Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Data:

spot_img

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: s-au înscris în cursa electorală 5 persoane. Printre aceștia se numără actualul edil, Clotilde Armand, care este susținută de Alianța Dreapta Unită, fostul primar Dan Tudorache, independent, și candidatul comun al PSD și PNL George Tuță.

Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au.

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1

Clotilde-Marie-Brigitte Aramand (50 de ani), actualul Primar al Sectorului 1, candidează pentru un nou mandat, fiind susținută de Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei).

Este de profesie inginer, cu o diplomă de inginer de la Ecole Centrale Paris. Are un masterat în Științe la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite ale Americii, unde a și predat o vreme. A lucrat în conducerea mai multor multinaționale, precum The Sabre Group (American Airlines), KPMG, Distrigaz, SUEZ și Egis.

A făcut parte, alături de Nicușor Dan, au făcut parte din Asociația Salvați Bucureștiul. De asemenea, este, împreună cu primarul general al Capitalei, unul dintre fondatorii Uniunii Salvați Bucureștiu și apoi al USR. A fost consilier local pentru Sectorul 1 și fost deputat în Parlamentul European.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, pe 25 aprilie anul acesta, într-un dosar în care este acuzată că s-a numit singură manager într-un proiect european, majorându-și astfel indemnizația lunară.

Citește și: Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează

Judecătorul din dosarul Clotilde Armand-ANI, schimbat peste noapte, fără explicații
Clotilde Armand

Ce avere are Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1 deține, împreună cu soțul ei, Sergiu Moroianu, 12 terenuri. Cei doi soți au peste 70 de hectare de teren agricol și forestier, dar și mai multe terenuri intravilane.

Mai au și 2 case de locuit, una de 242 de mp și alta de 300 de mp, și 2 apartamente, toate imobilele fiind în București.

Clotilde Armand a declarat că deține în proprietate 2 autoturisme, un BMW din 2010 și un Nissan Pathfinder din 2005.

Primarul are și două colecții de tablouri, cu o valoare totală de 15.000 de euro, dar și bijuterii de 3.000 de euro.

Citește și: Protest la Cotroceni, după ce Iohannis a dat liber la furat 1 milion de euro

Valorile din conturile bancare ale celor doi soți se ridică la 199.000 de euro, 321.465 de lei și 17.757 de dolari,. Mai au 693.000 de lei și 291.000 de euro în acțiuni și titluri de stat.

Veniturile care apar în declarația de avere a lui Clotilde Armand provin din mai multe surse. Una dintre acestea este salariul pe care-l obține ca primar de sector, în valoare de 175.770 pe an.

O altă sursă de bani a celor doi soți provine din închirierea locuințelor deținute și din arendarea terenurilor. Astfel, primesc anual peste 50.000 de euro.

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: George Tuță

Pentru Primăria Sectorului 1, PSD și PNL susțin un candidat comun, pe liberalul George Tuță (40 de ani).

A terminat în 2009 Facultatea de Comunicare din cadrul SNSPA și a obținut și o licență în management economic la ASE, în 2008. În 2009, a făcut un curs post-universitar la Institutul Diplomatic Român.

Și-a început viața profesională din poziția de coordonator de vânzări într-o firmă de construcții, între 2006 și 2007. Apoi, a fost un an de zile referent la Guvern, dconsilier la Guvern și Parlament, asistent în Parlamentul European.

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: George Tuță
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: George Tuță

Pentru doi ani de zile, din 2016 și până în 2018, a fost șeful de cabinet al lui Eduard Hellvig, pe când acesta era director al SRI, postură din care a primit și gradul de ofițer în Unitatea Militară 0102.

În CV-ul lui apare apoi o pauză până în martie 2019, când a fost administratorul unei societăți comerciale, până în 2020.

George Tuță este deputat și chestor al Camerei Deputaților.

Ce avere are George Tuță

În declarația de avere a lui George Tuță din 2023 scrie că deține 50% din 2 terenuri intravilane, unul de 700 și unul de 120 de mp. Mai are 50% și dintr-o casă și dintr-un apartament, ambele în Otopeni.

Pe numele lui mai apare și un autoturism BMW din 2014, dar și bijuterii și metale prețioase în valoare de 265.00 de lei.

George Tuță are și mai multe conturi: 365.000 de lei și 22.300 de euro. Acesta are și un împrumut luat de la o persoană fizică în 2018, în valoare de 25.000 de lei.

Singura sa sursă de venit este salariul de la Camera Deputaților, în valoare de 153.312 de lei pe an.

Ramona-Ioana Bruynseels, acum din partea AUR

AUR intră în cursă cu Ramona-Ioana Bruynseels, absolventă a Universității Harvard, Școala de Guvernare John F. Kennedy, specializarea Management în Administrație Publică. Soțul acesteia este Dominic Bruynseels, fostul președinte al băncii First Bank.

Ramona-Ioana Bruynseels
Ramona-Ioana Bruynseels

A fost consilier de stat în guvernul condus Viorica Dăncilă și a condus Direcția Coordonare Politici și Priorități în guvernul Mihai Tudose.

În anul 2019, a candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Puterii Umaniste Social Democrat, actualul PUSL, formațiune controlată de Dan Voiculescu.

Ramona-Ioana Bruynseels s-a alăturat AUR anul trecut.

Ce avere are Ramona-Ioana Bruynseels

Ultima declarație de avere făcută publică de către candidata AUR pentru Primăria Capitalei, din 2019. Potrivit documentului, împreună cu soțul ei, dețineau un teren de 999.67 mp.

Cei doi soți au și mai multe imobile, precum 2 apartamente, 2 case de locuit, dar și 2 case de vacanță.

Una dintre cele două case de locuit are o suprafață de aproape 1.000 mp.

