Cine poate opri scenariul rusesc în România?

Data:

spot_img

Alegerile parlamentare de mâine vin pe fondul urgenței partidelor tradiționale de a strânge o majoritate care să facă față radicalilor.

Ascensiunea abruptă a lui Călin Georgescu în turul al doilea de scrutin pe fondul atacurilor cibernetice și sprijinului rusesc și chinezesc, ajută formațiunile extremist-naționaliste. Georgescu devine locomotiva AUR, care și-a declarat nu doar sprijinul necondiționat, ci a și amenințat cu mișcări de stradă în cazul în care prezidențiabilul pro-moscovit ar fi scos din cursă. Cu această opțiune, România poate intra în scenariul rusesc, la fel ca Bulgaria, care se îndreaptă spre a opta rundă de alegeri generale în ultimii patru ani și care se află pe un balansoar Est-Vest,  sub umbrela unui președinte pro-Kremlin. În sprijinul lui Georgescu ar putea să vină în România chiar viitorul ministru american al Sănătății, Robert Kennedy Jr., anti-vaccinist notoriu și care împărtășește multe dintre ideile extremistului român. Vizita nu e confirmată, dar invitațiile pentru lansarea cărții acestuia au fost trimise, mai ales că prefața e semnată de Călin Georgescu.

Citește și: Călin Georgescu a păcălit mulți intelectuali

Saltul lui Georgescu din zona rețelelor sociale în cea a politicii reale nu schimbă mult clasamentul obișnuit, dar poate modifica cifrele. Vor fi favorizate mai ales AUR, care l-a îmbrățișat imediat, mai ales că au avut și o colaborare în care Georgescu era premierul din umbră, și USR, datorită Elenei Lasconi calificată și ea în turul al doilea. Pe lângă cele două mari partide anti-sistem, mai sunt extremiștii care o admiră pe Diana Șoșoacă și care votează partidul SOS plus formațiunea POT- Partidul Oamenilor Tineri,  pregătită de Călin Georgescu. De partea cealaltă, pe lângă USR mai glisează REPER, formațiunea care a fost aliată scurtă vreme cu Uniunea Salvați România și Sens, un partid progresist care își propune să rezolve problemele sociale după model european.

Formațiunile tradiționale, PSD și PNL par depășite de situație. Liberalii s-au grăbit să-l arunce peste bord pe Nicolae Ciucă și încearcă să se legitimeze cu Ilie Bolojan și programul lui reformist. Necredibil și tardiv, după ce au stat prea mult timp la remorca PSD, cu un lider incapabil să comunice și să înțeleagă cele mai simple lucruri. După ce au acceptat să rămână patru ani sub papucul lui Klaus Iohannis, acum dau vina pe el, de parcă partidul ar fi fost anesteziat în acest timp.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Vlad Gheorghe a depus plângere penală împotriva judecătorilor CCR

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Poate câștiga Antonescu împotriva lui Georgescu?

Mai poate fi Crin Antonescu prezidențiabilul marii coaliții după...

Gazele din declarația lui Călin Georgescu și statul inept

Într-o declarație din 2 ianuarie 2025, domnul Călin Georgescu...

Scrisoare deschisă către intelectualii din România | Puterea a Cincea

Este un moment de răscruce. Țara a trăit zile...

Despre negocierea păcii în Ucraina în epoca Trump

Acum mai bine de o jumătate de veac, un...