Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă energie de un an și jumătate încoace de când este prim-ministru pentru a-și ascunde carențele, înainte de a recunoaște că ia meditații la economie și la engleză.
Pentru Marcel Ciolacu sunt mai importanți meditatorii, decât consilierii, dar transparența premierului se oprește aici. Se încurcă în mărturisiri și pare un om singur ori, poate, doar ascuns. La dezbaterile Antenei 3 dedicate prezidențiabililor cu șanse, Ciolacu a fost singurul care nu a adus pe cineva din familie sau măcar un prieten să vorbească despre el. A preferat, în schimb, să pună un clip publicitar și ne-a arătat imaginea unui om izolat, care încearcă să ascundă detaliile care îl incomodează.
Sugerează multă nesiguranță prin felul în care răspunde la întrebările care i se pun și nu are în jurul lui strategi care să-l învețe să-și spună povestea: în loc să o ascundă, să-l facă să înțeleagă că e mult mai vulnerabil ascunzându-și eșecurile, decât mărturisindu-le.
O narațiune sinceră i-ar fi fost mai de folos
Ar fi putut să vorbească de adolescentul leneș, care a reușit să ajungă șeful celui mai mare partid autohton, dar a preferat să-și ascundă diploma de Bacalaureat, afișând pe site-ul guvernamental un CV baroc plin de cursuri, un master la SNSPA și o facultate făcută la o universitate privată modestă. Nu are multe cuvinte la îndemână, dar probabil că o narațiune sinceră i-ar fi fost mai de folos.
În fond, Ciolacu a avut curaj în 2018 să semneze scrisoarea facțiunii care cerea demisia lui Liviu Dragnea și abilitatea de a rămâne în relații cordiale cu acesta. E un politician versat, până în 2012 a făcut politică locală la Buzău și i-a dus la vânătoare pe politicienii mari care veneau de la centru, inclusiv pe Omar Hayssam alături de care apare într-o celebră fotografie. Înainte să devină singurul terorist arestat în România, Hayssam făcea parte din delegațiile prezidențiale ale lui Ion Iliescu și era pe lista clienților guvernului Năstase.
După 2012, Marcel Ciolacu intră în parlament și își începe ascensiunea prin pendulări succesive în jurul liderilor partidului. În 2012, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, gest întors în 2023, când premierul Ciolacu l-a numit pe Ponta consilier onorific pentru relații economice internaționale.
Continuarea în Deutsche Welle
Citește și: Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu
Urmăriți PressHUB și pe Google News!