Cinema plutitor pe lacul din Dumbrava Sibiului. Experiență spectaculoasă care anunță a 29-a ediție Astra Film Festival

Data:

spot_img

Weekend parcă rupt dintr-un vis frumos la Sibiu, unde sute de oameni au avut parte de o experiență unică: plutind în bărci, sub clar de lună, au văzut filme proiectate pe un ecran imens, amplasat între mori de vânt, în mijlocul Dumbrăvii Sibiului.

Evenimentul Warm-Up AFF a fost oferit publicului de către organizatorii Astra Film Festival, fiind totodată o invitație pentru festivalul internațional de film documentar care va avea loc la Sibiu, în săli de cinema și online, în perioada 9-16 octombrie 2022. Unele filme, dintre care cele mai multe vor fi văzute la #AFF2022 în premieră în România, vor ulterior fi disponibile online, pentru publicul din toată țara.

Cei care a venit în weekend la Muzeul Astra din Sibiu s-a bucurat de minunate seri de toamnă. Oamenii au fost primiți de organizatorii Astra Film Festival cu ceai cald, oferit în pahare pe care erau scrise mesaje sugestive din filmele non-ficțiune „Who made you?” și „River”.

Pentru a vedea aceste filme, publicul s-au îmbarcat în bărci sau hidrobiciclete și a plutit pe apa lacului până lângă ecranul amplasat lângă un desiș de stuf, între mori de vânt. Acolo, pe mal, la Casa Podarului, s-au aflat alte câteva sute de spectatori, care nu au mai prins bilete la bărci.

În prima seară, spectatorii din cinemaul plutitor s-au confruntat cu întrebări simple și directe despre viitorul în care oamenii vor conviețui cu inteligența artificială. Cele mai profunde și mai filozofice momente ale filmului „Who made you?” (r. Härmä Iiris, Finlanda) au fost dialogurile surprinzătoare între copii și roboți.

În cea de a doua seară, spectatorii filmului-eveniment „River” (r. Jennifer Peedom și Joseph Nizet, Australia, SUA) au trăit ceva extraordinar: parcă râurile de pe ecran se scurgeau în apa lacului din mijlocul Dumbrăvii Sibiului și în sus, spre cerul cu stele strălucitoare, purtând cu ele gândurile nerostite ale oamenilor fermecați de experiența pe care o trăiau.

Auzisem despre proiecțiile de film văzute din bărci care plutesc pe lac și mi-am dorit foarte mult să particip la așa ceva. Am venit din București special pentru asta”, a mărturisit o doamnă, pe aleea de lângă debarcader.

Am vâslit în noapte, printre stele și fire de stuf, printre clipele trecutului, prezentului și viitorului”, a povestit o tânără profund marcată de experiența trăită.

Am simțit filmul încercând să stăm nemișcați. Dar barca noastră se mișca lin, purtată de curenții subtili ai lacului. Ca în viață”, a spus, după ce a coborât din barcă, un domn îmbrăcat elegant.

Este emoționant și spectaculos să plutești în bărci, sub clar de lună, să poți să vizionezi un film în premieră în România, pe un ecran imens între mori de vânt. Îi așteptăm pe spectatorii noștri din acest weekend, pe toți iubitorii cinemaului de non-ficțiune, la Astra Film Festival, unde am pregătit peste 200 de evenimente culturale”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Warm-Up AFF a inclus de asemenea o foarte interesantă discuție între profesioniști ai filmului documentar și adolescenți din Sibiu, eveniment prin care organizatorii Astra Film Festival anunță revenirea în calendarul festivalului, prin proiecții și evenimente speciale în săli de cinema și full-dome a programului Astra Film Junior, cel mai popular proiect de educație cinematografică prin film documentar din România.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...