Cine sunt inamicii nevăzuți ai lui Ludovic Orban, acuzați că ”își bagă coada” în alegerile din PNL și că ”sucesc mâini la spate, arată pisica și umblă la scheletele din dulap”

Data:

spot_img

Liderul PNL, Ludovic Orban, a lansat, duminică, la Vrancea, un avertisment către un inamic nevăzut, ”din exterirorul PNL”, pe care îl acuză că încearcă să intervină în alegerile interne pentru șefia partidului.

  • „Le atrag atenţia celor din exteriorul PNL, care îşi bagă coada de două luni în democraţia internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâini la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora şi ale altora, că eu nu cedez. Exact ca la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz. Indiferent câţi vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt şi voi da bătălia cu toată forţa pe care o am!”, a declarat Orban, fără să elaboreze sau să-i indice mai clar pe adversarii din umbră.

Cu cine se luptă, totuși, Orban? Cui sunt adresate aceste mesaje amenințătoare, aparent criptate? Pentru publicul larg, vorbele liderului PNL nu par să aibă prea mult sens, dar în interiorul partidului ele reprezintă o primă confirmare că în jocul intern au intrat instituțiile de forță ale statului.

Cel mai probabil, liderul PNL a făcut aluzie la două dosare penale recente. Unul îl vizează pe omul de afaceri Nelu Iordache, celălalt pe liderul filialei liberale din Teleorman, Eugen Pîrvulescu.

Pus sub acuzare de DNA în 21 iulie pentru dare de mită și trafic de influență într-un dosar din 2017,  Nelu Iordache trece drept un apropiat al lui Ludovic Orban încă de pe vremea când liderul liberal ocupa funcția de ministru al Transporturilor.

Firma Romstrade controlată de Iordache a construit Transalpina în baza unui contract încheiat în 2008, dar nu vechile amiciții par să fie în atenția procurorilor, ci fapte din 2017. Iordache și-ar fi păstrat relația de amiciție cu Orban și s-ar fi făcut util pe durata mandatului de premier.

Ridicarea lui Iordache din avion, în timp ce se pregătea să plece din țară, a fost interpretată în partid drept una dintre „pisicile” despre care Orban susține azi în gura mare că i-ar fi fost arătată.

Un alt dosar penal, anunțat de DNA pe 22 iulie, a doua zi după cazul Iordache, îl vizează pe șeful PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu. Acuzat de DNA că a trucat concursul pentru un post la Serviciul județean de Ambulanță, Pîrvulescu și-a arătat susținerea pentru Ludovic Orban cu două săptămâni înainte.

Întâmplător sau nu, premierul Florin Cîțu și-a început consultările cu primarii din țară la Guvern, înainte de rectificarea bugetară din august, chiar cu filiala Teleorman.

Circa 50 de primari din județ au fost aduși pe data de 13 iulie la Guvern pentru a discuta despre finanțarea proiectelor locale.

La aceste dosare a făcut aluzie Ludovic Orban? Sunt ele probe clare că DNA ”își bagă coada” în alegerile interne ale PNL? Greu de dovedit că așa stau lucrurile, mai ales într-o țară în care conspirațiile politice bat realitatea.

Există tentația celor acuzați de a se victimiza, de a arunca vina pe ”bătălia politică” și de a face legături forțate între cazul lor particular și diferite evenimente de pe scena politică. Toți se prezintă drept îngerași, nimeni n-a făcut nimic și doar ghinionul de a fi în tabăra politică greșită le-a atras mânia procurorilor.

Mai lipsea ca Ludovic Orban să acuze ”statul paralel” și s-ar fi putut lua de braț cu Liviu Dragnea. Chiar dacă nu l-a numit așa, la el s-a referit, la ”statul paralel” arătat cu degetul de atâția alți politicieni de dinaintea lui aflați în dificultate.

Orban va trebui întrebat pe ce se bazează atunci când lansează acuzații atât de grave, de imixtiune a instituțiilor de forță în jocul politic, dincolo de coincidențele speculate abil de susținătorii săi. Acuzațiile de poliție politică, în fond despre asta e vorba, mai trebuie și dovedite.

Indiferent dacă are dreptate sau nu, un lucru este de acum cert: uitați de reformele în justiție, de desființarea Secției Speciale sau de susținere politică pentru DNA în lupta anticorupție.

Liderul PNL și susținătorii săi tocmai au verbalizat, în termeni aluzivi, ceea ce UDMR acuză cu subiect și predicat, și anume că DNA comite abuzuri.

Câtă vreme în mintea liderului PNL s-a înșurubat convingerea că instituțiile de forță ”sucesc mâini la spate”, ”îi arată pisica” și ”umblă la scheletele din dulap”, Ludovic Orban va trece cu arme și bagaje în tabăra adversarilor justiției.

Nu e clar dacă atunci când a vorbit despre ”cei din exteriorul PNL”, Orban s-a referit și la șeful SRI, Eduard Hellvig. Are mai puțină importanță. Cert este că acuzația subînțeleasă nu are în vedere doar DNA. În logica liderului PNL, procurorii n-ar fi acționat de capul lor dacă n-ar fi avut verde de la Cotroceni.

Războiul politic este, de fapt, între Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis. Orice ar veni ”din exteriorul PNL”, nu se poate întâmpla fără voie de la șeful statului.

Articolul a fost publicat mai întâi în G4Media

spot_imgspot_img
Dan Tapalaga
Dan Tapalaga
Dan Tapalagă a debutat ca jurnalist la Radio România Actualități în 1997, fiind apoi redactor la Radio Europa Liberă și BBC (1998-2002). A condus departamentul politic la Evenimentul zilei (2002-2004), a fost redactor-șef adjunct la Cotidianul (2004-2006) și șeful secției politice la România liberă. Timp de un an a fost director de dezvoltare editorială la Ziua de Cluj. A fost editor coordonator la site-ul HotNews.ro. În perioada ianuarie-martie 2005 a fost consilier și purtător de cuvânt al fostului ministru al justiției, Monica Macovei. A fost bursier Freedom House. În anul 2018, a fondat site-ul G4Media.ro, alături de Cristian Pantazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...