Cine este Regele Charles al III-lea, care se urcă pe tronul britanic după cea mai lungă așteptare și cu cea mai în vârstă regină consoartă

Data:

Noul rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Charles al III-lea, a părăsit Castelul Balmoral unde mama sa regina Elisabeta a II-a a murit joi. Dar cine este Charles, care devine suveran britanic la aproape 74 de ani?

Dacă regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh britanic și englez din istorie, atunci e firesc că și Charles a avut cea mai lungă ucenicie ca prinț moștenitor – 53 de ani de când a fost învestit de regină în funcție pe 1 iulie 1969.

El a fost adesea comparat cu Eduard al VII-lea, care urcat pe tron la 59 de ani, după moartea mamei sale, Regina Victoria, stră-străbunica reginei Elisabeta, care a domnit timp de 63 de ani.

Ambii au avut vieți sentimentale aventuroase și și-au arătat, într-un fel sau altul, frustrarea că au avut de așteptat atât de mult în umbra mamelor lor înainte de a se urca pe tron.

Regele Charles este primul monarh din perioada modernă educat în afara Palatului Regal. Născut pe 14 noiembrie 1948, el a mers la o școală primară particulară, iar apoi la școala secundară particulară Gordonstoun din Scoția, unde a fost educat și tatăl său Prințul Philip. Charles este, de asemenea, primul monarh britanic și englez din istorie absolvent de studii superioare, el studiind arheologie și antropologie, la Trinity College, Cambridge, obținând o diplomă 2:2 (echivalentul unui scor de 50 – 60%).  

Ca și tatăl, bunicul și doi străbunici ai săi, Charles are pregătire militară navală, având calificare de pilot de elicopter al marinei. În 2012 regina i-a acordat Prințului Charles rangul de feldmareșal în toate cele trei arme: armata de uscat, aviația și marina. El a devenit acum comandant suprem al forțelor armate.

După o viață de play-boy, Charles s-a căsătorit cu Diana Spencer în 1981 (decedată în 1997), cu care a avut doi fii, William (născut 1982) și Harry (născut 1984). Cuplul s-a separat în 1992 și a divorțat în 1996, iar în 2005 Charles s-a căsătorit cu Camilla Parker Bowles, marea sa iubire din tinerețe, cu care de altfel a înșelat-o pe Diana. Charles este primul rege britanic divorțat, după Henric al VIII-lea în secolul XVI.  

Camila – regină consoartă

Acum, Camilla devine Regină Consoartă, și, la vârsta de 75 de ani, devine prima soție a unui monarh britanic sau englez mai în vârstă decât acesta de la Eduard al IV-lea în 1464.

Ca Prinț moștenitor, Charles a fost administrator al Ducatului de Cornwall, estimat la peste 750 de milioane de lire, care produce mărfuri alimentare biologice, ce se vând în supermagazinele britanice. Acum, ducatul, care este proprietate privată a familiei regale din 1337, va trece în administrarea Prințului William, care devine prinț moștenitor și Duce de Cornwall.

O altă funcție a noului monarh va fi cea de guvernator suprem al Bisericii Angliei. Charles a spus în repetate rânduri că el va fi un protector al tuturor cultelor, nu doar al Bisericii Angliei, care și-a pierdut de mult poziția dominantă în Insulele Britanice.      

În sfârșit, Charles are o legătură foarte puternică cu Transilvania, unde are mai multe proprietăți și unde fundația sa s-a implicat în restaurarea unor valori de patrimoniu și în promovarea agriculturii biologice.

Ca prinț moștenitor, Charles a fost vestit pentru exprimarea în public a unor opinii foarte puternice, mai ales cu privire la păstrarea patrimoniului arhitectural și protecția mediului, fiind cunoscut pentru frecvența cu care scria scrisori cu sugestii miniștrilor. Devenit rege el va trebui să renunțe la prezentarea oricărei opinii personale în public, el având datoria constituțională de imparțialitate și este obligat să acționeze numai la sfatul miniștrilor săi, în frunte cu prim ministrul, informează RFI ROMANIA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret de inteligență artificială | Aktual24

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret...

Candidatul independent care ar putea provoca înfrângerea lui Trump în fața lui Biden | Aktual24

Campania independentă a lui Robert F. Kennedy Jr. pentru...

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la 15,1 miliarde de kilometri de Pământ |Aktual24

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la...