Printre cei care au cerut Curții Constituționale (CCR) anularea voturilor a 9 milioane de români la alegerile prezidențiale se regăsește și un institut obscur, finanțat de stat, aflat în subordinea Academiei Române și cu puternice legături cu PSD.
„În numele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (INST), fondat de fostul deținut politic Radu Ciuceanu, care a petrecut mai mult de 15 ani în pușcăriile comuniste pentru că s-a opus ocupației sovietice în România, având în vedere Comunicatul Administrației Prezidențiale din 04.12.2024 și documentele desecretizate din cadrul CSAT care pun în evidență interferența unei puteri străine în procesul electoral din țara noastră, în virtutea atribuțiilor conferite Curții prin art. 146 lit. f din Constituția României, vă solicităm analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior, în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial”, se arată în cererea transmisă CCR de către Florin Leontin Abraham, directorul institutului.
Abraham provine din Sălaj, unde a moștenit mai multe terenuri, a încasat anul trecut de la Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) 84.000 de lei salariu și 80.000 de la INST. Al treilea salariu în valoare de 67.000 de lei încasat de Florin Abraham a fost de la ministerul Sănătății și reprezintă „salariu expert”.
Florin Leontin Abraham (foto) a fost între 2012-2018 membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), iar între 2002 – 2016 a fost cercetător la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”, asociație apropiată de PSD.
Aproape un an, din decembrie 2021 până în octombrie 2022, Abraham a fost consilierul de „comunicare strategică la nivel instituțional” pentru ministrul Sănătății de la PSD, Alexandru Rafila, de unde a și primit al treilea salariu.
Cereri acceptate facil
SNSPA, fosta școală de cadre a Partidului Comunist Român (PCR), alături de europarlamentarul Cristian Terheș au fost ceilalți doi actori care au cerut anularea alegerilor prezidențiale, cerere acceptată cu o ușurință suspectă de către Curtea Constituțională.
Din consiliul științific al INST face parte fostul deputat PSD Vasile Pușcaș, și el născut în Sălaj, Gheorghe Onișoru, fost șef al CNSAS propus de PNL, care în 2004 a decis că poetul de casă al familiei Ceaușescu, Corneliu Vadim Tudor, nu a făcut poliție politică, în ciuda dovezile din dosarele securității.
Mihai Florin Răzvan este un al membru al consiliului științific, fost redactor la o editură, și Dan Cătănuș, cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.
Lista continuă cu Alexandru-Murad Mironov, conferențiar și membru în consiliul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, altă instituție de stat condusă până în 2023 de fostul ministru Alexandru Mironov și până în 2021 de fostul președinte Ion Iliescu.
La acest din urmă institut îl regăsim pe o funcție de conducere și pe Gheorghe Onișoru.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, printr-o decizie fără precedent luată de Curtea Constituțională. Hotărârea vine cu două zile înaintea turului 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora a început votul deja. Primul tur fusese validat de CCR după o săptămână, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!