Cinema și fine dining: Film Food la TIFF.23

Data:

spot_img

Film Food la TIFF.23. Deseori, mâncarea înseamnă mai mult decât ce vedem în farfurie. Gastronomia poate să reflecte istoria, dar și felul în care arată societatea în prezent sau cum ascunde ea povești fantastice de viață. Despre toate astea este vorba în filmele secțiunii Film Food din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14–24 iunie 2024).

Ca și la edițiile precedente, fiecare proiecție din cadrul Film Food este urmată de câte o cină specială la restaurantul Da Pino, pregătită de chefi de renume, ca o extensie a experienței cinematografice. Anul acesta, este vorba despre Radu Dumitrescu, Florin Dumitrescu și Paul Oppenkamp.

Biletele au fost puse în vânzare online, pe tiff.eventbook.ro.

DUMINICĂ, 16 IUNIE

18:30 – Proiecție film: “Buddha jumps over the wall”, Regia: Pedro Peira, Spania, 2024, 83’ | Cercul Militar Cluj-Napoca.

20:30 – Cină pregătită de chef Radu Dumitrescu la Da Pino.

„Buddha sare peste zid” este numele unei supe din înotătoare de rechin specifică bucătăriei chineze Fujian, considerată o delicatesă. Se spune că atunci când un călugăr budist a simțit prima dată mirosul acestei supe nu s-a putut abține și a sărit un zid pentru a ajunge la ea, și că însuși Buddha ar fi procedat la fel dacă s-ar fi aflat în locul lui. Acesta este și titlul documentarului regizat de Pedro Peira, care urmărește călătoria chef-ului David Yárnoz în Taiwan, unde a deschis un restaurant spaniol. Ajuns acolo, se împrietenește cu Kai Ho, un chef local, și împreună încearcă să găsească noi modalități prin care să inoveze preparate clasice.

YouTube video

Pentru ca proiecția filmului să aibă o continuare firească, spectatorii sunt așteptați apoi la Da Pino, la cina pregătită de chef Radu Dumitrescu. Acesta spune despre sine că nu este genul de chef clasic și, chiar dacă a avut dintotdeauna o pasiune pentru bucătărie, s-a apucat de asta abia când a venit momentul potrivit, respectiv acum 15 ani. Insistă că gustul trebuie format din copilărie și că, întotdeauna, less is more: „Sunt de părere că ingredientul trebuie să fie vedeta și bucătarul mai puțin. Călătoresc mult pentru a-mi lua inspirație și pentru a conștientiza zi de zi că mâncarea este un stil de viață și unește oamenii ca nimic altceva”.

Cină prezentată de URSUS.

Proiecție sprijinită de Ambasada Spaniei în România.

Biletele pot fi achiziționate AICI.

Citește și: 10.000 de lei amendă pentru RTV, după o reclamație a Freedom House România. Realitatea Plus, somație publică

LUNI, 17 IUNIE

18:30 – Proiecție film: „Așteptându-l pe Dalí” / „A chef for Dalí”, Regia: David Pujol, Spania, 114’ | Cercul Militar Cluj-Napoca

20:30 – Cină pregătită de chef Florin Dumitrescu la Da Pino.

Regizorul David Pujol are la activ atât un documentar despre Salvador Dalí, cât și o miniserie despre Ferrán Adrià, unul dintre cei mai influenți chefi contemporani, așa că nu e de mirare că a ajuns să facă un film prin care să aducă cele două genii creative împreună. Așteptându-l pe Dalí / A Chef for Dalí ți-l prezintă pe Fernando, un bucătar talentat care fuge din Barcelona în satul Cadaqués după ce ia parte la niște manifestări împotriva dictatorului Franco. Acolo se angajează ca chef principal al restaurantului El Surreal, deschis de un fan al artistului suprarealist, care nu-și dorește decât ca acesta să vină să ia masa acolo într-o zi.

YouTube video

Responsabil pentru experiența culinară de după proiecția filmului este Florin Dumitrescu, cunoscut din postura de jurat al unor show-uri televizate ca „MasterChef” sau „Chefi la cuțite”. Considerat unul dintre cei mai talentați și carismatici bucătari din România, acesta și-a început cariera ca stagiar în restaurante la doar 14 ani, așa că s-ar putea spune că și-a petrecut mai mult de jumătate din viață în bucătărie, în căutarea mixului perfect dintre preparatele clasice și tehnicile moderne. La cina specială din cadrul Film Food, Florin Dumitrescu va crea un meniu inspirat de vibe-ul mediteraneean al filmului.

Cină prezentată de LIDL.

Proiecție sprijinită de Ambasada Spaniei în România.

Biletele pot fi achiziționate AICI.

Citește și: Protest la Cotroceni, după ce Iohannis a dat liber la furat 1 milion de euro

MARȚI, 18 IUNIE

18:30 – Proiecție film: „Gustul dulce al succesului” /  „Sugar and Stars”, Regia: Sèbastien Tulard, Franța, 110’ | Cercul Militar Cluj-Napoca

20:30 – Cină pregătită de chef Paul Oppenkamp la Da Pino.

Nu este ușor să devii un nume în lumea elitistă a patiseriei, cu atât mai mult dacă ai avut parte de o copilărie dificilă și a trebuit, de multe ori, să te lupți doar pentru simpla supraviețuire. Cu toate astea, Yazid Ichemrahen a reușit la 22 de ani, cu foarte multă ambiție și talent, să fie unul dintre cei mai apreciați chefi patiseri ai generației sale. Filmul Gustul dulce al succesului / Sugar and Stars, bazat pe autobiografia sa, este o incursiune fascinantă în povestea lui de viață, și îți arată, în același timp, ce presupune să faci patiserie la cel mai înalt nivel.

YouTube video

Imediat după ce a terminat liceul, chef Paul Oppenkamp a plecat în jurul lumii pe vase de croazieră de lux, ca să înțeleagă mai bine industria gastronomică. La doar 24 de ani a ajuns executive chef pe The World, cel mai mare vas rezidențial din lume. Acolo a cunoscut-o pe soția sa, Mihaela, împreună cu care a deschis în 2012, în București, the ARTIST, devenit rapid unul dintre cele mai apreciate restaurante de fine dining din România. „De-a lungul anilor, ne-am creat propria identitate, respectând misiunea noastră: «Inspirată de bucătăria mondială, influențată de sezon, condusă de inovație, călătoria noastră culinară este calea creativității»”, spune acesta.

Cină prezentată de Nespresso.

Biletele pot fi achiziționate AICI.

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online, AICI.

Citește și: Nu sunt prea clare valorile pe care să le avem în comun în legătură cu consumul de energie | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Biblioteca Batthyaneum, restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de...

„Luminile lui Caravaggio” aduc strălucirea artei europene la Timișoara

„Luminile lui Caravaggio” strălucesc la Timișoara, într-o expoziție impresionantă...