, în loc să simtă cu antena, îi «spunem» noi cu electrodul”, a adăugat profesorul.

Continuarea în SunMedia.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...