Cine este Nicolae Ciucă, noul preşedinte al PNL

Data:

Premierul Nicolae Ciucă candidează duminică pentru funcţia de preşedinte al PNL, într-o competiţie fără rival. Pe plan profesional, Nicolae Ciucă se numără printre puţinii generali ai armatei române care şi-au câştigat gradele pe câmpul de luptă, conducând chiar şi o misiune în Irak.

Pe plan politic, Nicolae Ciucă a fost un soldat devotat preşedintelui Iohannis: Ciucă ”a luptat” alături de şeful statului în războiul cu PSD, apoi Klaus Iohannis l-a răsplătit cu mai multe funcţii: ministru al Apărării, senator, premier interimar, premier cu puteri depline şi, în final, preşedinte al PNL. În plan academic, Nicolae Ciucă are un doctorat marcat de suspiciuni de plagiat.

Nicolae Ciucă e militar de carieră: în 1985 termină liceul militar din Craiova, apoi urmează şcoala de ofiţeri din Sibiu (1988).

Începând cu anul 1990, participă la mai multe cursuri de perfecţionare militară în ţară, apoi în SUA. În 1996, ia parte la prima misiune în afara graniţelor: ofiţer de stat major în cadrul unei operaţiuni militare ONU în Angola, ţară măcinată de război civil.

În 2001, Nicolae Ciucă conduce batalionul ”Scorpionilor Roşii” la un exerciţiul multinaţional în Bosnia şi Herţegovina.

Între iunie 2002 şi ianuarie 2003, Nicolae Ciucă e comandantul batalionului românesc în misiunea din Afganistan, iar un an mai târziu participă la războiul din Irak, una dintre cele mai importante operaţiuni militare ale armatei române moderne. În Irak, Ciucă e din nou în fruntea „Scorpionilor Roşii” în Bătălia de la Nasiriyah, din 2004, recunoscută drept prima luptă a militarilor români de după Al Doilea Război Mondial.

”Acolo am fost întâmpinaţi cu primele lovituri de AG 7 (aruncător de grenade – n.r.). A fost o ploaie de lovituri de AG 7. Una dintre ele a lovit la jumătate de metru în faţa transportorului în care mă aflam”, rememora Nicolae Ciucă la 10 ani de la bătălie. Cum au reacţionat militarii români? ”Am ordonat şi toata lumea am executat foc şi am avut reacţie, exact aşa cum am planificat misiunea”, povestea generalul la Radio România Actualităţi în 2014.

La 1 ianuarie 2015, preşedintele proaspăt ales Klaus Iohannis îl numeşte pe Nicolae Ciucă şef al Statul Major al Apărării, cea mai înaltă funcţie din ierarhia militară. Şi din acea zi începe o colaborare foarte apropiată între generalul Nicolae Ciucă şi comandantul suprem al Armatei Klaus Iohannis.

În 2017, Nicolae Ciucă intră în conflict cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, care controla din umbră guvernul condus de Sorin Grindeanu. Nicolae Ciucă, un pro-american convins, anunţă că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot. În replică, Liviu Dragnea răspunde: „Ce nu mi-a plăcut  a fost declaraţia şefului Statului Major, care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot.

Păi, au finalizat procedurile? Nu e bine să aştept derularea procedurilor totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare”. La acea vreme, Liviu Dragnea era nemulţumit că Nicolae Ciucă refuza să negocieze contractele privind achiziţia de armament cu ministrul Apărării de la PSD. În schimb, Ciucă făcea tandem cu Iohannis, aflat în război cu Liviu Dragnea.

În decembrie 2018, generalul Nicolae Ciucă ajunge la finalul mandatului de patru ani ca şef al Statului Major, însă preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului PSD să propună prelungirea mandatului cu încă un an.  Procedura de numire e următoarea: ministrul Apărării propune un şef al Statului Major, premierul avizează, preşedintele numeşte. Ministrul PSD al Apărării, Gabriel Leş, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, refuză propunerea preşedintelui, deşi legea prevede posibilitatea extinderii mandatului cu încă un an. „PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării.

Nu există o propunere valabilă pentru şeful Statului Major al Armatei”, declara preşedintele Klaus Iohannis, după o şedinţă CSAT din 28 decembrie 2018, anunţând că a semnat decretul prin care i se prelungeşte cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major. Disputa se mută la tribunal. Guvernul condus de Viorica Dăncilă contestă în instanţă decretul prezidenţial, însă judecătorii îi dau dreptate lui Klaus Iohannis. Ciucă rămâne şeful militar al Armatei.

În noiembrie 2019, Guvernul Dăncilă pică prin moţiune de cenzură, iar Nicolae Ciucă îşi începe cariera politică, fiind numit ministru al Apărării în Guvernul Orban, la propunerea preşedintelui Iohannis, titrează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare spital din Moldova

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare...

“Doamna Trandafir” de la Iaşi: învăţătoare model, de 35 de ani în satul natal

“Doamna Trandafir” de la Iaşi: învăţătoare model, de 35...

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește | Aktual24

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...