Cine sunt judecătoarele care au stabilit că terenul pe care-l folosește Puiu Popoviciu nu aparține statului

Data:

spot_img

Cine sunt judecătoarele care au stabilit că terenul pe care-l folosește Puiu Popoviciu nu aparține statului: Gabriela Elena Bogasiu, Doina Vișan și Maria Carmen Ilie de la instanța supremă.

Magistratele au anulat, definitiv, două hotărâri de Guvern vechi de 25 de ani care stabileau că terenul „Ferma Băneasa”, peste 200 de hectare, unde desfășoară afaceri milionarul Puiu Popoviciu nu aparține statului, ci Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV).

În acest context, ideea principală pe care s-a bazat rechizitoriul DNA prin care Popoviciu și alți funcționari ai statului au fost trimiși în judecată pentru un contract păgubos pentru USAMV este nulă. Acest lucru va conta enorm în procesul de rejudecare al dosarului, caz care se află pe rolul Curții de Apel București.

Citește și: Cum puteau fi evitate greșelile făcute de SUA și Federația Rusă în relația reciprocă după terminarea Războiului Rece. Interviu cu Svetlana Savranskaya, expertă în relațiile SUA-Rusia

Cine sunt judecătoarele care au stabilit că Puiu Popoviciu scapă de problemele penale

PRESShub a arătat că magnatul Puiu Popoviciu a anulat în instanță, în aprilie 2023, două hotărâri de Guvern (HG) emise în 1999, norme care prevedeau că terenurile Universității Agronomice din Băneasa fac parte din domeniul public al statului.

La momentul respectiv, terenul de 226 hectare, pentru preluarea cărora Popoviciu este judecat, nu aparținea statului, ci erau în proprietatea USAMV.

Ce urmărește Popoviciu

Milionarul a cerut anularea în parte a Hotărârii de Guvern nr. 517/1999 privind „delimitarea suprafeţelor de teren strict necesare pentru cercetarea și producerea de seminţe și trecerea terenurilor destinate producției, aflate în administrarea institutelor și staţiunilor de cercetare și producte agricolă, în domeniul privat al statului”, publicată în Monitorul Oficial Nr. 328 din 9 iulie 1999.

Ce-l interesa pe magnat era eliminarea din HG a poziției 120 din Anexa 2 referitoare la „Suprafețele de teren din domeniul public al statului, aflate în administrarea unităților de învățământ cu profil agricol”- poziția nr. 120 — „Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București –  226,61 ha”.

„Având în vedere că la data emiterii hotărârii de guvern, terenul în discuţie nu se afla în patrimoniul statului, Curtea constată că în mod greşit acesta a fost prevăzut în anexa nr. 2 din cadrul HG, poziţia 120, ca aparţinând domeniului public”, mai arată judecătorul Curții de Apel București.

Promovare rapidă

Decizia a fost luată de judecătoarea Ionela Tudor, care ulterior a fost promovată ca formator la Institutul Național al Magistraturii (INM).

„Curtea consideră întemeiate şi susţinerile reclamantului în sensul că USAMV Bucureşti este o instituţie de învăţământ superior de stat cu profil agricol iar nu o unitate de învăţământ cu profil agricol, astfel cum a fost încadrată în cuprinsul Anexei nr. 2 la HG nr. 517/1999”, arată judecătoarea Tudor.

În mai 2023, tot Curtea de Apel Bucureşti a dispus suspendarea executării pedepsei de 7 ani de închisoare și rejudecarea procesului omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat în 2017 pentru fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare în nordul Capitalei.

Instanţa i-a admis în principiu lui Puiu Popoviciu o cerere de revizuire, a suspendat executarea pedepsei şi a dispus rejudecarea dosarului.

Decizia a fost luată de judecătoarea Adriana Pencea care l-a eliberat în 2021 pe Liviu Dragnea din închisoare. Pe atunci, Pencea era președinta Tribunalului Giurgiu.

Citește și: Deținuții români sunt pe locul 2, ca număr, în închisorile din Italia. Italienii îi vor trimiși în România

Cine sunt judecătoarele care au stabilit că terenul pe care-l folosește Puiu Popoviciu nu aparține statului. Proces rejudecat

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”. El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Ulterior, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri în motivare fiind invocată inclusiv revizuirea cazului și rejudecarea dosarului, decizii luate de CAB.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related