sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăDeutsche WelleCine i-a dat lovitura de grație lui Ceaușescu

Cine i-a dat lovitura de grație lui Ceaușescu

Ultima revoltă înaintea căderii regimului Ceaușescu a avut loc în ianuarie 1989, în satul Petrova din Maramureș.

Descrierea acestei revolte se află în volumul colectiv România de la comunism la postcomunism. Criză, transformare, democratizare, coordonat de Dalia Bathory, Ștefan Bosomitu și Cosmin Budeancă (Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, 2020, Polirom, Iași, 511p.).

Cei din Petrova erau furioși că autoritățile hotărâseră, cum se făcea atunci, fără să-i întrebe, comasarea satului lor cu cel vecin. Au devenit violenți și ei, și milițienii prezenți, totuși trupele de Securitate chemate de la Sighet nu au intervenit și, în final, Petrova a rămas așa cum era, iar locuitorii ei ruteni și români, care se consideră urmași ai nobililor de altădată, n-au mai fost deranjați.

Era o miză prea mică pentru un deranj atât de aproape de granița cu Uniunea Sovietică. 

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE