Cine sunt partenerii PSD în Republica Moldova

Data:

spot_img

Cine sunt partenerii PSD în Republica Moldova. Înainte cu câteva zile de sărbătorile de iarnă, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, i-a primit în vizită pe fostul primar al orașului Bălți, din Republica Moldova, Renato Usatîi și pe actualul primar al Bălți, ex-comunistul Alexandr Petkov.

Imediat după întâlnire, Usatîi s-a lăudat pe canalul său de Telegram că România a acceptat să ofere suma de 357.000 de euro pentru proiectul de infrastructură între Bălți și Botoșani.

Întâlnirea dintre primarul Sectorului 3, susținut de Marcel Ciolacu și PSD, cu politicieni moldoveni cu trecut controversat nu reprezintă o excepție pentru politica social-democraților față de Republica Moldova.

În fapt, pe lângă Renato Usatîi, personaj implicat în mai mult scandaluri și crime din lumea interlopă, și ex-comunistul Alexandr Petkov, PSD a mizat ani la rând pe politicieni controversați de la Chișinău, în special pe cei care au gravitat în jurul oligarhului fugar Plahotniuc.

Mai mult, liderii PSD au cultivat relații strânse cu Ion Ceban, primarul Chișinăului care a avut conexiuni politice cu Moscova.

Aceasta a înființat în august 2022 Partidul Alternativa Națională și susține mai nou integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dar și neutralitatea țării, deși acum câțiva ani a fost un suporter al fostului președinte pro-rus Igor Dodon.

Fost deputat și secretar pentru ideologieal Partidului Socialist pro-rus, Ceban a adoptat în ultimii ani o politică duplicitară, prezervând o apropiere de tabăra pro-rusă în timp ce curtează politicieni români.

Departamentul de stat al SUA a indicat că noul său partid ar fi finanțat de apropiați ai Kremlinului.

Cine este Iurie Ciocan, președintele PSD în Republica Moldova

În acest context, PRESShub a încercat să afle dacă PSD are o strategie coerentă față de Republica Moldova în demersul acestei țări privind integrarea europeană.

Iurie Ciocan, președintele PSD în Republica Moldova, a explicat pentru PRESShub că singura linie politică roșie pe care PSD nu o încalcă este cea legată de oligarhul pro-rus Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtului miliardului”.

În rest, consideră că banii românești pentru diverse proiecte în Republica Moldova nu trebuie să țină cont de culoarea politică, chiar dacă primarii respectivi au avut în trecut conexiuni rusești.

De altfel, inclusiv Iurie Ciocan se încadrează în profilul de politician cu trecut controversat din Republica Moldova.

A fost președinte al Comisiei Electorale Centrale din 2011 până în 2019. Potrivit Ziarului de Gardă, în 2013, Iurie Ciocan a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a sesizat Procuratura Generală pe motiv că acesta a ascuns o parte din avere: un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar fi deţinut în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părţi de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţinea împreună cu soţia. Atunci, presa titra că oficialul risca până la un an de închisoare sau o amendă de 12.000 de lei. În scurt timp, cazul a fost însă clasat. 

„Am mers cu toate actele la CNI şi la Procuratură. Procuratura a emis o încheiere de neîncepere a urmăririi penale, pentru că faptele nu s-au confirmat. În realitate, bunurile din România care mi-au fost atribuite au alţi proprietari”, a precizat Iurie Ciocan.

Citește și: Cel mai periculos politician al momentului nu e Simion. Nici Șoșoacă

Iurie Ciocan, apropiat de Plahotniuc și Cosmin Gușă

Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog.md, atrage atenția că Iurie Ciocan a fost un apropiat al lui Plahotniuc, iar în România este apropiat de Cosmin Gușă, un fost politician PSD care diseminează constant în spațiul public narațiuni pro-ruse.

De altfel, Ciocan apare frecvent ca invitat în emisiunile difuzate on-line de către Gușă.

Întrebat de PRESShub dacă are o relație apropiată cu Gușă, Ciocan a răspuns: „Ne cunoaștem”.

Imediat după numirea fostei președinte a Senatului Anca Dragu la șefia Băncii Naționale din Republica Moldova, Ciocan a comentat pe Facebook într-o notă conspiraționistă, sugerând cu Dragu ar fi omul celebrului miliardar american George Soros: „Lupul paznic la stână? Sună la fel de ciudat ca și omul lui Soros Guvernator la o Bancă Centrală într-o țară anume. Cum să pui sistemul financiar și monetar al unei țări în grija unui devorator de sisteme financiare și monede naționale?

Eu de azi deschid un check point. La zi activele de rezervă a BNM sunt de 5.159.710.000 dolari SUA.

La sfârșitul lui 2024 va fi prima verificare a soldului. Apropo, dacă sunteți curioși, interesați-vă cum în 1992 Soros în câteva zile a devenit mai bogat cu  1 800 000 000 dolari SUA”, a scris Iurie Ciocan.

Cine sunt partenerii PSD. De ce colaborează cu fostul partid al lui Plahotniuc

La nivel de partid, PSD colaborează cu Partidul Social Democrat din Republica Moldova, un partid care s-a reinventat folosind structurile vechiului Partid Democrat, controlat în trecut de Vlad Plahotniuc.

Expertul CRPE Alex Damian arată într-un studiu în care analizează cum a ajuns Ion Ceban preferatul partidelor românești că PSD-ul românesc este numitorul comun atât în cazul Partidul Democrat din Moldova, denumit acum Partidul Social Democrat European, dar și în cazul partidului lui Ceban.

Liderii PSD pozau la Chișinău cu reprezentanții ambelor partide.

