Încă doi morți într-un spital Covid. Al doilea incendiu de când a izbucnit criza și România e practic fără guvern. Sistemul sanitar e în colaps, școlile fac bambilici cu elevii, criza energetică bate la ușă. O țară fără cap, în care Florin Cîțu sabotează orice negociere de criză, iar Klaus Iohannis îl privește neputincios pe pokeristul iresponsabil pe care l-a instalat la partid și la guvern. Încă o lună de discuții stupide, fără sens într-o criză majoră? Vor fi măturați cu toții de valul de ură și disperare din societate.
Unde sunt Iohannis și Cîțu în aceste crize sanitare, cu bolnavi arși în Constanța și Ploiești? Ați ghicit, se ascund bine și mimează preocuparea pentru țară, în numele căreia au deschis negocierile cu ”dușmanul” PSD. Ei știu prea bine că orice ieșire publică s-ar putea solda cu o revoltă spontană a oamenilor care îi detestă organic, așa cum ne indică toate sondajele.
Toată presa relatează de două zile detalii absurde ale așa-ziselor negocieri PNL-PSD. Discuții înalte despre cota unică vs. cota progresivă de impozitare, renegocierea PNRR, Grindeanu interzis la guvern, Finanțele musai la PNL etc. etc. Discuții la fel de utile societății precum golful promovat de președintele Iohannis.
Unele din aceste negocieri vin din neînțelegerea totală a realității, de partea ambelor partide. Când societatea e zguduită de crize multiple, schimbarea cadrului fiscal e o discuție realistă? Firește că nu, e o copilărie să crezi că poți deschide sau lua o asemenea decizie când mediul de afaceri caută soluții de supraviețuire. Sau renegocierea PNRR: are România capacitatea politică și administrativă să deschidă această cutie a Pandorei, cu un președinte tot mai desconsiderat și mai slab la nivelul UE? Răspunsul e negativ.
Alte pretenții din negocieri vin însă dintr-un calcul politic cinic al lui Florin Cîțu, descris tot mai des de colegi drept un pokerist sinucigaș, un gambler fără nici un as în mânecă. El face tot ce poate pentru a sabota un guvern cu PSD, așa cum a sabotat refacerea coaliției cu USR. Motivul e personal: toată scena politică – colegi sau adversari politici – îl detestă (unii, precum Mihai Tudose, i-au spus-o chiar apăsat în negocieri), și orice rezolvare a crizei politice îl exclude de facto din ecuația puterii.
Editorialul complet poate fi citit pe G4MEDIA.