Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Data:

spot_img

Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender. Pe 25 octombrie 2023, doi magistrați de la Curtea de Apel București au „lămurit” o decizie dată în urmă cu 8 ani, prin care se dispunea confiscarea specială de la milionarul Ovidiu Tender a unor active în valoare de 35 milioane de euro.

Unul dintre judecători a fost angajatul lui Liviu Dragnea și a sponsorizat PSD cu 20.000 de euro din salariul de jurist.

„Admite contestaţia la executare formulată de contestatoare împotriva deciziei penale nr. 862/A din data de 08.06.2015, pronunţată de Curtea de Apel București – Secţia a II-a Penală, pe care o lămureşte în sensul că: Înlătură măsura confiscării speciale astfel cum a fost dispusă prin decizia penală nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronunţată de Curtea de Apel București – Secţia a II-a Penală faţă de contestatoare în solidar şi, în consecinţă, ridică măsura sechestrului asigurator şi măsura popririi astfel cum au fost dispuse faţă de contestatoare prin decizia penală contestată. În temeiul art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel.

Hotărârea de confiscare specială a o parte din averea lui Tender a fost luată în 2015 de judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură de fostul CSM. SC Tender SA – firma milionarului, a obținut în instanță, definitiv, anularea măsurii de confiscarea extinsă instituită în 2015 prin decizia de condamnare a omului de afaceri la 12 ani și 7 luni de închisoare în Dosarul RAFO-Carom.

Citește și: Inspecția Judiciară o cercetează disciplinar, a 5-a oară, pe judecătoarea care l-a condamnat pe Sorin Oprescu

Cine a judecat contestația

Prin decizia judecătorilor Ilie Cristian Răzvan, președintele Secției a II-a Penale, și Bădoi Iulian Petrică, sechestrelor asigurătorii instituite de procurori în perioada 2005-2006 au fost ridicate.

Tender a executat o treime din pedeapsă și a fost eliberat în 2019.

Hotărârea a fost luată după ce o judecătoare, Ana Elena Dobre, titulară de complet, a fost schimbată chiar în ziua ședinței, potrivit blogului thesolomoneffect.com.

Care a fost motivul? Și-a luat o zi de concediu de odihnă chiar în ziua pronunțării.

„Vinovatul care a executat o treime din pedeapsa de 12 ani și 7 luni a fost eliberat în 2019, iar banii au fost eliberați și ei în 25.10.2023. Cine sunt judecătorii? Ilie Cristian Răzvan, președintele Secției a II-a Penale și Bădoi Iulian Petrică, în condițiile în care Ana Elena Dobre, judecătorul titular, a fost schimbată în ziua ședinței… de ce? Și-a luat o zi de concediu de odihnă!!! O coincidență interesantă”, arată publicația.

De la Buftea la CAB

Cristian Răzvan Ilie a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti. Ulterior, a fost avocat în Baroul București între 2005 și 2008. În 2010 a absolvit Institutul Național al Magistraturii.

Între 2010 si 2012 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucuresti, iar din februarie 2012 a devenit judecator la Sectia penală a Judecătoriei Buftea. A ajuns vicepreședinte al Tribunalului Ilfov, după care, în ianuarie 2023 a fost delegat, la solicitarea fostei președinte a Curții de Apel București, Lia Savonea, direct la CAB.

Din 3 februarie anul acesta a ajuns la CAB și din iunie 2023 a devenit președinte al Secției a 2-a penală a Curții de Apel.

În 2009, presa publica un comunicat al Institutului Național al Magistraturii în care se arăta: „Consiliul științific al INM a decis exmatricularea d-lui auditor Cristian Răzvan Ilie pentru numărul mare de absențe nemotivate înregistrate în cursul anului universitar 2008-2009. Decizia poate fi contestată”.

Achitările lui Ilie și tergiversarea în cazul Vanghelie

Cristian Răzvan Ilie este unul dintre judecătorii care l-au achitat pe medicul Mircea Beuran, în iulie 2023, acuzat de DNA că a primit mită 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de de asistent universitar în cadrul UMF.

Dosarul lui Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani închisoare, în pericol de prescriere, după ce un judecător a fost promovat la CSM Foto gds.ro
Dosarul lui Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani închisoare, în pericol de prescriere, după ce un judecător a fost promovat la CSM Foto gds.ro

La începutul lunii, un procuror DNA i-a trimis președintelui de Secție Ilie o adresă prin care îi aduce la cunoştinţă că se apropie termenul de prescripţie în dosarul Marian Vanghelie și îi cere să desemneze mai repede judecători în dosar.

„Depunem adresă către preşedintele de secţie pentru a desemna cu celeritate judecători titulari în complet, având în vedere iminenţa termenului de prescripţie. Avem deja o lună fără complet de judecată”, a susţinut procuroarea DNA.

Judecătorii în complet au fost aleși abia după 6 săptămâni, în condițiile în care faptele lui Vanghelie se prescriu în curând.