În ceea ce privește relația dintre PSD și PSDE, Ciocan a spus că „există acorduri de parteneriat încă din perioada Năstase semnate între fostul Partid Democrat și PSD din România, pentru că ambele fac parte din Internaționala Socialistă”.

„Faptul că într-o perioadă, președintele acestui partid, Vlad Plahotniuc, s-a dovedit a fi așa cum îl cunoaștem azi, statul și organele de drept să își facă treaba.

Membrii de rând de partid de ce ar trebui să sufere? La alegerile locale din toamna care tocmai a trecut, 103 primari au fost aleși din partea Partidului Social Democrat European. De ce să sufere acești oameni?”, a explicat, pentru PRESShub Iurie Ciocan.

Președintele PSD în Republica Moldova a mai spus că pe teritoriul vecinilor de peste Prut, PSD este o simplă organizație virtuală, nu are statut juridic și nu face politică internă.

„Noi lucrăm cu cetățenii români. Încercăm să îi convingem să își verifice actele de identitate din timp și să voteze. Încercăm să motivăm oamenii să voteze pentru alegerile din România din 2024.

Deși estimările spun că ar exista 1,2 milioane de cetățeni moldoveni care au și cetățeni română, doar 37.000 dintre ei au participat la ultimele alegeri”.

Ion Ceban, „cel mai periculos politician din tot ce există în Republica Moldova”

Cine sunt partenerii PSD în Republica Moldova. Potrivit unei documentări CRPE, în 2022, Ion Ceban s-a întâlnit cu numeroși lideri politici din România, în special ai Partidului Social Democrat. Ceban a avut cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, fie ei șefi de partide, primari, șefi de consilii județene sau miniștri.

Din aceste întâlniri, 12 au fost cu reprezentanți PSD, 8 cu reprezentanți PNL, 5 cu reprezentanți USR, una cu primarul independent de la Târgu-Mureș, una cu fostul primar condamnat de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, una cu un reprezentant Pro-România, și două cu Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Din 5 întâlniri cu reprezentanții USR, 4 au fost cu primarul Municipiului Alba-Iulia, Gabriel Pleșa. Cu unii dintre aceștia, precum liderul PSD, Marcel Ciolacu, lideri social-democrați din Neamț sau Buzău, lideri PNL din Petroșani sau chiar primarul USR din Alba Iulia, Ion Ceban s-a întâlnit de mai multe ori în cursul anului 2022.

„Alegerea unui nou personaj controversat de la Chișinău vine după o lungă serie de asocieri dintre București și personaje controversate din Republica Moldova.

Iar Partidul Social Democrat joacă un rol principal în această piesă. Ceban este doar ultimul din această serie”, mai explică Alex Damian și Dragoș Ile, în documentarea CRPE. Campania intensă de promovare a lui Ceban în România ține și de lipsa oricărei strategii coerente a Bucureștiului în raport cu Chișinăul, a mai explicat Alex Damian.

Faptul că PSD îl susține pe Ion Ceban este o informație confirmată inclusiv de Iurie Ciocan.

„Vă invit să vedeți cât de mult s-a schimbat Chișinău cu suportul direct din România. Dacă cetățenii români, care sunt și cetățeni și moldoveni, beneficiază de acest lucru, de ce m-ar deranja pe mine că el a fost la Moscova sau a fost cu Dodon? Dânsul și-a turnat cenușa în cap din ce am văzut eu, iar cetățenii i-au dat votul de încredere.

Noi nu am avut la Chișinău un primar ales din primul tur niciodată, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ceban”, a declarat Iurie Ciocan pentru PRESShub.

Citește și: Curtea de Apel București a ridicat sechestrul pus de DNA pe firmele lui Puiu Popoviciu

Valeriu Pașa: Politica PSD în Republica Moldova nu este discutată și validată la nivelul întregului partid

Valeriu Pașa consideră că în prezent Ceban este cel mai periculos om politic din tot ce există în politica din Republica Moldova.

„El și-a pavat drum către Ciolacu și către unele organizații teritoriale PSD, în special cea de la Piatra Neamț și Buzău. Mai mult, oamenii lui Plahotniuc, în anii 2017-2018, au perfectat o schemă de finanțare a Chișinăului de către sectoarele din București.

Multe dintre aceste proiecte sunt vădit exagerate. Fiind bani din donații, nu se aplică regulile achizițiilor publice. În 2019, când Ceban a câștigat primăria, aceste proiecte au continuat. Miza lui principală este să își aducă partidul cel nou în Parlament”, a explicat Valeriu Pașa.

Pașa mai crede că politica PSD în Republica Moldova nu este discutată și validată la nivelul întregului partid.

„Politica PSD față de Moldova este de fapt nepăsare și lipsă de competență. Eu cred că mai curând există niște grupuri de influență în PSD foarte interesate de relația cu Republica Moldova, dominate de oameni loiali lui Plahotniuc. Mă refer la Titus Corlățean. Sau la fostul premier Victor Ponta”, a conchis Valeriu Pașa.

Acesta mai crede că, în prezent, Renato Usatîi nu mai este conectat la Kremlin și este mai degrabă „un personaj oportunist, care a știut să-și cultive relațiile în România”. Mai mult, sora politicianului moldovean, Veronica, este căsătorită cu omul de afaceri Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

„Usatîi a câștigat Primăria Bălți pentru colegul său de partid și acum trebuie să livreze. Faptul că autoritățile române sunt implicate în zonele problematice – cum ar fi Găgăuzia, Bălți, sau alte zone locuite de vorbitori de rusă, de minorități – eu cred că este un lucru bun, pentru că dincolo de preferințele geopolitice, totuși, România a căpătat o percepție destul de bună, de partener, de țară care ajută.

Nu cred că asta vine pe linia PSD, e o politică de stat în sens mai larg”, a conchis Pașa pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related