O lege care ușurează accesul românilor la arme de foc, adoptată în Parlament

Data:

spot_img

O lege care ușurează accesul românilor la arme de foc a trecut și de Camera Deputaților, după ce anul trecut a fost adoptată de Senat.

Proiectul de lege cere schimbarea regimului armelor de foc a trecut de Parlament, fiind inițiat de 35 de parlamentari PSD și PNL, deși Guvernul Ciolacu a dat aviz negativ.

Un inițiator a vrut să se retragă

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor a fost iniţiată de deputatul Gheorghe Nacov, aparţinând minorităţilor naţionale, împreună cu un grup de parlamentari PSD, PNL și minorităţi naţionale.

Printre aceștia, se numără Mihai Fifor, Laurențiu Gădei, Dan Cristian Popescu, Alexandra Presără, Aurel Bălășoiu, Cristina Dumitrache, Gabriel Mihalcea, de la PNL Costel Șoptică, iar de la minorități Merka Adrian Miroslav,Manea Cătălin Zamfir. Slobodan-Giureci Ghera, Silviu Feodor.

Unul dintre acești inițiatori, Mihai Fifor, a solicitat în octombrie către Biroul Permanent al Camerei Deputaților retragerea semnăturii sale de pe acest proiect de lege. Cererea acestuia a fost însă respinsă pe motiv că „solicitarea nu se încadrează în prevederile regulamentului”.

În expunerea de motive a proiectului se menționează că „Actul normativ vizează simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, sporirea protecției ordinii publice, siguranței naționale, vieții și integrității corporale a persoanelor”.

Citește și: De veghe-n lanul cu șacali. Profesor de biologie: „Este cel mai mare dezechilibru la ora actuală!”

Proiectul de lege inițial ar permite românilor

  • să scoată arme din țară, indiferent pe ce continent vor să meargă, ceea ce ar crește riscul ca acestea să ajungă în mâna unor teroriști sau în zone de conflict,
  • pot să-și cumpere arme și muniție fără restricții, chiar și de ordinul sutelor sau miilor,
  • pot să le păstreze unde vor și cum vor,
  • pot deveni posesori ai acestora și categorii de persoane exceptate până acum, cum ar fi cei acuzați de furt, amenințare, șantaj, proxenetism, trafic de persoane, corupere sexuală a minorilor, act sexual cu un minor, braconaj cinegetic, constituirea unui grup infracțional organizat, pornografie infantilă, spionaj, propagandă pentru război.

Ce spune Guvernul

Guvernul a transmis într-un punct de vedere că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative. Instituția arată că modificările cerute ar putea avea mai multe efecte negative, precum diminuarea controlului autorităților competente asupra circulației armelor aflate în circuitul civil.

„Acordarea posibilității de a se putea deplasa cu armele şi muniţiile înscrise într-un paşaport european pentru arme de foc eliberat de autoritățile române, pe teritoriul oricărui alt stat terţ, fără un control real din partea organelor de poliție, ar da posibilitatea deținătorilor paşaportului european pentru arme de foc de a-şi transporta armele şi munițiile inclusiv în zone de conflict armat.

Astfel, această propunere ar crea, pe lângă riscul pierderii controlului asupra armelor aflate în circuitul civil, şi vulnerabilitatea de a expune România pe plan extern, în situația în care armele înregistrate pe teritoriul nostru ar putea ajunge în posesia unor terorişti sau a unor insurgenți”, se mai arată în punctul de vedere emis de guvernul României.

Citește și: Diferențele dintre statisticile furtului de lemn, discursurile oficiale și realitatea din teren, insuficiente pentru a duce România la Curtea Europeană de Justiție

Cronologia proiectului de lege

Proiectul de lege a fost prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor în luna iunie a anului trecut, când a fost și înaintată către Senat. În luna octombrie, proicetul a trecut de prima cameră „ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata”.

Pe 30 octombrie propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputatilor pentru dezbatere și a fost trimisă pentru raport la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În data de 24 noiembrie, Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a dat aviz favorabil.

„În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, avizarea favorabilă a proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor”, se arată în raport.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au oferit un raport comun în care au fost admise 18 amendamente, iar 9, respinse.

Pe 21 mai, inițiativa a fost adoptată și de Camera Deputaților. 186 dintre parlamentari au votat pentru, printre care și Mihai Fifor. Forma pe care a aprobată această cameră nu a fost însă publicată până la momentul publicării articolului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII
  1. „…deputatul Gheorghe Nacov, aparţinând minorităţilor naţionale, împreună cu un grup de parlamentari PSD, PNL și minorităţi naţionale…”____–___nu se ridica un semn de intrebare zelul minoritatilor , pentru o asa „cauza” ?…La fel si incercarea de retragere a initiatorului, probabil ca intre timp i-a venit mintea la cap…

  2. La naiba! Cei acuzati si care ajung in libertate pot cumpara si implicit utiliza arma de foc… Dumnezeule s-a deschis Cutia Pandorei pentru arme de foc in Romania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...