În iunie 2021, președintele Klaus Iohannis semna un decret prin care Iulian Petrică Bădoi se eliberează din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele și se numește în funcția de judecător la Judecătoria Zimnicea.

Cu o lună înainte, CSM i-a probat, în mod atipic, transferul din funcția de procuror în cea de judecător. Bădoi este cel de-al doilea judecător care a ridicat sechestrul de pe averea lui Tender după 8 ani.

Citește și: Daniel Horodniceanu scapă de sancțiune, după conflictul cu polițiștii care l-au oprit

Cariera lui Bădoi

În 2011, potrivit declarației de avere din 2010, Bădoi era cenzorul al SC Hotel Turris din Turnu Măgurele, hotelul care ulterior s-a dovedit că aparținea lui Liviu Dragnea, acțiunile fiind cumpărate de fosta soție, Bombonica Dragnea, în 2006.

Bădoi a mai fost angajat consilier juridic al primăriei Turnu Măgurele. Un am mai târziu devine procuror DIICOT în Teleorman.  

Ajuns la Curtea de Apel București cu acordul CSM, pe 10 noiembrie 2023, Iulian Petrică Bădoi, intrat în complet de divergență, a returnat dosarul medicului Irinel Popescu în Camera preliminară pentru rejudecare, la Tribunalul București. Prejudiciul în acest dosar este de peste 8 milioane de euro.

Irinel Popescu a fost senator în perioada 2004-2008 din partea Partidului Umanist Român (PUR) fondat de Dan Voiculescu, veșnicul aliat politic al PSD.

Monitorul Oficial numărul 264 din 3 aprilie 2008 prezintă lista persoanelor fizice și membri de partid care au cotizat la campania electorală a PSD. Printre ei, Iulian Petrică Bădoi, a depus în contul PSD 75.000 de lei, aproximativ 20.000 de euro la nivelul anului 2007.

De unde a avut banii pentru donație este o enigmă. Prima declarație de avere a lui Bădoi e din 2010. Din ea rezultă că a primit în anul precedent un salariu de 25.000 de lei pe an. Dacă adunăm și salariul soției rezultă că familia a avut 52.000 de lei în total. Cu toate acestea, Bădoi a donat PSD 75.000 de lei în noiembrie 2007.

L-am întrebat pe judecătorul Bădoi de unde a avut banii pentru partid. „Nu am ce să comentez. A trecut multă vreme de atunci”, ne-a declarat Bădoi.

L-am mai întrebat ce a făcut ca cenzor pentru firma familiei Dragnea. „Am făcut ceea ce spune legea, potrivit atribuțiilor legale. Am fost membru de partid până în 2010, când am intrat la Institutul Național al Magistraturii (INM), apoi mi-am dat demisia din partid. Nu am făcut campanie electorală. Eram jurist, căutam un loc de muncă”, ne-a mai declarat Bădoi.

Întrebat dacă s-ar abține acum dacă ar fi să judece un politician PSD, Bădoi spune că „asta depinde de la dosar la dosar. Nu pot să vă răspund, m-aș antepronunța. Depinde de fiecare caz în parte, dacă l-am cunoscut sau nu pe respectivul”.

Există în acest moment o teorie printre magistrați potrivit căreia, la nivelul Curților de Apel din întreaga țară, prin intermediul fostei și actualei majorități din CSM, sunt promovați judecători vulnerabili, care nu de puține ori răspund la doleanțele șefilor de instanțe, care la rândul lor sunt tributari celor care i-au detașat, propus sau delegat șefi, adică secția pentru judecători din CSM.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
10 COMENTARII
  1. Mai e vreo speranță? Mai putem face ceva? E atâta putreziciune!!! Cine poate să mai dărâme acest sistem corupt? Simt atâta mâhnire, tristețe, descurajare! Suntem un stat eșuat, un popor lăsat de izbeliște, ale cărui destine sunt la mâna interlopilor, infractorilor, mafioților, șmecherilor, delapidatorilor, găștilor și a tuturor străinilor care vor să distrugă această țară! Trist, foarte trist!

  2. Nu sunt oameni în tara asta care sa nu conteste in vre-un fel ceea ce se întâmplă,ia puneți va in pielea lor credeți că nu ați face la fel,daca ați fii mai deștepți poate mai multe,eu cred că Urlați că lupii la luna,sa aveți o viață frumoasă va fii doar un vis de acum înainte.

  3. Ăștia „speciali” cred că nici nu-și dau seama ce îi urăm noi „ăștia de rând”…… ce scârbă mie

  4. Oare nu o sa apara o persoana , care sa taie raul din radacina .?Este limpede de ce a fost aruncata din magistratura Camelia Bogdan!Sunt mihnita descurajata, la ce se intampla in Romania.

  5. Justia este în prezent Mafia României!Pe judecătorii corupți și pe cei care dau sentințe strâmbe, nu ii leagă nimeni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...