miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterCine luptă cu COVID: 56 de dosare de corupție la nivel înalt...

Cine luptă cu COVID: 56 de dosare de corupție la nivel înalt în sănătate, între 2015 și 2020

DNA a identificat cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul de sănătate din România în: achiziții publice, servicii medicale, bugetarea unităților spitalicești, accesul personalului în sistemul medical și autorizarea farmaciilor. În toate domeniile, șpaga este regulă.

Managerii din sănătate solicită comisioane între 5-20% din valoarea totală a facturilor, pentru atribuirea, buna derulare și plata la timp a contractelor pe care spitalul le încheia cu societăți comerciale, arată un raport al Direcției Naționale Anticorupție, care a analizat 41 de dosare de corupție deschise în perioada 2015-2017.

„Similitudinea modurilor de operare identificate, indiferent de tipul de unitatea medicală unde fapta a fost descoperită, ne demonstrează faptul că aceste practici sunt cunoscute de către firme și sunt o condiție asumată a obținerii/derulării optime a contractelor. Banii primiți ca mită provin tot din bugetul spitalului, valoarea contractului fiind «suplimentată» astfel încât să permită acordarea comisionului”, menționează procurorii.

Altfel spus, e foarte greu să obții un contract cu un spital din România fără să fii nevoit să achiți „comisionul”, pentru că aceasta este o practică larg răspândită în sistemul de sănătate din România.

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE