Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra, în perioada 14-22 decembrie 1989, obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, a decis pe 22 iunie 2023 comisia care a analizat dacă actualul premier merită sau nu titlul de Luptător cu Rol Determinant în urmă cu 33 de ani.
Ciolacu susține că le-ar fi propus colegilor să iasă în stradă
Actualul prim-ministru a susținut că a făcut Revoluția la Buzău și avea, încă din anii ’90, certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. În 2019, a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”.
Diferența dintre cele două titluri este că certificatul nou venea la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei. În anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de revoluționar, și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut, nota în urmă cu 4 ani, Recorder.
În dosarul său de revoluționar se afirma că, pe 22 decembrie ’89, Marcel Ciolacu se afla la serviciu și le-ar fi propus colegilor să meargă la Județeana de Partid. Apoi ar fi pătruns în sediul acesteia și ar fi participat la constituirea CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale). Numele lui Ciolacu nu apare însă pe listele CFSN din acele zile.
„Dețin certificat de revoluționar și sunt membru al Club 22 din Buzău. În decembrie 1989, eram angajat al unei secții a Electronicii Industriale din Buzău, iar ulterior am devenit membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (n.r. – CPUN este altă structură decât CFSN-ul pe care Ciolacu îl menționează în dosar și s-a înființat la o lună după Revoluție). Participarea la Revoluția din ’89 reprezintă un element de mândrie personală, iar toate acțiunile mele din ultimii 30 de ani demonstrează că niciodată nu am folosit această calitate pentru a beneficia de vreun folos material”, s-a apărat Marcel Ciolacu, în 2019.
De ce a fost anulat certificatul de revoluționar al lui Ciolacu
Comisia din cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a reținut faptul că la Buzău nu au fost incidente, în decembrie 1989, care să pună în pericol viața celor care au ieșit în stradă.
De asemenea, a constat că acțiunile lui Marcel Ciolacu au avut loc după fuga lui Ceaușescu de la Comitetul Central, condițile obligatorie pentru acordarea titlului de luptător cu rol determinat.
Ciolacu a rămas fără certificat de revoluționar. Îl avea din anii 1990 by on Scribd
Anchetat de DNA, care a închis dosarul
Tot în 2019, DNA a deschis o anchetă. Dar, dosarul in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza, printre alții, și pe liderul PSD Marcel Ciolacu a fost clasat în martie 2023, deoarece „fapta nu este prevăzută de legea penală”, potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro.
Procurorii au susținut că nu s-au produs efecte materiale pe baza certificatului.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Citește și DOCUMENT Ciolacu a rămas fără certificat de revoluționar. Îl avea din anii 1990 […]