Cine este cel care a „împins” către Parlament legea prin care copiii pot fi dați în grija unui părinte abuzator.
Marții, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care domiciliul unui copil ai cărui părinți sunt despărțiți poate să fie stabilit la tutorele care l-a abuzat pe minor în trecut.
Mai exact, este vorba despre Lega nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Proiectul care vrea să schimbe actul normativ a fost deja adoptat atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, iar pe 20 aprilie a fost trimis către președintele României pentru promulgare.
Marți, legea a fost promulgată.
Care sunt problemele actului normativ, potrivit unor organizații importante de protecția copilului
Colegiul Psihologilor din România, Federația Organizațiilor Nonguvernamentale „PENTRU COPIL”, Asociația ANAIS, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (E.C.L.E.R.) sau Salvați Copiii au semnat o petiție în care îl avertiza pe președinte de pericolele acestei legi.
„Domnule Președinte (…) ÎN NUMELE COPIILOR DIN ROMÂNIA, vă solicităm să nu promulgați această lege și să o trimiteți spre revizuire”, arată organizațiile în petiția postată pe Declic.
Documentul menționează că proiectul de act normativ nu a ținut cont de punctele de vedere trimise de organizațiile din domeniu, dar și că legea nu pune în centru interesul superior al copilul.
„Este o lege făcută pe repede înainte, fără a ține cont de nici un punct de vedere primit, nici al celor menționați mai sus care s-au opus și au trimis puncte de vedere clare, argumentate științific, nici de interesul superior al copilului. (…)
Refuzul unui copil de a merge la un părinte abuzator (fizic, sexual, psihologic) va fi considerat vina părintelui care îngrijește copilul: acesta nu a reușit sa convingă copilul să plece.
Drept urmare, conform noii legi, DGASPC-urile au mână liberă să ia copiii în plasament.
Cât timp stă copilul în plasament, părintele abuzator nu pierde timpul. Ia raportul de la DGASPC pe care scrie «înstrăinare părintească» – termenul lipsit de orice bază științifică propus de noua lege – și merge triumfător la Judecătorie, unde judecătorul este obligat, conform noii legi, să decadă din drepturi părintele care a îngrijit copilul până a fi luat în plasament.
Apoi, fără a mai putea ține cont de particularitățile cazului, judecătorul va fi obligat prin noua lege să mute domiciliul copilului la părintele abuzator.
Și, după câteva luni de trăit în plasament, respectiv de procese, copilul este pasat ca un colet părintelui cu care nu dorește să stea”, arată organizațiile care au făcut apel la președinte.
Vezi aici ce mai reproșează legii organizațiile menționate.
Cine este cel care a împins legea
Surse din rândul organizațiilor de profil au declarat pentru PRESShub că în spatele acestei legi s-ar afla Cristian Anghel, care are o asociație numită „A.R.T.E.M.I.S.- Alienare Parentală”.
Pe site-ul acestei organizații, Cristian Anghel a povestit că în urmă cu câțiva ani chiar el s-a aflat într-o astfel de situație în care nu și-a mai putut vedea copiii, care au rămas la soția sa, de care a divorțat.
PRESShub a vrut să știe și care este punctul său de vedere despre legea promulgată de președintele României.
„Legea a fost promulgată astăzi de domnul președinte, ce păreri mai putem avea după un întreg proces legislativ parcurs prin Parlament și în final președinte, decât una foarte bună”, a răspuns Cristian Anghel.
„Nu poate fi decât o bucurie pentru toți părinții, și cei care alienează, și cei care sunt alienați sau îndepărtați”, a precizat acesta.
„Nu poate fi decât o bucurie pentru toți părinții, și cei care alienează, și cei care sunt alienați sau îndepărtați”
PRESShub l-a întrebat pe Cristian Anghel dacă este adevărat că și-a dorit în mod special implementarea acestei legi. A oferit un răspuns evaziv, spunând că actul normativ a fost susținut de toți părinții care nu-și văd copiii din cauza abuzului emoțional.
„Eu lături de alți părinți aflați în această situație [am susținut legea]. Începând din momentul în care va fi publicată modificarea legii 272 în monitorul oficial, sperăm să nu avem probleme.
Toți acești părinți nu își văd copiii, pentru că ei sunt abuzați emoțional. Practic, în câteva zile vom avea publicate modificările la legea 272 și România, din acel moment, își va proteja copiii pentru toate formele de abuz, inclusiv abuzul emoțional, care până astăzi nu era reglementat legislativ.
Situația de fapt exista de zeci de ani, ca în orice altă țară, deci nu, nu poate fi decât o bucurie pentru toți părinții, și cei care alienează, și cei care sunt alienați sau îndepărtați, cum spune textul legii, pentru că copiii noștri, nu ai unui părinte sau al altuia, copiii noștri sunt protejați și de abuzul emoțional”, a explicat Cristian Anghel pentru PRESShub.
Compară situația cu consumul de băuturi energizante
Întrebat cum comentează faptul că unele dintre cele mai mari organizații care luptă pentru drepturile copiilor au criticat această lege, Cristian Anghel a comparat situația cu cea de consum a băuturilor energizante.
„Dacă avem critici, nu sunt fondate. Îi protejăm pe copii, inclusiv de a consuma băuturi energizante.
Da, o facem, contra voinței lor, pentru că toate argumentele care sunt contrare acestor modificări sunt în felul următor „Copilul are o voință”.
Da, are o voință, dar definiția înstrăinării parentale în această lege 272 este una care ține cont că această voință a copilului să nu fie viciată.
Legea în forma nouă modificată nu va permite nimănui să ia copilul, să-l dea unui părinte abuzator. Și, repet, copiii noștri vor fi protejați de orice formă de abuz, inclusiv cel emoțional”, a rășpuns reprezentantul ARTEMIS.
Nu consideră relevantă petiția Declic
Întrebat ce părere are despre petiția începută de Declic prin care se cerea președintelui să nu promulge această lege, Cristian Anghel a susținut că nu i se pare relevantă, din cauza numărului mic de semnături pe care le-a strâns.
Presa a relatat că Cristian Anghel ar fi avut probleme cu legea în trecutul recent. Potrivit Observator News, acesta esta ar fi fost reținut de poliție pentru vânzarea mai multor tablouri de artă pe piața neagră.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Cu tot respectul cuvenit, domnișoară Bianca proaspătă absolventă de facultate, cred că trebuie să treceți întâi prin manualele de Limba română, DEX, DOOM, Logică pentru ca ulterior să vă documentați în ceea ce înseamnă sistemul legislativ și abia apoi sa îndrăzniți să scrieți articole despre modificări legislative.
Articole de acest gen care nu respectă deontologia jurnalistică, de aceea sunt scrise de puștani pentru că este greu să responsabilizezi un proaspăt absolvent asupra acestor lucruri.
Un articol care dezinformează radical, scris de o persoană care habar nu are despre ceea ce scrie… Iar asta nu arată decât că este un articol la comandă
Dumneavoastră ați verificat sursele?
Știți ce înseamnă când acuzați pe cineva fără să aveți probe?
Propun să vă întrebați avocatul înainte să mai scrieți asemenea articole care par a fi scrise de un elev de clasa a VIII a.
Ați citit modificările legii? Ați înțeles ce ați citit? Ați întrebat niște specialiști?
Eu propun să vă întoarceți întâi la școală și abia apoi să luați tocul în mână.
„Succesuri” nebănuite