Cine sunt deputații care vor verifica legile din Parlament: un fost condamnat, o fostă judecătoare traseistă politic, aleși cu dosare la DNA, pile ale politicienilor

Data:

spot_img

Afaceristul George Becali, o fostă judecătoare care a trecut prin trei partide într-un timp record, mai mulți deputați cercetați în trecut de DNA și prieteni ai politicienilor influenți Olguța Vasilescu și Dan Voiculescu vor superviza cele mai importante legi ale României în următorii 4 ani.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului sunt, poate, cele mai importante comisii ale Parlamentului. Acolo se aprobă și analizează toate inițativele legislative care au legătură cu sistemul judiciar. Membrii acestor comisii verifică constituţionalitatea proiectelor de legi şi a propunerilor legislative, fac reglementări în domeniul dreptului civil, penal, contravenţional, procedură civilă, penală, administrativă, organizarea judecătorească.

În urma alegerilor recente, partidele și-au trimis reprezentanții în aceste comisii. Cine sunt deputații din Comisia Juridică?

Președinte al Comisiei Juridică a Camerei Deputaților a fost ales Bogdan Liviu Ciucă din partea PSD. Fost membru al Alianței pentru România (ApR), Ciucă este vicepreședinte al Partidului Umanist Social Democrat înființat de mogulul media Dan Voiculescu. El se află la al 4-lea mandat de deputat.

Notar public de profesie, Ciucă deține patru case din care două de vacanță în Galați, Soveja și Innsbruck Austria.

Vicepreședinte al Comisiei este Ciprian Dobre, deputat PNL. În anul 2016, Dobre a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, într-un dosar privind „concesiuni de terenuri, aprobarea prețului de achiziție al unui teren situat în municipiul Tîrgu Mureș, aprobarea unui studiu de fezabilitate”.

În 2020, dosarul a fost clasat, iar în anul 2021 Ciprian Dobre a revenit la conducerea organizației PNL Mureș.

Citește și: Fostul primar al Timișoarei resuscită tema xenofobă a „sorosismului”. Ținta sa finală sunt USR și primarul Fritz

Consiliera lui Vasilescu

Peţa Ştefănescu Eliza Mădălina este un alt vicepreședinte al Comisiei Juridice. Peța Ștefănescu este este deputat PSD de Dolj și a fost mulți ani consilieră Olguţei Vasilescu. În 2017, s-a căsătorit cu Sorin Ștefănescu, deținătorul unei firme de construcții care, începând din 2014, a început să câștige lucrări de milioane de euro de la instituții din subordinea primăriei Craiova sau cu alte localități din județul Dolj.

Petre Emanoil Neagu a fost până anul trecut președinte al Consiliului Județean Buzău. În 2023, procurorii DNA au ridicat documente de la CJ Buzău, după ce mai mulți oameni de afaceri au depus plângeri în urma organizării unei licitații publice. Potrivit presei locale, în dosar ar fi fost vizat chiar Neagu.

Judecătoarea politician

Mariana Vârgă, ex-judecătoare și purtător de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, a fost aleasă deputat de București din partea SOS. Imediat după ce s-a pensionat s-a înscris în partidul lui Liviu Dragnea, apoi în AUR. S-a plictisit repede, apoi a candidat la europarlamentare din partea PUSL, partidului fondat de Dan Voiculescu. S-a înscris apoi în partidul Dianei Șoșoacă. Vârgă (56 de ani) a încasat anul trecut o pensie de 264.000 de lei, adică 22.000 de lei pe lună net, la care s-au adăugat „drepturi salariale restante” de 95.000 de lei. Și ea este membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Citește și: Elena Lasconi: Soluția nu se află în stradă sau pe rețelele de socializare, ci în interiorul politicii

Protejata lui Marian Neacșu

Silvia Claudia Mihalcea este la primul mandat de deputat obținut din partea PSD. A condus 7 ani Camera Deputaților din funcția de secretar general. Fosta protejată a lui Viorel Hrebenciuc, Silvia Mihalcea este acum protejata lui Marian Neacșu, influent lider social democrat.

Între 1998-2002 a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității „Nicolae Titulescu”, apoi a făcut un master la Universitatea Ecologică. Este fiica lui Fănel Mihalcea, fost prim-procuror şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. În prezent, tatăl ei este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile.

Ariadna Elena Cîrligeanu este din Botoșani, are 23 de ani și este studentă la Facultatea de Drept la Universitatea Nicolae Titulescu din București. Și ea face parte din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, fiind aleasă pe listele AUR.

În luna mai anul trecut a încercat să femeia care a încercat să introducă patru gloanțe în Parlament. Ulterior a fost condusă la Secţia 17 de Poliţie.

George Becali, afacerist cu mai multe dosare penale la activ a fost ales deputat din partea AUR și va veghea la constituționalitatea legilor votate de colegii săi. În iunie 2013 a fost condamnat la 3 ani închisoare în dosarul „Valiza”. Altă pedeapsă, tot de 3 ani închisoare cu executare, a primit-o în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN.

Citește și: Două persoane, identificate pentru agresarea jurnaliștilor la protestul din fața CCR

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ambasadorul României în SUA: România intră în clubul select Visa Waiver, începând cu 31 martie

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat...

Elena Lasconi: Soluția nu se află în stradă sau pe rețelele de socializare, ci în interiorul politicii

Elena Lasconi, președinta USR, a declarat, într-o postare pe...

Două persoane, identificate pentru agresarea jurnaliștilor la protestul din fața CCR

Două persoane, identificate pentru agresarea jurnaliștilor la protestul din...