Ciolacu vrea să numească direct șefii AMEPIP

Data:

spot_img

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță de urgență modul în care vor fi numiți șefii super-agenției care monitorizează performanțele întreprinderilor și regiilor de stat (AMEPIP) în sensul că premierul va putea numi direct conducerea instituției, pentru un mandat interimar de 6 luni.

O altă prevedere a ordonanței de urgență privește introducerea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și a consiliilor de administrație ale întreprinderilor din industria de apărare şi securitate naţională sub autoritatea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), membri acestor consilii de administrație fiind verificați sub aspectul îndeplinirii condițiilor de lucru cu informații clasificate.

RAAPPS devine o societate de stat responsabilă

„Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică întreprinderilor publice din industria de apărare şi securitate naţională, precum și celor care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol. În aceste cazuri, procedura de selecţie a membrilor consiliului de administraţie cuprinde o etapă suplimentară, constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002.

În situaţia în care un candidat selectat nu a obţinut avizul favorabil necesar accesului la informaţii clasificate, acesta nu poate fi numit în funcţia de administrator al întreprinderii publice”, se arată în proiectul de OUG.

Șefi interimari numiți de premier

O altă prevedere arată că premierul poate numi conducerea interimară a AMEPIP pentru o perioadă de 6 luni. „În cazul în care funcțiile de președinte și de vicepreședinți ai AMEPIP sunt sau devin vacante, Secretariatul General al Guvernului va proceda de îndată la 3 organizarea procesului de selecție a candidaților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte ai AMEPIP. În această situație, prim-ministrul numește, prin decizie, președintele și vicepreședinții, interimari, până la data numirii conducerii instituției potrivit prevederilor alin. (3), dar nu mai mult de 6 luni”, se mai arată în document.

AMEPIP a rămas fără conducere după o scrisoare a Comisiei Europene către Guvern, în care oficialii europeni au criticat modul netransparent în care au devenit șefi.

Unul dintre vicepreședinți, Victor Moraru, prietenul lui Marian Neacșu și sprijinit de PSD, era director la Secretariatul General al Guvernului când a început procesul de selecție al conducerii AMEPIi. El a participat, în această calitate, la procesul de selecție a membrilor comisiei care urma să selecteze conducerea Agenției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul hibrid, anunță ministrul Educației, Ligia Deca

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul...