Cine este Tim Walz și de ce a fost ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte

Data:

spot_img

Tim Walz, guvernator din Minnesota, este alegerea Kamalei Harris pentru funcția de vicepreședinte ale SUA. O figură relativ nouă în vârful Democraților, Tim Walz va fi alături de Harris pentru cursa prezidențială. 

Walz, 60 de ani, a spus că niciodată nu s-ar fi gândit că un fost profesor de geografie ar ajunge atât de departe în politică. Astăzi, The Guardian îl descrie drept un guvernator cu un istoric de a câștiga alegerile în defavoarea republicanilor. Walz are o reputație de a influența districte ale SUA, tradițional republicane.

Până de curând, Walz era aproape necunoscut în afara Midwest-ului (statele din nord-centrul SUA), chiar și printre democrați. Însă, după ce președintele Biden s-a retras din cursă, Walz a câștigat rapid notorietate, iar Kamala Harris l-a ales ca vicepreședinte, conform New York Times.

Citește și: Premieră pentru Statele Unite după 5 decenii. Primele alegeri fără Bush, Clinton și Biden la Casa Albă

Alegerea lui Tim Walz ca partener al Kamalei Harris, în cursa prezidențială, l-a adus în prim-planul presei, stârnind atât laude, cât și critici. Originar dintr-un oraș mic din Nebraska, Walz este cunoscut drept fost militar, absolvent al unei universități de stat și fost profesor de liceu. Acest profil ar putea atrage alegătorii din statele-cheie, potrivit Fox News.

Cine este Tim Walz

Walz s-a născut și a trăit in tinerețe în Nebraska. La 17 ani, acesta s-a înrolat în Garda Națională a Armatei. La 19 ani, și-a pierdut tatăl din cauza cancerului pulmonar, ceea ce i-a modelat viziunea asupra accesului la sănătate. „Ultima săptămână din viața tatălui meu i-a costat mamei un deceniu de muncă pentru a plăti datoriile medicale”, declară Walz, conform Politico.

A absolvit cu o licență în științe sociale la Chadron State College și un master în leadership educațional la Minnesota State University (2001). Ulterior, a petrecut un an predând în China. Walz a fost printre primii profesori americani, aprobați de guvern, să predea în licee chinezești. Acolo a învățat mandarina, înainte de a reveni în serviciul militar american.

A devenit profesor, mai întâi în China, apoi în Nebraska și, în cele din urmă în Minnesota, unde a predat geografie și a antrenat echipa de fotbal a liceului Minnetonka. Încă din 1999, a susținut drepturile LGBTQ în Minnesota, cu mult înainte ca democrații să le susțină la nivel național.

Implicarea politică a lui Walz a început când acesta a fost exclus de la un miting al lui George W. Bush. În 2004, pe când era profesor, a însoțit un grup de elevi la un eveniment în prezența Republicanului Bush, unde li s-a refuzat accesul pe motiv că ar fi fost implicați în campaniile democraților, mai relatează Politico.

Debutul politic

Tim Walz și-a început cariera politică în 2004 ca și coordonator de campanie, în echipa fostului senator John Kerry. 

După 24 de ani în Garda Națională, Sergentul Major Tim Walz s-a retras din Batalionul 1-125 Artilerie, în 2005. Un an mai târziu, a câștigat primul său mandat în Camera Reprezentanților din SUA și a fost reales de cinci ori.

Astfel, Walz a reprezentat timp de 12 ani Primul District Congresional din sudul statului Minnesota (în SUA, statele sunt împărțite în districte congresionale pe baza populației, iar fiecare district alege un reprezentant care să îi reprezinte interesele la nivel federal), potrivit paginii oficiale a guvernatorului Walz.

Victoria a fost surprinzătoare, democratul Walz reprezentând un district predominant rural și conservator din Minnesota, Astfel, Walz a devenit cel mai înalt în grad soldat care a servit vreodată în Camera Reprezentanților și al patrulea democrat care a reprezentat acel district. Deși a fost depășit financiar cu o jumătate de milion de dolari, l-a învins pe contracandidatul său, republicanul Gil Gutknecht. 

Citește și: Avioanele britanice F-35B și-au început misiunea în Islanda | Aktual24

În 2017, Walz a fost numit membru de rang înalt al Comitetului pentru Afaceri ale Veteranilor din Camera Reprezentanților. A pus accent pe probleme precum sănătatea mentală a veteranilor, suicidul și gestionarea traumelor. De asemenea, a cerut finanțare pentru cercetarea tratamentului cu cannabis medical pentru veteranii care se confruntă cu stres post-traumatic și dureri cronice, relatează Politico.

De-a lungul timpului, pozițiile sale politice au alternat. În perioada în care a fost în Camera Reprezentanților, era mai moderat decât alți democrați, dar a susținut spre exemplu controale mai stricte pentru refugiați. 

În schimb Walz, care a fost liderul democraților în Comitetul pentru Afaceri al Veteranilor din Camera Reprezentanților, a susținut finanțarea războaielor din Irak și Afghanistan. Totuși, a votat pentru Legea Îngrijirii Accesibile, a fost împotriva restricționării fondurilor federale pentru avorturi și a susținut drepturile LGBTQ.