În declarația de avere mai apar și un Land Rover fabricat în 2010, și bijuterii și ceasuri (în cutie de valori la bancă) și obiecte de artă a căror valoare estimată este în total de 100.000 de euro.

În 2019, Ramona Bruynseels avea și mai multe conturi bancare în care erau sumele de 46.827 de lei, 27.398 de dolari și 31.966 de euro.

Ramona Bruynseels avea un salariu de 9.337 lei pe an ca secretar de stat în ianuarie 2018, în timp de în ca și consilier al ministrului Apărării în perioada februarie – martie 2018 obținea 3.941 de lei.

Fost primar de la Sectorul 3 vrea acum la Sectorul 1

Unul dintre candidații pentru Primăria Sectorului 1 este fost primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță, susținut acum de PUSL.

Liviu Negoițî a fost deputat pe listele PNL în 1996, iar un an mai târziu a trecut la Partidul Democrat. A devenit vicepreședinte al PDL, dar și președinte al organizației din București.

În 2009, a fost desemnat de Traian Băsescu să formeze un guvern, însă Liviu Negoiță nu a reușit să obțină o majoritate parlamentară.

Liviu Negoiță a avut mai multe probleme penale.

Curtea de Conturi a stabilit în 2014, când Liviu Negoiță era primar al Sectorului 3, că această din urmă instituție a plătit ilegal 8,2 milioane de euro către firma Rosal, controlată de Silviu Prigoană.

Liviu Negoiță a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru de abuz în serviciu, alături de arhitectul șef și secretarul Primăriei Sectorului 3, acuzați că, în perioada 2008-2009, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism pentru un imobil situat pe Calea Dudești, cu nerespectarea normelor de urbanism si protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1. Liviu Negoiță
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1. Liviu Negoiță

În 2016, Curtea de Apel București a trimis dosarul înapoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, în vederea refacerii rechizitoriului.

Denunțătorul în acest dosar era Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, pe atunci președintele Uniunii Salvați Bucureștiul și candidat la Primăria Capitalei. 

După ce a reușit în 2008 să obțină un al doilea mandat la Primăria Sectorului 3 cu o majoritate de 79%, în 2012 a fost învins de Robert Negoiță, actualul primar PSD.

În 2023, Liviu Negoiță s-a înscris în PUSL cu intenția de a candida anul acesta la Sectorul 3, însă planurile s-au schimbat, iar acum candidează la Sectorul 1.

Ce avere are Liviu Negoiță

Liviu Negoiță nu are o declarație de avere depusă recent, în contextul în care nu a mai avut funcții publice. De asemenea, ANI nu a publicat acest document pentru candidatul PPUSL, deși legea prevede acest lucru.

PRESShub a scris recent că, întrebat recent într-un interviu la EuropaFm despre bunurile sale, Liviu Negoiță a declarat că agoniseala lui este la vedere.

„Tot ce am, am pe munca mea. Sunt bine. Am casa de la Balotești, care a fost filmată și din elicopter. Am o casă mică de veche de vacanță în Bucovina.

Am avut o casă pe care am moștenit-o și am înstrăinat-o”, a susținut Liviu Negoiță pentru EuropaFM.

În urmă cu un deceniu, presa a scris că Liviu Negoiță ar deține o vilă în Como (Italia). Fostul primar a negat că ar deține o asemenea proprietate.

„Nu poți ascunde o casă. Nu există așa ceva. Nu puteam să o iau pe numele rudelor sau pe numele interpușilor”.

Ultima declarație de avere a lui Liviu Negoiță datează din 17 octombrie 2020, când a candidat, fără succes, la o o funcție de de deputat din partea partidului Mișcarea Populară.

Potrivit documentului amintit, casa de la Balotești și cea din Bucovina erau trecute pe numele proaspetei soții, candidatul de acum fiind la momentul respectiv fără ocupație.

Citește și: Dușmanul și preferatul lui Dan Voiculescu și-a închiriat casa din Balotești cu 6.500 de euro/lună

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: Daniel Tudorache

Fostul primar al Sectorului 1 până în 2020, Daniel Tudorache, își dorește să reia scaunul, dar nu a găsit nici un partid care să îl susțină. Așa că a candidat independent.

Dan Tudorache (60 de ani) este de profesie inginer, absolvent al Politehnicii București. A lucrat la Căile Ferate și metroul București, ăntre 1988 și 2001. A intrat în politică în 2000, unde până în 2002 a fost consilierul primarului de la Sectorul 1, Vasile Gherasim.

Comisia juridică a Camerei Deputaților, raport favorabil la cererea DNA de percheziţie în cazul lui Daniel Tudorache FOTO: Inquam Photos / George Călin
Daniel Tudorache FOTO: Inquam Photos / George Călin

A fost consilier general la București, între 2004-2008, apoi viceprimar la Sectorul 1 între 2008 și 2011.

Din 2012 până în 2016, a fost deputat PSD. Apoi a devenit primar la Sectorul 1.

Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de DNA în 2022, în „Dosarul diamantelor”, pentru fapte de corupție și spălare de bani.

Este acuzat că „în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2019), ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”, adică aproximativ 1.000 de euro pe lună.

Citește și: Vanghelie și Dan Tudorache, urmăriți penal de DNA, cu alți 54 de suspecți, pentru achiziții supraevaluate

În declarația de avere din 2023 a acestuia nu apare nimic, cu excepția venitului obținut în calitate de deputat, funcție pentru care este plătit cu 131.414 de lei pe an.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 190.000 de români au votat în Diaspora

Peste 190.000 de români din diaspora au votat în...

Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu | Deutsche Welle

Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală...

O zi până la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

România își va alege primii doi candidați dintre cei...

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 48.000 de români au votat în Diaspora

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 48.000 de români din diaspora...