Ciolacu și Ciucă sunt pe invers! Nu progresiști

Data:

spot_img

V-am mai spus că pentru a avea o estimare corectă a ceea ce urmează să se întâmple este să luați toate declarațiile lui Ciolacu și Ciucă, invers decât sună din gura celor doi.

Mai mult Ciolacu acum, și nu doar pentru că Ciucă este mai mult cu „ă”-urile, ci pentru că din postura de chelner la guvernare servești ce comandă cel care e în capul mesei. 

Sunt pe invers în ceea ce trebuie să facă sau ar trebui să facă, cei doi și partidele lor. Tot pe invers sunt și în ceea ce fac față de ce îi interesează pe oameni.

Dar asta nu le afectează pepturile pline de mândrie de români, arătate din tribune la meciurile naționalei de fotbal sau în selfie-uri ratate din birourile în care se aflau în timpul programului (dar astea-s detalii răutăcioase, pentru că oricum într-o lume normală n-ar avea ce căuta acolo).

Deci Ciolacu și Ciucă sunt mândri (mă gândeam să mai pun un „i”, să fie acolo), cel puțin pentru că suntem singura țară din UE în procedură de deficit excesiv (adică guvernul PSD-PNL cheltuie mai mult decât produce/încasează, și nu pentru investiții – pentru că acolo cea mai mare sursă de finanțare, PNRR, zace oricum nefolosită – ci pentru salariile funcționărimii și pensii, îndeosebi pentru cele ale specialilor, pentru care se împrumută cu 1 miliard de lei pe zi, și o va face și în continuare, doar că pe dobânzi din ce în ce mai mari). 

Citește și: Comisia Europeană nu-l mai suportă pe Ciolacu. Ce consecințe sunt

Mândri și pentru că suntem pe primul loc în UE la inflație.

Adică lună de lună costurile vieții de zi cu zi continuă să crească. Și Guvernul PSD-PNL e mulțumit cu asta, pentru că asta înseamnă taxare indirectă a produselor și serviciilor pentru toată lumea, care aduce bani mai mulți la buget.

Anul trecut, în septembrie, Ciolacu și Boloș s-au angajat în fața Comisiei Europene că vor implementa reformele din PNRR și vor reduce și cheltuielile statului, practic singura cale de bun simț care să ducă și către reducerea deficitului.

Nu doar că nu și-au respectat angajamentele, dar mai mult au raportat alte cifre pe deficitul bugetar: 5 vigulă ceva %. În realitate deficitul pe 2023 este aproape 7% (și trebuia să fie 4,4%); și la fel va fi și in 2024, deși trebuia să ajungă la 3%.

Au anunțat că vor face reforme în administrația publică. Cu mare emfază s-au lăudat că taie 200.000 de posturi – doar că toate vacante, adică posturi neocupate care nu generau nicio cheltuială.

Nici măcar asta n-au fost în stare s-o facă, conform calendarului anunțat și au amânat-o cu 6 luni. Care expiră în câteva zile, pe 30 iunie. După care se vor lăuda cu marea lor reformă, care de fapt este despre câțiva șefuleți ghinioniști, rămași fără proptele politice. 

Praf în ochi pentru a acoperi realitatea.

La sfârșitul lui aprilie 2024, față de septembrie 2023 când au anunțat marea restructurare, sunt cu 33.411 mai mulți angajați la stat (1.259.138 vs 1.292.549).

Da, ați citit bine, 33.411 angajați MAI MULȚI! Asta este marea restructurare a lui Ciolacu, a Guvernului PSD-PNL.

În timpul ăsta singura preocupare a lui Ciolacu și Ciucă este disputa pe data alegerilor, dispută apărută pentru că nu s-a găsit pentru Iohannis vreo funcție de anvergură mondială sau măcar europeană.

În condițiile în care de la 1 iulie, costurile vieții o să crească și mai mult, odată cu acciza la carburant care se mărește.

Și nu din cauza PNRR cum probabil o să înceapă iar Ciolacu să recite din foile consultanților încercând să pară important, dar mai ales că și înțelege ceva.

Boloș îl va seconda, deși popă fiind i se aplică și articolele 8 și 9 din legile biblice – „să nu furi” (să iei din buzunarele oamenilor care muncesc să plătești salarii la sinecuriști și pensii la speciali, e tot furt) și „să nu minți”.

Citește și: De ce este infracțiune ce a făcut Ciolacu în procesul Roșia Montană

Dar el, aplecat mai mult spre cele lumești, merge pe premiza că trebuie să faci ce zice popa.

În condițiile în care ne apropiem și de sfârșitul lunii iunie, iar despre Cererea de plată 3 din PNRR, depusă în decembrie 2023 cu o întârziere de 9 luni și care trebuia să fi fost evaluată încă din februarie (dacă totul era așa minunat cum declara Ciolacu) nu mai știm nimic de la sfârșitul lui aprilie, când Comisia anunța o amânare până după alegerile europarlamentare.

Deci lucrurile stăteau destul de prost așa că așteptări prea mari nu avem. 

Și în condițiile în care, cel mai probabil, pentru minciunile PSD-PNL care afectează în continuare deficitul bugetar, ne așteaptă o decizie fără precedent în 2025, aceea de suspendare a fondurilor europene, și PNRR, și cele clasice.

În timpul ăsta singura preocupare a lui Ciolacu și a lui Ciucă e disputa pe data alegerilor, dispută apărută pentru că nu s-a găsit pentru Iohannis vreo funcție de anvergură mondială sau măcar europeană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al

spot_imgspot_img
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

RONALD ȘI DONALD

Un rol important în configurarea imaginii lui Donald Trump...

Președintele-tătuc și incultura politică | Deutsche Welle

Ce poate și ce nu poate să facă președintele...

Ping-pong cu Bolojan | Revista 22

Campania electorală capătă pe zi ce trece aspecte grotești,...

„Spionul” prezidențiabil și tăcerea SRI

George Simion a avut de-a face cu agenți ai...