Cine este românul aflat pe „lista neagră” a celor vânați de Kremlin (Aktual24)

Data:

spot_img

Cine este românul aflat pe „lista neagră” a celor vânați de Kremlin. Lista neagră se află în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova.

Site-ul rusesc independent Mediazona a reușit să pătrundă în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova și a descoperit că Rusia caută în mod activ nu numai zeci de politicieni și oficiali europeni pentru acuzații penale, ci și un sef de stat – Kaja Kallas, prim-ministrul estonian, dar și sute de militari care luptă pe fronturile din Ucraina împotrivă invaziei rusești.

Sunt incluși, de asemenea, numeroși oficiali militari ucraineni de rang înalt și sute de persoane pe care anchetatorii le etichetează drept „mercenari străini” în rândurile forțelor armate ucrainene.

Printre aceștia se află și un cetățean român, Ungur Valentin, născut în 1980 și înrolat în Legiunea Internațională din Ucraina.

Citește și Lucru românesc: Şoseaua viaductelor are nevoie de cârpeli

La sfârșitul anului 2020, cu un an și jumătate înainte de invazia Ucrainei, Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de Investigații, a înființat un departament special pentru „denazificare”.

Conform planului său, angajații acestui departament au fost însărcinați cu investigarea infracțiunilor legate de „reabilitarea nazismului” și „denaturarea istoriei”.

Într-un interviu acordat agenției oficiale rusești RIA Novosti, Bastrikin a descris această măsură ca fiind una generată „în contextul războiului informațional în curs de desfășurare” și al „încercărilor de reabilitare a nazismului atât în tara noastră, cât și în străinătate”.

Cine este românul aflat pe „lista neagră”

Inițial, unitatea nu a jucat niciun rol notabil – a fost implicată în căutarea persoanelor care au postat fotografii cu Adolf Hitler pe site-ul „Regimentul Nemuritorilor” sau a încercat fără succes să clasifice demolarea unui terminal al aeroportului din Ekaterinburg din 1937 drept „reabilitare a nazismului”.

Citește și Crina Boroș: Investigația bazată pe date ajută jurnalistul să fie un câine de pază mai vigilent

Totul s-a schimbat odată cu începerea războiului din Ucraina: „denazificarea” a devenit unul dintre pretextele pentru invazie, iar departamentul lui Bastrikin a fost rapid copleșit de muncă.

Până în martie 2022, de exemplu, a existat un caz împotriva jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon, iar pe canalul Telegram al departamentului au început să apară aproape săptămânal comunicate de presă despre combaterea nazismului.

Mai multe citiți în publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...