Interesele Chinei în România. Cine sunt politicienii care promovează

Data:

spot_img

Interesele Chinei în România: Beijingul încearcă de mai mulți ani să pătrundă cu firmele sale din diverse domenii în economiile europene, fie că e vorba de infrastructură sau de telecomunicații. Iar în unele țări chiar au reușit, deși unii politicieni au avertizat asupra riscurilor la care se expun țările care se deschid prea mult către China. 

Nici România nu a scăpat de această expansiune a Chinei. Deși țara noastră are încă din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, semnele unei redeschideri față de guvernul de la Beijing se întrevăd din nou.

Primele încercări ale Chinei în României au apărut încă de acum 10 ani, când guvernul condus la acea vreme Victor Ponta a încheiat un memorandum secret prin care compania Huawei putea intra în domenii strategice, amintește Deutsche Welle.

Viorica Dăncilă a încercat câțiva ani mai târziu să se apropie de China.

Tot în perioada respectivă se discuta despre o posibilă preluare de către chinezi a reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, dar și despre aducerea unor companii chinezești care să construiască autostrada Craiova – Pitești.

Ambele variante au picat, între timp, chiar dacă un alt premier PSD, Viorica Dăncilă, a încercat câțiva ani mai târziu să se apropie de China.

De altfel, chiar și în această vară, notează G4Media, fostul premier Viorica Dăncilă, actual președinte al Partidului NOI, a făcut propagandă deschisă pentru China prin comunicate și postări pe rețelele sociale.

Ieșită din circuitul politicii la nivel înalt după ce a pierdut alegerile prezidențiale și șefia PSD în 2019, Dăncilă a avut în acest an întâlniri la București și Beijing cu oficiali chinezi și s-a transformat în purtătoarea de mesaj a Chinei.

Citește și Aeroportul Iași ar putea pune pe butuci TAROM

Iar Victor Ponta s-a întors la Palatul Victoria, după ce în luna august a acestui an a fost numit consilier onorific al premierului Ciolacu. Această numire a fost puternic criticată la vremea respctivă de deputatul PNL, Pavel Popescu.

România are din 2021 o lege împotriva companiiloe chinezești

„Este un afront adus partenerului nostru strategic, Statele Unite ale Americii, să îl numești într-o asemenea poziție pe Victor Ponta”, a spus Pavel Popescu pentru Europa Liberă.

Deputatul PNL l-a numit pe Ponta „omul Partidului Comunist Chinez” și a susținut că acesta a semnat, ca premier, zece memorandumuri de înțelegere cu Republica Populară Chineză, inclusiv cel secret cu Huawei, și a promis sprijin pentru participarea companiei chineze la structuri critice, de securitate.

România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic. 

În primăvara anului 2021 Guvernul (Cîțu) a dat o Ordonanță de Urgență prin care a interzis firmelor din China să participe la licitațiile publice din România, conform unor reglementări europene.

Mai multe, în Economedia.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...