Astfel, când a candidat pentru poziția de guvernator în 2018, Walz s-a îndreptat spre politici de stânga și împreună cu democrații din Minnesota, a implementat o agendă progresistă, conform New York Times.

Ce a făcut Tim Walz în timpul mandatului său de guvernator

Tim Walz este al 41-lea guvernator al statului Minnesota. Ales pentru prima dată în această funcție în 2018, acesta a fost reales în 2022.  

În ianuarie 2019, Tim Walz și viceguvernatoarea sa, Peggy Flanagan, au început mandatul cu viziunea „O singură Minnesota”, angajându-se să îmbunătățească viețile tuturor locuitorilor statului. 

Citește și: Cum vrea Rusia să ne facă să nu mai ținem cu Ucraina

În timpul mandatului, au realizat investiții semnificative, inclusiv un buget record de 2,3 miliarde de dolari pentru educație, au asigurat mese gratuite pentru toți elevii în școli și au extins accesul la resurse pentru sănătatea mentală. Au introdus un credit fiscal pentru copii pentru a reduce sărăcia infantilă și au adoptat măsuri de protecție personală, inclusiv legalizarea canabisului pentru adulți și interzicerea terapiei de conversie. 

De asemenea, au redus costurile medicamentelor, au investit un miliard de dolari în locuințe și au adoptat reforme pentru protejarea vârstnicilor și consumatorilor, inclusiv prin interzicerea tarifelor ascunse, combaterea datoriilor medicale și construirea de noi azile. Totodată, Walz a implementat și măsuri legate de mediu, cu obiectivul de a atinge 100% energie curată până în 2040, potrivit site-ului oficial al guvernatorului.

Pe plan extern, Walz a semnat un acord cu ambasadorul Ucrainei în Statele Unite pentru a stabili un parteneriat agricol între Minnesota și regiunea Chernihiv, din nordul Ucrainei. „După ce vom reuși să-i alungăm pe ruși, vom putea dezvolta această colaborare”, a declarat Walz, conform Politico.

Ce acuzații sunt aduse pană acum la adresa lui Walz

Din trecutul său au reapărut unele controverse, inclusiv arestarea sa pentru conducerea sub influența alcoolului, din 1995. De asemenea, republicanii, precum JD Vance (candidatul lui Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte), au contestat momentul în care Walz a părăsit armata în 2005, înainte ca unitatea sa să fie trimisă în Irak.

Ca guvernator, Walz a fost implicat direct în evenimentele majore recente, inclusiv pandemia de COVID-19 și protestele Black Lives Matter după moartea lui George Floyd, în 2020. Pe această linie, Republicanii l-au criticat constant pentru pozițiile sale progresiste pe teme precum avortul și imigrația, potrivit Fox News.

Totodată, este blamat pentru proiectele de lege pe care le-a susținut și co-finanțat între 2015 și 2017, introduse de membrii ai altor partide decât cel democrat, conform Politico.

De ce Kamala Harris l-a ales pe Tim Walz?

Democrații speră că echipa Harris-Walz va întări sprijinul în statele Wisconsin, Pennsylvania și Michigan. Aceste state, tradițional bastioane democratice la nivel prezidențial, au fost câștigate de Donald Trump în 2016 și recuperate de Joe Biden în 2020. Anul acesta, ele sunt considerate cea mai viabilă cale de victorie pentru Harris.

Walz are cea mai mare experiență în Congres dintre opțiunile de pe lista scurtă a lui Harris, având relații care ar putea ajuta un nou președinte să promoveze o agendă legislativă vastă. În calitate de guvernator, acesta a realizat multe progrese politice, în special în al doilea său mandat, când democrații au controlat ambele camere ale Legislativului.

Citește și: În Orientul Mijlociu pacea mai are de așteptat

Tim Walz a mai declarat pentru MSNBC că „persoane precum JD Vance nu cunosc realitățile orașelor mici din America”. El a adăugat și că, Harris știe să adune oamenii în jurul valorilor comune, cum ar fi construirea numeroasă de școli publice, susținerea sindicatelor și accesul la îngrijire medicală accesibilă, relatează NBC.

În schimb, alegerea lui Walz aduce riscuri. Deși este parte a efortului democraților de a câștiga voturile din Midwest, Walz nu oferă un avantaj specific pentru statele cheie ce ar putea aduce victoria lui Harris. Statul lui Walz, Minnesota, nu a votat vreun Republican încă de la alegerile prezidențiale din 1972.

Totuși, alegându-l pe Walz, aflat la al doilea mandat de guvernator și cu o experiență de 12 ani în Congres, Kamala Harris își asigură un partener care știe cum să câștige voturile alegătorilor din statele industriale și un candidat care prezintă o agendă progresistă, conform Associated Press.

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană...

Viitorul economic al Germaniei și criza de la Volkswagen | Deutsche Welle 

Viitorul economic al Germaniei și criza de la Volkswagen....

Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări

Împăratul e gol și azi-noapte poate că am aflat...