miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăNewsletterCine o înlocuiește pe Beatrice Rancea la conducerea Operei Române din Iași

Cine o înlocuiește pe Beatrice Rancea la conducerea Operei Române din Iași

Ministerul Culturii s-a implicat în scandalul de la Opera Națională Română din Iași, unde managerul instituției, Beatrice Rancea, este anchetată de DIICOT pentru că ar fi coordonat un grup infracțional care a adus un prejudiciu de peste 5 milioane de lei bugetului de stat.

După ce, în cursul zilei de ieri, ministrul Bogdan Gheorghiu a semnat un ordin pentru suspendarea din funcție a lui Beatrice Rancea, astăzi deja i-a găsit înlocuitorul: Daniel Șandru, profesor universitar, „proaspăt” coleg de partid în PNL.

„Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având și obligația de a nu exercita profesia, obligație prevăzută de dispozițiile art. 215  alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea pentru Opera Națională Română din Iași”, au transmis în cursul zilei de miercuri reprezentanții Ministerului Culturii.

Daniel Șandru s-a remarcat ca profesor universitar la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, o instituție privată de învățământ superior, specializarea sa fiind științe politice. Recent, chiar luna trecută, acesta a obținut al doilea titlu de doctor, de data aceasta la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, tot în domeniul științelor politice.

Ministrul a semnat ordinul în ziua de astăzi pentru a-l numi în funcție, acesta urmând a fi manager al operei ieșene. Daniel Șandru s-a remarcat pentru prima dată în zona politică în 2016, când a făcut parte din cabinetul lui Dacian Cioloș, fiind însărcinat cu coordonarea Departamentului Centenar, care urma să gestioneze manifestările legate de Centenarul Marii Uniri în perioada 2017-2021. Ulterior, acesta a demisionat, după ce Guvernul a căzut.

Câțiva ani mai târziu, Șandru a fost unul dintre primii membri ai filialei din Iași a partidului creat de Dacian Cioloș – PLUS. Acesta a devenit rapid un membru de bază, iar în negocierile dintre USR și PLUS la Iași, el a fost propus de partid pentru a fi candidatul alianței la Consiliul Județean, în timp ce Liviu Iolu era propus pentru a fi primar.

Negocierile nu au fost de succes din acest punct de vedere pentru PLUS, fiindcă Cosette Chichirău, din partea USR, a devenit propunerea și candidatul pentru fotoliul de primar, în timp ce Marius Bodea, intrat în partid după ce a plecat de la PNL, a candidat din partea alianței la Consiliul Județean.

Daniel Șandru a trecut la PNL și a fost plasat pe un loc eligibil în lista de candidatură pentru Consiliul Județean, unde este și astăzi consilier județean.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE