Cine sunt clienții Nordis din Mamaia, cea mai mare schemă imobiliară piramidală

Data:

spot_img

Presshub a analizat cartea funciară a hotelului Nordis, afacere unde sute de clienți au fost păcăliți de acționarul principal Vladimir Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Vicol, fosta șefă a comisiei juridice a Camerei Deputaților. Printre proprietarii de apartamente în hotelul de lux din Mamaia regăsim numeroși medici, avocați, foști și actuali fotbaliști, funcționari publici, antreprenori, evazioniști, magistrați sau militari.

Am ales să nu publicăm lista tuturor proprietarilor, ci doar a celor care au fost direct implicați în „afacere”, care au sprijin politic sau sunt persoane publice.

Recorder a dezvăluit că societatea care a promis construirea hotelului care urma să aducă profit proprietarilor de apartamente a ignorat promisiunile de vânzare-cumpărare semnate atunci când a încasat avansuri consistente. Cine sunt proprietarii hotelul de la Mamaia construit de Ciorbă?

Ioana Băsescu, unul dintre notarii preferați ai Nordis are trei apartamente în complex. Apartamentele le deține împreună cu soțul ei, Radu Petre Pricop. Prin trei acte semnate în 12 octombrie 2022 de notarul Ciobanu Alin Constantin, soții Băsescu Pricop obțin trei apartamente în Nordis. Două sunt vecine, al treilea la un alt etaj. „Intabulare, drept de proprietate – bun comun, asupra cotei indiviza de 0,3% aferenta apartamentului nr… IE 123544-C1-U250, dobândit prin Convenție, cota actuală 1/1”, se arată în extrasul de carte funciară a imobilului.

Ioana Băsescu și Radu Petre Pricop, proprietari a trei apartamente în Nordis Mamaia

Ștefan Alexandru Nanu, unul dintre proprietarii clubului Nuba, are apartament în Nordis. Actul de proprietate a fost emis de Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, alt notar preferat al lui Vladimir Ciorbă. Alexandru este fiul primarului din Cornu, Cornel Nanu, primar PSD ales pentru al nouălea mandat.

14 apartamente

Printre proprietarii apartamentelor care valorează între 60.000 si 120.000 de euro, găsim medici de aproape toate specializările, foști fotbaliști, un fost prefect de Vaslui în anii 2000, oameni de afaceri, români stabiliți în străinătate.

O firmă privată are, de exemplu, 14 apartamente cumpărate în ansamblul Nordis. Societatea are ca obiect de activitate, „fabricarea ușilor și ferestrelor metalice”.

Multe apartamente aparțin unor firme controlate de familii ale politicienilor. Este și cazul Alexion SRL, firma Steluței Cîrligea, soția lui Florin Eugen Cîrligea, consilier județean în Brăila și candidat AUR pentru Camerei Deputaților.

Două dintre firmele familiei s-au calificat pentru finanțare prin PNRR pentru înființarea unor parcuri fotovoltaice în comuna brăileană Grădiștea, cu putere instalată însumată de circa 6 MW.

Alte apartamente sunt deținute de bănci, plata acestora fiind făcută în rate.

Un alt proprietar important în hotelul lui Vladimir Ciorbă, cu 16 apartamente, este societatea De Silva Intermed, deținută de milionarul Virgil Călina, care are și el un hotel pe litoral, foarte aproape de Nordis.

Printre sutele de proprietari ai apartamentelor hotelului de lux regăsim cetățeni străini care au afaceri în România, psihoterapeuți, inclusiv o firmă de detectivi particulari care nu a reușit să detecteze țeapa Nordis.

Casă la mare din evaziune

Un caz aparte este al unui om de afaceri din Mărăcineni care a cumpărat 4 apartamente. Din date deschise rezultă că a fost trimis în judecată sub acuzația de evaziune fiscală, însă faptele s-au prescris ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale (CCR).

Un avocat care se ocupă cu despăgubiri pentru victimele accidentelor rutiere și de care presa a relatat recent că s-a îmbogățit din tragediile rutiere are și el apartament în Nordis, la fel o contabilă cunoscută din București.

Soții Laura și Vladimir Ciorbă, principalii acționari ai Nordis Mamaia
Soții Laura și Vladimir Ciorbă, principalii acționari ai Nordis Mamaia

Altă avocată care apare ca fiind intabulată pe un apartament din complex, dar care reclamă public că a fost păcălită de soțul Laurei Vicol, este Ingrid Mocanu, fostă angajată a ministerului Justiției pe post de personal asimilat magistraților și pensionată recent.  

Magistrați în afacerea Ciorbă/Vicol

Alt proprietar este un șef de serviciu dintr-o unitate militară din Otopeni, un procuror militar din București, un judecător de la Tribunalul București dar și investitori în criptomonede, inclusiv fiul unui fost ofițer SRI din Gorj are casă în Nordis.

În document apar și alți câțiva zeci de cumpărători care s-au judecat cu Nordis pentru a recupera banii plătiți pe apartamentele promise, ele fiind vândute apoi altor clienți.

Pe 10 octombrie, Laura Vicol, supranumită „avocata interlopilor”, și-a dat demisia din PSD, potrivit unei scrisori înaintate de aceasta organizației locale PSD Dolj. Cu toate acestea, până în ultimul moment, conducerea centrală a partidului a făcut eforturi pentru a o plasa pe un loc eligibil pe listele de la Bacău, dar organizația locală a respins „oferta” lui Marcel Ciolacu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related